TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『刑偵日記』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

超级版主

超级版主

日期: 3/6/2020
活動: 『刑偵日記』拜神
嘉賓: 王浩信、惠英紅、姜皓文、袁偉豪、
          黃智雯、黎諾懿、王敏奕、陳煒、
          張達倫、馬貫東、黃嘉樂、傅嘉莉、
          吳沚默、楊潮凱、連詩雅、菊梓喬、
          戴祖儀、韋家雄、陳志健、韓馬利、
          何啟南、于淼、王菲、游嘉欣、
          丘梓謙、杜之克、何哲圖、關樹明、
          朱鏡祺、劉小群、黃國輝、丁羨儀、
          羅學欣。
時間: 9:30
地點:

超级版主

(on.cc)
【有啲嘢】連詩雅暗示陳家樂融入生活圈?
06月03日(三) 12:23

藝人連詩雅(Shiga)在將軍澳電視城為無綫重頭劇《刑偵日記》拜神,連詩雅近日被爆與陳家樂秘密撻着,家樂更夜到訪Shiga香閨,Shiga接受訪問表示:「之前去濟州拍節目,成班人都差唔多年紀,所以玩得好開心,成班人friend咗,一直有傾偈。(係咪拍拖?)感情嘅嘢唔回應,希望大家畀啲空間,之前疫情都好難捱,工作都停咗好耐,嚟緊有新劇《那些我愛過的人》出街,自己都好緊張觀眾反應。(同家樂一齊睇劇?)我會同媽咪睇。(請教家樂演技?)身邊都有好多前輩都想請教,好似周柏豪,今次套劇嘅紅姐(惠英紅)、黑哥(姜皓文),佢哋都好勁。(家樂夜訪你香閨?)感情同埋私人嘢都唔回應。(覺得家樂為人點?)佢個人好Nice,自己唔係一個容易同人熟嘅人,所以做到好朋友都係心地善良、人品好,先可以喺我生活圈出現。」

連詩雅在新劇中飾演法醫昆蟲學專家,但原來相當怕昆蟲,她說:「之前造型監隻畀咗盒有真有假嘅昆蟲我慢慢適應,有曱甴、毛蟲、甲蟲,自己最驚曱甴,依家訓練緊見到曱甴唔好兜路走,要克服佢。今次做昆蟲專家比之前做婦科醫生要背嘅專有名詞更難。」

超级版主

(on.cc)
惠英紅出現幻覺 日日問王浩信:你係邊個仔
06月03日(三) 13:13

影后惠英紅(紅姐)、視帝王浩信、姜皓文、袁偉豪、黃智雯等在將軍澳電視幫為重頭劇《刑偵日記》拜神,無綫高層杜之克指新劇並非《鐵探》延續,希望為TVB拍出全新風格的驚慄作品。

紅姐與浩信劇中扮演母子,角色皆難度極高,王浩信扮有多重人格症,紅姐則演精神病人,他說:「終於等到同紅姐合作,呢個組合好開心,壓力嚟自想做得更好。做多重人格症難度一定有,做其他人格嘅時候要收埋王浩信先。」問浩信對戲時可有被紅姐氣場震懾?紅姐打趣說:「唔會,佢都係高手,互相幫助同畀戲。劇中我有精神病,經常出現幻覺,浩信有三個人格,我就有五、六種,對住三個仔有三種態度,所以每日開工我都會問浩信你係邊個仔,今次算係我拍戲以嚟最難嘅一次。」

紅姐與浩信劇中有不少歇斯底里的場面,紅姐指日前拍攝了病發瘋癲地亂打浩信。問浩信是否再次被掌摑?他笑說:「都係嗰個方向啦,暫時唔透露太多。」紅姐坦言今次角色很大壓力:「我哋兩個黐埋直情係跳晒掣,佢要扮唔同嘅人,我又有好多唔同程度嘅幻覺,今次好大壓力,辛苦過拍動作戲。」

超级版主

(on.cc)
奶奶出入醫院 王敏奕自爆唔會生BB沖喜
06月03日(三) 14:05

藝人黎諾懿與王敏奕在將軍澳電視為重頭劇《刑偵日記》拜神。黎諾懿與王敏奕、王浩信及黃智雯有多角戀關係,與王敏奕首次合作的他說:「後生女梗係要照顧多啲,智雯呢啲就唔理佢啦。」王敏奕在劇中飾演法醫人類學家,專業對白多多,她說:「最難係幾十對眼望住你講好長嘅對白,就算背得好熟都會有好大嘅心理壓力,好驚拖累大家。」

