TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[拍摄中] 《換命真相》拍攝跟蹤

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

《換命真相》 前名《逆襲人生》

監製: 黃偉聲
編審: 馬俊縈

主要演員: 譚俊彥、鄧佩儀、張頴康、蔣家旻、朱敏瀚、鄭子誠、劉佩玥、陳庭欣、林韋辰、林凱恩

造型會拜神:  3/7/2020

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

逆襲人生 天書

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

有鄧佩儀
無姚子羚, 蔡思貝

超级版主

(明報即時娛樂)
【驚變包公】陳煒羨慕譚俊彥跑步收身 怕曬黑無意效法
2020年06月26日 (18:56)

陳煒和譚俊彥這對《法證先鋒IV》好拍檔今日再次聚頭,獲邀擔任《Do姐有問題》節目嘉賓。陳煒一見譚俊彥即大讚對方身形愈來愈弗,譚俊彥透露最近積極做運動keep fit,已成功減去17磅,現時體重約169磅,「疫情後照鏡覺得自己好樣衰,當年30歲時減過肥,減完之後好多戲拍。我就快正式踏入40歲,所以下決心想減多一次,又戒煙戒酒,都是為自己健康著想」。他指每朝早跑5至6公里,晚上和太太再跑10公里及節食,打算操到最好狀態至7月為新劇開工,因為新劇有很多年輕演員。

陳煒羨慕譚俊彥減磅成功,卻沒有興趣跟對方一齊跑步,笑笑口說很怕曬黑,指譚俊彥曬黑似包公。提到最近與惠英紅及姜皓文拍新劇《刑偵日記》,她指拍劇時感受到紅姐(惠英紅)的氣場好勁,雖然在炎熱天氣下開工,幸好大部分是室內景,也不算太辛苦。

超级版主

日期: 3/7/2020 (五)
活動: 『逆襲人生』造型暨拜神
嘉賓: 譚俊彥、鄧佩儀、張頴康、蔣家旻、
          朱敏瀚、鄭子誠、劉佩玥、陳庭欣、
          林韋辰、林凱恩、馮素波、韓馬利、
          樊亦敏、吳瑞庭、王綺琴、楊卓娜、
          羅孝勇、劉温馨、寶珮如、陳嘉輝、
          曾慧雲、湯俊明、丘梓謙、蕭徽勇、
          趙樂賢、陳諾忠、李嘉晉、胡美貽、
          陳苑澄、楊證樺、容天佑、吳天兒、
          倪嘉雯、羅毓儀、黎康祺、黃偉聲、
          馬俊縈。
時間: 12:30
地點:

超级版主

(on.cc)
鄧佩儀升呢做女一 破「處」專家譚俊彥攞佢第一次
07月03日(五)
16:03更新 15:43建立

藝人譚俊彥(Shaun)、鄧佩儀(Gloria)、張頴康、蔣家旻等到電視城出席新劇《逆襲人生》(暫名)造型暨拜神儀式,Shaun和Gloria在劇中飾演一對,亦是Gloria首次做女主角。

Shaun透露此劇是講穿越:「挽救自己嘅人生,有啲似細個睇嗰啲西片,可以自己揀抉擇。」兩人透露識了很久,但就首次合作,Shuan又表示今日收到劇本,發現有很多感情戲:「難處在於要做兩次,第二次就喺平行時空,好有挑戰。(有冇咩親熱戲?)第3集就要錫。」

而首次做女一的Gloria就坦言很榮幸,笑言此刻心情仍像發夢:「冇諗過呢套劇可以做到女主角,有得發揮嘅角色已滿足,依家心情好興奮,好似中咗六合彩咁。(覺得自己升呢?)又唔會,我一直都覺得自己係small potato。(有冇壓力?)又冇,平常心,有一日過一日,會努力做好每個工作。」在旁Shaun即教路:「又唔可以當自己係small potato,我之前同朱晨麗合作,佢又係第一次做女一,我同佢講機會要好好把握。(你專帶紅女仔?)哈哈,ok啦,好似Mandy(黃智雯)咁。」Shaun果然是破「處」專家!

