TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  使徒行者3   燕雲台(12/28) 930pm  踩过界2  大步走 (12/28)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:我家無難事
13廠:拳王  
 合拍:兒科醫生  金宵大廈2  把關者們  白色強人2     
外判劇:智能愛AI人  欺詐劇團
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:
楼主: admin

[完成拍攝] 《金宵大廈2》拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

趙希洛

高级会员

最佳新人

发表于 7 天前 | 显示全部楼层
萬千星輝賀台慶 | 2020 |台慶萬歲 | 金宵大廈2 | 陳山聰 | 李施嬅|連詩雅 | 張彥博

https://www.youtube.com/watch?v=35PpLtND5u4

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
龔嘉欣演《殺手》Dark Angel傷患纏身:都唔知道原來傷咗咁多地方

剛過去嘅TVB台慶夜,龔嘉欣(Katy)身穿火紅斜肩連身長褲帥氣登場,但當晚未見Katy參與表演,原來佢係有傷患在身,更因此要辭演《金宵大廈2》。Katy接受《香港01》訪問時話:「入行咁耐都冇推過任何劇,今次係第一次。」

拍攝劇集《殺手》時,龔嘉欣飾演嘅冷酷殺手Dark Angel打戲連場,成身傷痕累累,甚至連手指筋都斷埋。相隔兩年原來傷患一直纏身,Katy接受《香港01》訪問時話:「其實之前一路都開工冇正視到呢個問題,只係覺得keep住少少痛,應該唔大問題,都唔知道原來傷咗咁多地方,背脊肩胛骨同lower back都受咗傷。拍攝嘅時候真係冇諗咁多,淨係好想做好件事,其實都真係拖咗好耐冇正視到呢個問題,所以而家真係要按返醫生嘅指引,定時做物理治療。」

2008年入行以來,龔嘉欣出名勤力,劇接劇無時停,但因為傷患終於要第一次推JOB,本身已為《金宵大廈2》試造型都被逼忍痛辭演:「入行咁耐都冇推過任何劇,今次係第一次,因為受傷所以拍唔到。都覺得可惜,《金宵大廈》第一輯咁好成績。其實開工係冇問題嘅,除咗物理治療,醫生叫做返多啲拉筋動作,依家為新劇做緊準備,所以更加要快啲睇好自己嘅舊患。」

高级会员

最佳新人

TOPick

【殺手】演Dark Angel導致周身傷患未癒 龔嘉欣接受物理治療辭演《金宵大廈2》
於今年7月播出的TVB劇集《殺手》內,飾演冷酷殺手Dark Angel的龔嘉欣可謂搏到盡,親身上陣演出大量武打場面,可是嘉欣亦因此打至周身傷患,除尾指的筋被打斷,亦傷及脊骨及腰部。

龔嘉欣出席TVB台慶時向TOPick記者透露,為醫傷患,稍後要花半年時間進行物理治療,更因此要被迫辭演《金宵大廈2》。

龔嘉欣忘我演出受傷

兩年前龔嘉欣拍攝劇集《殺手》,為了應付劇中大量打戲,拍攝前除了接受苦練體能,還要練習耍刀。

在拍攝期間大部份動作場口也親身上陣,為飾演冷酷殺手Dark Angel可說是豁出去,打至遍體鱗傷之外,拍攝其中一幕戲遭武器打中,尾指的筋更被打斷。

無奈辭演《金宵大廈2》

縱然已事隔近兩年,不過龔嘉欣的傷患依然未痊癒,她在周四晚(11月19日)現身TVB台慶時透露,由於傷患的原因未能參與台慶的跳舞演出,嘉欣說:「我一直有接受物理治療,因為整條脊髓、腰部以及肩膀夾位也受傷,所以要好好休息,連某些劇也接拍不到。」

由於每隔幾天就要接受物理治療,所以即使嘉欣早前已試了《金宵大廈2》造型,也沒法參演,無奈辭演的她說:「因為傷患的原因不可站立太久,加上隔天就要進行物理治療,我不想影響拍攝進度。」

嘉欣續說:「我都覺好可惜,因為《金宵大廈》第一輯成續很好,我本身也有觀看,而且今次角色是幾大挑戰,不過都要醫好傷患,否則會影響之後的工作。」

雖然拍攝《殺手》搞到周身傷,不過嘉欣覺得付出是值得:「大家都喜歡那角色,又欣賞我的付出,是令我好感動,因為大家的支持是對我最大的安慰。」

高级会员

最佳新人

发表于 6 天前 | 显示全部楼层
on.cc

姚子羚40歲牛一!李施嬅胡定欣準備好晒送Surprise

「胡說八道會」成員之間感情要好,今日(21日)係姚子羚40歲生日,李施嬅、胡定欣同黃智雯齊齊搞個驚喜慶生派對,李施嬅雖然近日要為劇集《金宵大廈2》開工,但仍一早與胡定欣及黃智雯商量對策,收工後同佢哋食飯之後,就去買蛋糕同買花,更喺公司等足1粒鐘都冇怨言,李施嬅留言:「About today...5:30am 開工,同姊妹們商討。2pm Meet with girls, 食飯,買蛋糕,買花。3pm 等,等,等,等4pm SURPRISE!!!@elaine_yiu happy birthday ! 一定要事業愛情雙豐!同身體健康!Go go go!!!I know we are so sweet,好難唔愛我哋。#20always20」
片中見姚子羚非常感動,更笑言成班姊妹係咪唔使開工,但仍留言多謝大家:「Thank you so much girlsssss..... 多謝你哋專登入嚟公司同我慶祝生日!好十派ssss呀!」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

发表于 6 天前 | 显示全部楼层
(0n.cc)

為台慶減4磅!連詩雅駕馭全透視晚裝冇難度
11月22日(日) 15:34

歌手連詩雅日前在經理人公司提議下着全透視晚裝出席《萬千星輝賀台慶》,雖然她平日都勤做運動Keep Fit,對身材有信心,可是仍覺得着全透視裝是大挑戰,她說:「因為台慶前3天先去試裙,嗰2套晚裝真係好貼身同全身透視,仲有1條係白色,有多啲啲肉都會影響裙嘅美感,我第1眼見到條裙已經好鍾意,簡直愛不釋手,又唔想浪費經理人公司同造型師嘅一番心意,所以我決定喺台慶前3天,一定要減4磅。」

由於同期她仍要趕拍新劇《金宵大廈2》
,所以唯有在3天內共喪跑20公里,兼且一日3餐只可吃蛋白,雞胸同菜,她又分享進行地獄式的極速減肥心得:「如果要喺短時間內減肥,令身形Fit到達自己目標,一定要運動佔30%,仲有配合70%嘅飲食比例,先唔會白費心機。」

雖然最終都達標減夠4磅,但出席台慶當天她曾感到頭暈,幸好心情太興奮,令腎上腺上升關係,令她力抗輕微身體不適,她又說:「好開心現場有好多人行嚟讚我着得靚,總算冇令造型師、經理人公司丟架。」

超级版主

发表于 4 天前 | 显示全部楼层
張彥博CYPVM :
殺~~青了
謝謝大家一起努力
期待中
I will miss u 金宵大厦
後會有期~
#金宵大厦2#

超级版主