TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『刑偵日記』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
唔嗌細佬參加《聲夢》 戴祖儀:佢係讀書型
07月13日(一) 18:11

歌手戴祖儀(Joey)出席無綫選秀節目《聲夢傳奇》記者會 ,透露當年畢業後上載唱歌片段到網上平台,結果被老闆何哲圖賞識,及後更於父母陪同下到公司面試,結果成功過關出道,令其大感幸運。

談到節目將作全球招募,Joey表示將介紹朋友參加。問到可會叫弟弟參加?她說:「唔會啦,佢係讀書型,同埋鍾意Rap多啲,依家喺加拿大讀緊Year 2,讀書先。」近日忙於拍無綫新劇《刑偵日記》的她,劇中與影后惠英紅飾演母女,亦是視帝王浩信妹妹,笑言與二人合作獲益良多。

超级版主

(on.cc)
同劇拍檔曾接觸施匡翹 黎諾懿驚中招同妻兒隔離
07月18日(六) 23:12

歌手施匡翹確診新冠肺炎,有份參演無綫新劇《刑偵日記》的游嘉欣,因曾與施匡翹接觸而需檢疫。劇組為求安全,即時停拍《刑》劇,當中演員黎諾懿昨日與游嘉欣一齊開工,被迫暫時與妻兒分開住!

施匡翹昨日確診新冠肺炎,掀起娛樂圈恐慌!曾與她一齊上戲劇班的游嘉欣有可能受感染,故昨日有份參演無綫新劇《刑偵日記》的她知消息後,即刻停工並進行檢疫測試。

停拍《刑偵日記》
昨日與游嘉欣一齊拍《刑》劇黎諾懿,受訪時表示暫時不能返家與太太及兒子共處:「劇中我演警察,游嘉欣同我哋同一隊,其他演員仲有王浩信、黃智雯同姜皓文,為咗安全,我哋個劇都要停,直至佢有報告出咗先至復工。(多唔多對手戲?)同一Team人囉,都擔心唔嚟,但為安全起見,今晚太太同囝囝都去外母度住先,今日開工個實景都做晒消毒!」而姜皓文表示:「未太了解,我下午收咗工,但唔太擔心,屋企有太太喺度,但我依家去醫院Check咗先。」而該劇監製關樹明表示需要停拍,待游嘉欣的檢疫報告有結果,才另定開工日期。

戴祖儀擔心染疫
至於有份拍《刑》劇的戴祖儀曾與施匡翹一齊上戲劇班,她受訪時表示:「我依家都喺醫院等緊驗,心情複雜,好擔心!」

超级版主

(on.cc)
《刑偵日記》劇組停工 游嘉欣檢疫報告陰性
07月19日(日) 12:32

歌手施匡翹成為首位確診新冠肺炎的香港藝人,曾與施匡翹同上戲劇班嘅游嘉欣,佢有份參與拍攝嘅《刑偵日記》劇組已停工,監製關樹明稱:「游嘉欣向劇組報咗,佢檢疫報告係陰性,而劇組全實景冇廠景,都會停工幾日。(停工消毒?)整理日程。」

超级版主

(on.cc)
袁偉豪張寶兒檢測結果屬陰性 王浩信報平安
07月19日(日)
21:28更新 17:21建立

歌手施匡翹成為首位確診新冠肺炎的香港藝人,曾與施匡翹同上戲劇班的游嘉欣,有份參與拍攝的劇集《刑偵日記》,《刑》演員袁偉豪說:「尋日發生呢件事後,劇組尋晚到今日大家都各自去做檢測,我同女友張寶兒都去咗做檢測,晏啲先有結果,知道游嘉欣報告係陰性,大家當然都放心啲,但係都唔可以鬆懈,自己都要警惕啲,做好防疫措施,亦都知道公司做緊消毒。」袁偉豪晚上收到到檢測報告後報平安表示,與張寶兒檢測結果屬陰性,沒有「中招」。另外,同劇演員黃智雯進行檢測後也證實冇事,並多謝大家關心,希望大家保持安全健康。