超级版主

(星島即時娛樂)
譚俊彥專帶挈拍檔 鄧佩儀首做女一似發夢

鄧佩儀與譚俊彥(Shaun)到將軍澳電視城出席新劇《逆襲人生》造型及拜神儀式,Shaun透露是一部穿越劇,講到他有多一次機會挽救人生及鄧佩儀,又爆料指對方出場幾秒便死去。

Shaun表示二人是首次合作,但私下早已認識,今日才收到劇本,已見到有不少感情戲,最大困難是兩個不同時空的戲,好多都要演足兩次,第三集便與佩儀有錫戲,要做多些功課。

佩儀首次做女主角,她笑言感覺好似發夢,好榮幸,笑言從未奢望可以做女主角,好似中了六合彩。她說:「公司有好多同事,機會不是必然。(覺得自己上位?)自己是Small potato,仍然要繼續努力。」
Shaun笑指到了這個位置不能有這種心態,應把握機會、要帶領大家,他自言進公司時拍《特技人》時,拍檔朱晨麗亦是首次當女一。問會否覺得自己帶挈拍檔?他笑說:「都希望我有這種能力,始終拍攝是一個團隊的事。」問佩儀聽到有責任帶領會有壓力嗎?她說:「冇壓力,平常心吧,我不緊張,但會盡最大努力。」

超级版主

(星島即時娛樂)
否認姊妹反目 劉佩玥著背心短褲晒長腿演劏豬凳

劉佩玥(Moon)以短褲上陣晒長腿,透露在新劇《逆襲人生》角色自由奔放,經常背心短褲示人,更是剋死兩個老公的「劏豬凳」,她坦言平常不會作此打扮,因此都要加緊修身。

提到劇中有人演少女版Moon,她自言仍可以上陣演中學生。她說劇中幾位中學時期好姊妹,因誤會長大後各散東西,她已成為「中女」。提到兩位好姊妹馮盈盈與江嘉敏反目?Moon說:「仲未完?不講了、好悶呀,不想講不想再發酵。整件事是嘩眾取寵,邊個講大話是當事人才知。(話你轉與苟芸慧玩?)她是怨枉的,我有好多不同友誼,大家都覺得我和靄可親。」

另外,還有指陳瀅不希望Moon與周志文交好而姊妹反目,連樂易玲生日會亦不願同場,各自在不同日子現身賀壽?Moon否認說:「我和陳瀅每日有聯絡,這些新聞只是堆砌出來,要謠言止於智者。」

超级版主

(on.cc)
【是非一籮籮】劉佩玥否認姊妹不和
07月03日(五) 17:11

藝人劉佩玥(Moon)到電視城出席新劇《逆襲人生》(暫名)造型暨拜神儀式,短褲上陣的她透露劇中常穿背心、吊帶、短褲:「比較自由奔放嘅女仔,同埋係結過婚,但兩次老公都死咗。(「劏豬櫈」?)係囉,剋死老公,所以話佢堅強外表下係內心脆弱。」她又謂為了配合較性感造型,要特地加緊做運動操練。講到劇中她與鄧佩儀、蔣家旻、陳庭欣中學時期開始是好姊妹,她笑言自己仍可扮到中學生:「講我哋本身係好姊妹,但有啲誤會,大個咗就各散東西,但未知係咪反目成仇。同埋大家係見過世面嘅女仔,變咗中女。

超级版主

(HK01)
【逆襲人生】譚俊彥為新劇減18磅:每日跑15K再斷食
撰文:林通賢
最後更新日期:2020-07-03 18:49

《逆襲人生》為一套時裝穿越劇,譚俊彥今次飾演土木工程師,與首次擔任第一女主角的鄧佩儀合作,二人第一集就會死去,題材相當特別,他說:「我睇第一集劇本嘅時候呢,我同Gloria(鄧佩儀)死咗嘅,之後醒返係九個月之後,仲有機會扭轉我嘅人生,呢個劇本有少少奇幻嘅,我喺劇入面嘅好朋友朱敏翰佢一直以為我係外星人嚟,呢個時候拍同睇嘅都會覺得舒服。」

而為了這個角色譚俊彥減了18磅,他說:「最主要係跑步同斷食,16個鐘唔食嘢,然後8個鐘頭食嘢,朝早七點起身跑5K,夜晚食完晚飯又同太太出去跑10K,每日喺跑15K,其實每朝你去跑5K,大約係40分鐘左右,你肯去改變自己,好快見到成效。跑完之後就斷食,當然要清淡,但要食碳水化合物如果唔係冇力,好耐冇見過自己的腹肌喇,對手重要係大隻佬朱敏翰,所以不敢怠慢。」