TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥930pm  木棘証人(10/19)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[完成拍攝] 《刑偵日記》拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 刑偵日記
監製: 關樹明
原創: 朱鏡祺
總編輯: 朱鏡祺, 劉小群

主要演員: 惠英紅、王浩信、姜皓文、袁偉豪、黃智雯

拍攝時間: 06/05/2020 - 28/08/2020
開鏡拜神: 03/06/2020

日期: 3/6/2020
活動: 『刑偵日記』拜神
嘉賓: 王浩信、惠英紅、姜皓文、袁偉豪、
          黃智雯、黎諾懿、王敏奕、陳煒、
          張達倫、馬貫東、黃嘉樂、傅嘉莉、
          吳沚默、楊潮凱、連詩雅、菊梓喬、
          戴祖儀、韋家雄、陳志健、韓馬利、
          何啟南、于淼、王菲、游嘉欣、
          丘梓謙、杜之克、何哲圖、關樹明、
          朱鏡祺、劉小群、黃國輝、丁羨儀、
          羅學欣。
時間: 9:30
地點:

超级版主

(on.cc)
接拍驚慄偵探劇 惠英紅姜皓文4月報到
03月06日(五) 23:23

無綫劇集《鐵探》去年播出時反應甚佳,大結局錄得33點收視,帶挈一眾主角人氣急升,當中演型到爆的紀律部隊高層惠英紅,更是全劇靈魂人物,最終還以大熱姿態勇奪今屆《萬千星輝頒獎典禮2019》視后寶座,她於頒獎台已表示想多返無綫拍劇,果然說到做到,最近落實接拍一部驚慄偵探劇,對手還有《鐵探》的拍檔姜皓文、演惠英紅兒子的王浩信等。

賣關子保持神秘
據知該劇圍繞不同的精神病患者,故一眾演員於開拍前已搜集大量資料,惠英紅的演繹將比《鐵探》更激,而劇集以美劇形式拍攝,預料兩季合共廿多集,將於4月底開拍,除了本地戲份,初步有意移師東南亞拍外景,不過求證於惠英紅時,她卻大賣關子,僅說:「其實我知公司傾緊,其他嘅未知。」

地獄特訓演警官
而去年失落視帝獎的姜皓文,實行再接再厲,他受訪時承認答應接拍該劇,卻未知對手是誰,他說:「真係唔知原來係紅姐(惠英紅),係佢梗係好啦!上次一齊開工氣氛都好好,節奏又舒服。(你演咩角色?)暫定係高級警務人員,詳細劇本仲未傾,依家都係好初步。(酬勞可觀?)唔知,有個好拍檔緊要啲,片酬多與少唔係最大問題,冇乜所謂嘅!其實之前杜生(無綫高層杜之克)講過想《鐵探》原班人馬再拍多套,但未必係警匪,後來就擱置咗。不過依家有呢套都好好,可以同紅姐再拍劇集。」姜皓文為了配合角色,近日已展開地獄式收身計劃,單是跑步已一日三次,務求開工時能回復健碩身形。

超级版主

(on.cc)
孖惠英紅拍驚慄劇 姜皓文Keep好身形備戰
03月07日(六) 23:13

藝人姜皓文(黑仔)出席《博愛歡樂傳萬家》節目,演唱張衞健的歌曲《身體健康》。黑仔透露現場會有一位七十幾歲高齡的婆婆以芭蕾舞伴舞,覺得對方給予自己很多正能量:「我之前唔喺香港,一直死背難背歌詞,希望唔會令大家失望。」

提到他將於四月接拍無綫的驚慄偵探劇,黑仔表示預計四月尾五月頭開拍,但內容不太清楚,講到在新劇中跟惠英紅再次合作:「梗係好啦!隔咗一段時間冇合作,好開心。我只係知自己做紀律部隊,暫時未有嘢可以準備,依家要keep好個身形,因為過年時食得太豐富。」

超级版主

(on.cc)
健身室閂門冇得操 袁偉豪做兩樣嘢保肌肉
03月29日(日) 23:18

藝人袁偉豪向來靚仔兼有型,他於社交網上載一張上身赤裸的相片,更留言表示:「明天開始健身室關閉14天,要在家中運動了,大家要保重身體。」只見他身形明顯瘦削不少,而每日,他都吃得健康,問是否戒口為之後開拍的《解離日記》一劇作準備時,他謂:「我之後會同周柏豪做個行山節目,都有啲落水、游水環節,所以操定都差唔多,反而《解離日記》今次唔使咁大隻,書卷味啲,當然又唔使好似之前《鐵探》瘦得咁嚴重、咁辛苦。」說到現時健身室關閉,他謂:「係㗎!所以依家冇得操,惟有喺屋企做吓掌上壓,舉吓啞鈴咁!」

超级版主

(晴報)
孖《鐵探》姜皓文再拍新劇《解離日記》 惠英紅︰有好劇本就拍
發佈時間: 2020/03/27

近日有傳無綫邀得惠英紅(紅姐)以天價回歸再拍劇,並會孖去年《鐵探》好拍檔姜皓文(黑仔)、袁偉豪合體,而據知三人是合作時裝偵探劇《解離日記》。昨日《晴報》聯絡到紅姐,她指暫未收到劇本,但暗示︰「如果有好劇本就會拍!」未知會否給觀眾帶來驚喜。很多網民熱捧陣容吸引,亦期望這位影后兼視后霸氣回歸!