而《刑》男主角王浩信晚上收到檢測結果後亦報平安,他表示:「多謝大家關心,因為避免無謂揣測所以等出咗檢查結果再同大家講。核酸檢測為陰性,亦即係冇事,呢幾日都會一直監察住自己健康狀況,同埋隔離自己幾日觀察,關於拍攝進度暫時以我所知停工幾日,其他進一步都要等劇組安排。」監製關樹明向東網透露劇集演員黃智雯、黎諾懿、王敏奕連同部分工作人員包括總導演、副導演及他在快速測試結果下全部結果為陰性。又表示:「我們會繼續謹守崗位,同心抗疫!希望大家一定要戴口罩,常消毒。多多保重!」

超级版主

(星島即時娛樂)
演員檢測報告呈陰性 《刑偵日記》劇組停工四天觀察 

由於施匡翹喺確診前,曾與有份參與TVB新劇《刑偵日記》演員游嘉欣一起上過戲劇班,累及《刑》劇主要演員袁偉豪、王浩信、姜皓文、黎諾懿及黃智雯等心慌慌,為求安心各自做檢測,幸而檢測報告全部也呈陰性。

袁偉豪與女友張寶兒一齊去做檢測,兩人報告呈陰性冇事,袁偉豪表示暫時放心,但要好小心不可以病,因為他是經濟支柱。

王浩信說:「多謝大家關心,因為避免無謂揣測趕快去做咗檢查,核酸檢測結果為陰性,即係冇事,呢幾日都會一直監察自己健康狀況,同埋隔離自己幾日觀察。以我所知暫時停工幾日,其他進一步都要等劇組安排。」

黎諾懿指報告呈陰性也放心一點,但有潛伏期,所以這兩天會留意自己的身體狀況,冇事才安排老婆及兒子回家。他指疫情嚴峻,未知何時復工,監製說會先停拍四天,再看大環境作安排。

黃智雯說:「已經做咗檢測證實冇事啦,多謝關心!希望大家保持安全健康。」另姜皓文報告也呈陰性。

除咗《刑偵日記》部份主演演員王浩信,袁偉豪,黃智雯,黎諾懿,王敏奕做咗檢測外,該劇監製關樹明率總導演、副導演都有做核酸檢測。在covid-19快速測試結果下全部結果陰性。關樹明說:「我哋會繼續謹守崗位,同心抗疫!希望大家一定要戴口罩,常消毒。多多保重!」

超级版主

(on.cc)
菊梓喬迷上拍劇 同反目張景淳合作都冇問題!
07月20日(一) 23:15

歌手菊梓喬(Hana)連續兩年揮低最大競爭對手吳若希,登上「最受歡迎女歌星」寶座,已貴為「星夢一姐」的她最近更轉戰電視圈拍劇,夥拍「視帝」王浩信、「視后」惠英紅、陳煒及黎諾懿等拍攝新劇《刑偵日記》。雖然只是非主線角色,但她一樣「全力以赴」背劇本,更夜夜逼自己罰抄,她受訪時說:「我啲記憶力好似金魚咁差,所以咪好似以前讀書咁,將啲對白抄喺本簿度加深記憶,呢個『默書記憶法』真係好有效㗎。」

問到可有發揮機會?Hana直言有對白:「好過前兩年嗰兩齣,只係出嚟喊吓就走得!今次飾演小說網站編輯,係王浩信個朋友,我有對白嘅!唔係長時間開工,所以未有機會食劇組啲飯盒。」

有傳聞菊梓喬(右)要同四個歌手爭唱主題曲,戴祖儀係其中一位。

Hana又指《刑》劇獲台前幕後如家人般照顧,最開心跟王浩信「相認」,原來兩人於兩年多前合唱過《溏心風暴3》的片尾曲《欲言又止》:「首歌有成600幾萬點擊㗎,今次拍劇成日傾唱歌啲嘢。」談到有傳參演的王浩信、連詩雅與戴祖儀都爭取唱劇集歌,Hana爆料:「黎諾懿都話自己唱歌好好聽,叫監製畀佢唱,佢仲話一開口唱,我會無地自容!哈哈!(劇集歌得三首咋喎?)暫時我未知有冇得唱,雖然監製話我走唔甩,但如果有半首歌唱已經好開心喇!」

