TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[即将开拍] 新劇《白色強人2》

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

監製: 羅永賢
編審: 黃偉強

主要演員: 郭晉安、馬國明、唐詩詠、陳豪、胡定欣

超级版主

(on.cc)
登「陸」無門!做生不如做熟 胡定欣續約無綫搏殺
06月17日(三) 00:01

視后胡定欣多年來劇接劇,惟2018年拍畢無綫劇集《包青天再起風雲》後就沒有拍劇,選擇做自己喜愛的事,閒時做運動、與好姊妹約會及到尼泊爾作慈善探訪,休養生息。

今年約滿無綫、之前拍過電影的定欣不時傳出會轉投古天樂公司旗下,作歌影雙線發展,據知她除了與古仔公司接洽過外,亦曾與英皇洽談,但思索多時後,最終還是決定留在娘家。這個決定實屬明智之選,皆因經過社會運動及新冠肺炎疫情後,電影市道相當差,內地亦甚少起用港星拍劇和電影,反觀無綫可說是樹大好遮蔭,旗下藝人有工開、有劇拍,無綫又與內地有合拍劇,中、港兩邊保持到一定知名度。

落實重大決定後,放下重擔的定欣日前即出巡購物。當日下午一時許,她驅車離開將軍澳寓所直駛尖沙咀,泊車後匆匆步入該處名店穿梭,不停揀選心頭好。雖然戴了帽和口罩,但仍引來途人注目,她即避忌得拉底帽子。經常去Gym Room操肌的她身材Fit爆,穿牛仔褲依然蜜桃臀盡現,她在名店內逗留約半小時已極速購下大袋戰利品,之後急急腳取車離開趕下場。

定欣已落實拍攝無綫重頭合拍劇集《白色強人2》,將與多位視帝、視后級演員合作,包括馬國明、郭晉安、唐詩詠及陳豪等。飾演醫生的定欣從未做過同類角色,受訪時坦言很期待:「我比較少做專業人士,所以感覺好新鮮,自己都好期待!呢一年大家經歷過好多嘢,醫學常識增長不少,劇本依家仲寫緊,遲啲會有多啲資料。我會睇多啲醫學題材嘅電影,做住功課先。」並透露與無綫其實一直有約在身,不過之前有很多報道,令她彷彿『被完約』。

據知她與舊愛馬國明及唐詩詠劇中有段三角關係,她笑說:「相信監製會好好安排,唔會拆開佢同詩詠呢個組合嘅!(馬國明依家有『靚湯』飲喎!)戥佢開心,好期待再次合作!」監製羅永賢就表示不會安排定欣做第三者,角色是一個有型、有態度的醫生。馬國明與定欣上次合作是前年的《宮心計2深宮計》,馬國明坦言期待再合作:「我哋識咗咁多年,都係好朋友嚟,希望劇本寫得好啦!劇本寫得好,大家都有好發揮。」

超级版主

(on.cc)
陳豪做白色強人 朱智賢冇得留低?
06月17日(三) 00:00

視帝陳豪將會加盟《白色強人2》演醫生,現時他忙於拍攝《陀槍師姐2020》,據知之後還會開拍邵氏劇集《飛虎3壯志英雄》,陳豪受訪時說:「我未知《白》劇角色係點,因為劇本仲寫緊,不過呢部劇嘅演員全部合作過,大家好專業,所以好期待!我同郭晉安好少合作,都想合作吓。」

至於之前偷食斷正、復工無期的朱智賢在第一輯演「康橋」一角,周旋於郭晉安及張達倫之間,問到她是否有份拍續集?劇集監製坦言:「朱智賢上一輯嘅角色已經寫到盡,就算今次再度加入,可能都只係客串形式。」問到朱智賢會否期待拍劇?她只說:「暫時唔回應住喇!多謝關心。」

超级版主

(on.cc)
疫情打擊重頭劇延拍 馬國明刨劇本唔拍拖
08月19日(三) 22:00

無綫現時有多部大製作新劇等待開拍,當中包括馬國明、鄭嘉穎、鍾嘉欣合演的《兒科醫生》;馬國明、唐詩詠、胡定欣、張曦雯等合演的《白色強人2》;李施嬅、陳山聰主演的《金宵大廈2》。雖然全部演員已經候命多時,不過因疫情及禁聚令關係,故不少劇集拍攝受到影響,除了改為全室內拍攝及電視城內取景拍攝外,很多劇都因為拍攝場地問題而一拖再拖,未能如期開拍。《兒科醫生》原定於七月開拍,後來因疫情問題延遲至八月,但現在還未開拍。而原先十月會返內地拍攝的《白色強人2》,亦要延遲。至於《金宵大廈2》最快要八月尾才開拍!