王敏奕近期忙拍劇,豈不是沒有時時間探望患病奶奶,她說:「依家情況OK、穩定,最重要屋企人陪伴。(奶奶經常出入醫院?)係呀,因為奶奶需要經常check住。(好擔心?)屋企人唔舒服係需要多啲耐性,盡量帶畀佢正能量。(生BB沖喜?)唔會,唔需要喇。」

超级版主

(HK01)
刑偵日記|惠英紅王浩信演精神病母子 拍戲博到盡:灌水扣喉真嘔
撰文:張嘉敏
最後更新日期:2020-06-03 16:47

惠英紅 (紅姐)與王浩信(Vincent)齊齊出席有份主演的無綫新劇《刑偵日記》(暫名)拜神儀式,兩人在劇中飾演一對母子,且同樣都有精神問題。紅姐說:「我個角色患有嚴重精精分裂,最難係要處理我嘅情緒,有時理智,有時就唔理智,演呢個角色一啲都唔好玩,好辛苦每一場都好用心神心力去演,好攰,我有問監製我係咪得罪咗佢。其中有一場戲講我食完我個心理醫生開嘅藥之後要嘔,我就扣喉,特登灌四樽水等自己可以扣喉嘔,拍咗兩take,真嘔,嘔到成手都係,嘔完仲要講我即刻出現幻覺,拍完呢場戲仲攰過我拍一場打戲。」

而Vincent的角色則擁有多重人格,他說:「將自己本身內心入面有嘅放大嚟演,其實每個人心入面或多或少都會有唔止一種人格,係複雜嘅,所以都好有難度。(同演盲嘅比較呢?)今次係另外嘅難,我個角色係做一個筆跡專家,之前小紅姐都演咗一個盲嘅角色,我都有請教小紅姐。今次我個角色其實唔止一個角色,都有啲輕鬆位嘅,其中一個人格叫勁峰,係灰諧啲搞笑啲嘅,係同王敏奕嗰條線,都成日出嚟,演佢嘅時候就輕鬆啲。」

超级版主

(HK01)
[刑偵日記]菊梓喬正式殺入劇組 老闆何哲圖到場旁實
撰文:林通賢
最後更新日期:2020-06-03 17:30

菊梓喬 (Hana) 出席無綫新劇《刑偵日記》(暫名)的拜神儀式,今次是她首次正式拍劇,提到劇中的角色,Hana表示:「我飾演一個網絡編輯,其實個角色嘅形象同我平時幾似,我嗰日去試衫時發現啲衫同我本身着嗰啲風格差唔多,我仲問監製係咪為我度身訂造嘅。角色同我一樣都係走比較文青嘅路線,都係揸筆搵食。」雖然角色與她本人好相似,但對她來說也是有難度的。

菊梓喬 (Hana) 出席無綫新劇《刑偵日記》(暫名)的拜神儀式,今次是她首次正式拍劇,提到劇中的角色,Hana表示:「我飾演一個網絡編輯,其實個角色嘅形象同我平時幾似,我嗰日去試衫時發現啲衫同我本身着嗰啲風格差唔多,我仲問監製係咪為我度身訂造嘅。角色同我一樣都係走比較文青嘅路線,都係揸筆搵食。」雖然角色與她本人好相似,但對她來說也是有難度的。

(HK01)
【刑偵日記】傳連詩雅與陳家樂韓遊撻着:年紀差唔多所以好啱傾
撰文:張嘉敏
最後更新日期:2020-06-03 17:00

連詩雅(Shiga)出席她有份主演的無綫新劇《刑偵日記》(暫名)的拜神儀式,她在劇中飾演一名法醫昆蟲專家。Shiga說:「我都係第一次聽呢個職業,係法醫嘅一個專科,用昆蟲去破案,藉由昆蟲去搵到屍體嘅資料。其實我仲未深入了解,暫時未到我拍嘅戲份,不過監製話要預備要同昆蟲做對手戲,唔知係咪嚇我,我真係超級驚昆蟲。依家已經要開始練下,例如見到曱甴唔好叫,唔好兜路走。(驚唔驚要畀昆蟲爬上身?)不敢想像,我最驚就係昆蟲,但係工作都無辦法。之前周柏豪拍戲試過全裸瞓喺堆田區度,佢嘅情況更加惡劣,我視佢為我嘅一個好榜樣,要提住自己我師兄為咗拍戲可以咁做,我都要克服得到。」

超级版主

优酷VM :
由@惠英紅kara @王浩信 @姜皓文philip @benjamin袁伟豪 @黃智雯Mandy @黎諾懿LOKYI @王敏奕Venus @陳煒 等主演,优酷、TVB联合出品的#刑侦日记#今日开机啦!一段意想不到、笑中带泪、悬疑惊悚的浪漫动人故事即将呈现~超强演员阵容,大家期待吗?