超级版主

(東方新地)
25歲戴祖儀拍《刑偵日記》眼乾喊唔出 感激小紅姐教路落手谷眼淚
東方新地 Jul 22, 2020 - 17:41

戴祖儀繼去年劇集《多功能老婆》後,最近正在拍攝新劇《刑偵日記》,飾演惠英紅女兒、王浩信細妹,將會和袁偉豪有感情線。

戴祖儀拍《刑偵日記》感激小紅姐教路
現年25歲的戴祖儀不經不覺出道已有兩年,日前她和一眾星夢歌手一同出席選秀比賽活動時,透露自己並非選秀節目出身,而是在畢業後上載唱歌片段到社交平台,之後得到老闆何哲圖賞識邀請到公司面試,她表示:「當時係由父母陪我去面試,覺得自己好符碌,好彩咁快入到行。」

戴祖儀入行以來第二次拍劇,她笑言對住前輩不敢NG,所以在拍攝前一定要先背好對白。她更表示從小紅姐身上獲益良多:「有場戲我喊到眼乾,小紅姐親自幫我吹對眼,話咁樣可以濕潤啲,佢真係一個好好嘅前輩!」

《刑偵日記》惠英紅、王浩信演精神病患母子
惠英紅透露她和王浩信將在劇中飾演一對同樣患有精神問題的母子,她說:「我個角色有嚴重嘅精神分裂,最難係要處理我嘅情緒,每一場都要好用心神同心力去演,好攰、好辛苦,啲情緒時低時高,好似跳晒掣咁,仲攰過我拍打戲!」其中一幕她更會發癲打王浩信,她笑言:「 今次算係我拍戲以嚟最難嘅一次,浩信有三個人格,我就起碼有五、六個,對住三個仔有三種態度,所以我每日開工前都會問浩信『 你係邊個仔?』」

小紅姐透露為演出一場嘔吐戲,她要灌水兼扣喉:「場戲講我食完我個心理醫生開嘅藥之後要嘔,我特登灌四樽水等自己可以扣喉嘔,拍咗兩take,我真係嘔到成手都係。」

王浩信劇中飾演惠英紅兒子,患有多重人格障礙,每個人格都有不同身份,他說:「 其實每個人心入面或多或少都會有唔止一種人格,今次我個角色都有啲輕鬆位,其中一個人格叫勁峰,會詼諧啲、搞笑啲。」

感情戲七國咁亂!袁偉豪食連詩雅、戴祖儀
TVB劇一向離不開錯綜複雜的感情戲,今次袁偉豪將扮演一名精神科醫生,並周旋在連詩雅和戴祖儀之間。王浩信又和黃智雯、王敏奕有感情戲,黎諾懿和王敏奕又曖曖昧昧,果然是「貴圈真亂」啊。

姜皓文在劇中飾演一名重案組警司,因愛妻陳煒失蹤多年,而患上躁鬱症。姜皓文在劇中飾演一名重案組警司,因愛妻陳煒失蹤多年,而患上躁鬱症。

黃智雯在新劇將飾演一名拆彈專家,是黎諾懿前女友,並主動追求王浩信。黃智雯在新劇將飾演一名拆彈專家,是黎諾懿前女友,並主動追求王浩信。

王敏奕在劇中飾演一名法醫人類學家,與黎諾懿及王浩信均有感情線。王敏奕在劇中飾演一名法醫人類學家,與黎諾懿及王浩信均有感情線。

超级版主

超级版主

連詩雅Shiga資源站M :#连诗雅[超话]# 【@連詩雅Shiga 更新IG】
這位不是方書文。。
這位係 #張曉蔓
她是一位 法醫昆蟲學家。。
#刑偵日記

超级版主

TVB官方微博VM :【娛樂新聞台】眾演員為刑偵日記拍海報

新劇集《刑偵日記》正係拍攝階段,不過呢日一眾演員就可以輕鬆一下,你都室內影海報照。惠英紅今次飾演一名精神病患者,加上佢喺劇中武打戲連場,導致肌肉酸痛,自言的確有啲辛苦啊!而黑仔姜皓文為咗鑽研角色,特別搬咗出嚟住,避免影響屋企人,非常專業啊!

TVB官方微博的微博视频:
https://m.weibo.cn/s/video/show? ... 55920&fromWap=1

Manman_FCVM :
【Instagram】black_gorgor:都是我喜歡的一班好演員,跟你們合作實在是超級享受⋯ #刑偵日記#