馬國明本來要拍完《兒科醫生》再拍《白色強人2》,現時正放假的他,被問到是否有更多時間與女友湯洛雯拍拖?他說:「唔係呀!我呢排都忙做功課,有好多準備工夫,梗係唔係成日拍拖啦!延遲都好嘅,可以有更多時間準備,同埋依家我有時間都喺屋企做運動,喺天台跳吓繩、掌上壓、平板支撐,依家冇乜嘢都少出街,希望疫快啲過去。」問到會否有工作因此而延遲?他說:「OK喎!經理人都話幫我接咗啲嘢,之後會拍,對我嚟講冇乜影響,而且之前我多做神經外科同心胸肺科醫生角色,今次轉去小兒外科,所以有好多功課要做,又要上堂,真真正正閉關做功課!」

而《白色強人2》監製羅永賢受訪時謂:「應該要延遲到十一月頭先開到,都要等馬明拍完《兒科醫生》先,但我哋都唔會咁快返大陸拍外景住,最快2021年初先返去,希望疫情可以快啲穩定。」

超级版主

張曦雯KellyV :
Rainy night in  進入熟悉的世界
#白色強人II# 努力準備中
#呂靄寧#

超级版主

(on.cc)
唔驚同男友同住難!張曦雯自爆情陷三角戀
09月22日(二) 16:24

藝人張曦雯(Kelly)下午為健身室擔任剪綵嘉賓,席間她透露自4月拍畢《踩過界2》後,一直處於休息狀態:「好享受喺屋企Hea,都有間中做運動拉筋嘅,不過健身設備唔齊全。男朋友有叫我去行山,不過我怕曬黑又怕熱。」

問到她是否已展開同居生活,她大方承認:「係,但又唔算完全同居,係因為我啲貓貓狗狗需要人照顧,工人姐姐又唔係好識,佢咪過嚟幫我睇囉。(唔驚相見好同住難?)唔會啦,如果要鬧交平日都可以,我哋兩個嘅相處比較和平,好少拗撬。」

她透露下月開始為《白色強人2》開工:「呢排都開始試造型,同埋拍吓預告、熱吓身咁。依家劇本都出到廿幾集,可以有充分嘅準備。今次故事係兩年之後,我會同郭晉安及陳豪有類似嘅三角關係。(好沉重?)應該係輕鬆嘅,好多角色好詼諧,相信會睇得好開心。」由於有唐詩詠及胡定欣等等坐陣,Kelly對該劇開拍相當期待,認為應該「好好玩」。

超级版主

胡定欣nancywuVM :
你好!我叫葉晴!
#白色強人2  

版主

活跃会员推广达人宣传达人

发表于 7 天前 | 显示全部楼层
(on.cc)
譚偉權孖蔣怡合作 呻「高不可攀」
10月19日(一) 08:45

好戲之人譚偉權(Gary)在社交網上載與名模蔣怡(Coco)合照,原來兩人在《飛虎3之壯志英雄》中合作,他留言見到對方第一時間諗起李克勤舊作《高妹》的歌詞:「我沒有六尺高 我卻會待你好...」他大讚Coco又靚又斯文,Gary回覆東網透露劇中他與Coco是同屆同學,而馬德鐘就飾演Coco的老公,他笑說:「佢真係好高,個人好高貴好nice,講嘢好溫柔,我猜想可能因為佢太高,就算同屆我都高不可攀,唔敢追佢,所以佢最後揀咗馬德鐘囉。」

昨日他繼續為《飛虎3》開工,他笑言身處中環大館監倉化妝set頭,其實Gary還為無綫拍攝緊另一齣新劇《我家無難事》,他說:「《飛虎3》我係客串啫,不過之後我會再拍《白色強人2》,可能會較忙,但忙得好開心。」

超级版主

楼主| 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
徐肇平,鄧以婷

李顯曜