昨日有雜誌報道,指無綫看到熱播中的《法證先鋒IV》叫好叫座,食髓知味欲再延續經典劇集系列,打算相隔21年開拍《刑事偵輯檔案V》,更有傳惠英紅會再次回巢助陣。

事實上,今年初紅姐憑《鐵探》首奪《萬千星輝頒獎典禮2019》最佳女主角後,有指無綫欲以天價打動這位影后兼視后再拍新劇,拉攏《鐵探》的姜皓文、袁偉豪再次聚首。報道指其他卡士包括王浩信、黃智雯、陳煒等。不過,據知今次眾人合作的劇集,是以美劇形式拍攝的偵探劇《解離日記》(暫名)。而日前黃智雯受訪時曾透露,下月尾將開拍時裝劇,合作演員包括紅姐及黑仔,相信所指的就是《解離日記》。

留港休息等通知
對於有傳紅姐將再次為TVB拍新劇,她回覆本報時透露︰「唔清楚住,我現時都未收到劇本,依家太多流言!(今年會返TVB拍劇?)暫時未有消息公布,成日都有呢啲傳言,總之有好劇本我就會拍!」她直認現時正留港休息,並稱︰「我唔急住,TVB埋到班就會通知我,依家都係留喺屋企!」

現時疫症肆虐,紅姐直認工作也受到影響,問到是否要提早預留檔期?她稱︰「之前好多嘢因為疫情延後咗,所以真係唔知,要再睇檔期!」

另一方面,《解離日記》監製關樹明就直認現時籌備劇集中,並稱︰「因為每天可能都有變化,所以要到落實才公布!(卡士落實?)因為未齊,暫時未有公布!」

至於網民皆熱切期待《鐵探》三人組歸隊,有觀眾亦希望紅姐能趕及今年完成新劇,衞冕視后寶座。

超级版主

(明報)
相隔10年再拍無綫劇 秦沛自嘲老牌新人 煞科不捨張曦雯
2020年4月17日星期五

【明報專訊】秦沛、王浩信、張曦雯及簡淑兒等昨日於尖東一間酒店內,拍攝無綫新劇《踩過界II》,劇情講述秦沛和王浩信兩師徒在演講會上對決。適逢這場是秦沛的煞科戲,劇組特別炮製驚喜,剪輯了一段拍攝花絮送給他,並安排女兒姜麗文獻花給爸爸。秦沛在台上勉勵一班演員:「大家努力、加油!」

王浩信成功與Paul哥全家合作
王浩信在劇中與Paul哥最多對手戲,表示對方的氣場很勁很猛,他說:「但他見你是後輩,會就一就收少少(氣場),所以大家合作得很舒服。其實同Paul哥已是第二次合作,上一次在電影中我飾演他的兒子,今次則亦師亦友,亦愛亦恨。」

王浩信坦言今次與Paul哥合作沒上次在電影首次合作那麼緊張,而且與對方不同的家庭成員也合作過,他說:「有姜大衛啦,還有我入行第一個音樂節目已與姜文杰合作,今次劇中又有Paul哥和姜麗文,終於集齊,蓋齊『印仔』,所以跟他們有份親切感。」王浩信表示他尚欠大澳戲分未拍,5月頭才煞科,但緊接5月7日便開新劇,現時已開始做功課,所以沒得休息。

超级版主

(星島即時娛樂)
【頭條獨家】「盲俠」飛車公路左搖右擺剷上壆 王浩信克服腦震盪陰影

3年前憑《踩過界》初嘗視帝滋味的王浩信,演「文申俠」上晒身,日前「盲俠」為《踩過界II》拍一場飛車追逐戲時刻意揸車揸到左搖右擺,最後仲剷埋上壆,非常驚險。拍《致命復活》飛車戲時曾經受傷的王浩信強調呢場僅得兩分鐘嘅追車戲其實幾有難度,「因為要扮聽住導航,所以要盡量用側面視野嚟揸車,有啲危險性。」

練好眼神同紅姐合作
另外,王浩信又表示要開始練返眼神,因為下月要跟惠英紅合拍新劇,要做定準備:「記得當日拍完《踩過界》緊接拍《溏心風暴3》,工作人員問我:『點解你成日好似瞓唔醒咁嘅?』呢個係好好提示,都要留意返。劇中我會做紅姐個仔,但唔係正常母子關係,好期待同好演員合作。」

超级版主

(on.cc)
估唔到喎!謝東閔爆朱智賢原來好大食
04月17日(五)
13:38更新 13:01建立

藝人謝東閔接受電台訪問,提到有不少藝人都趁住留家避「炎」,密密做運動操Fit,問平時可會跟緋聞女友朱智賢(朱朱)一起做運動?他說:「佢好懶做運動㗎,但佢食好多嘢,食得多過我都仲係咁瘦。(會迫佢做運動?)有時都會,可能我同幾個朋友一齊做Gym,佢就同其他朋友喺隔離做瑜伽,完咗就一齊食嘢。(唔同佢一齊做瑜伽?)唔啦,我想學吓拉筋多啲,因為腰痛,同埋我鍾意啲衝勁運動多啲。」問到他腰痛,可會叫朱朱幫手按摩?他笑言:「絕對唔會啦,好尷尬,我拉吓筋就得。」

講到工作,他透露月底會開拍新劇《刑事偵緝檔案V》,飾演有精神病的人,現時都會積極準備及Keep Fit,保持狀態。

超级版主

傅嘉莉IG Story

超级版主

(明報即時娛樂)
舞蹈學校被迫停業近一個月 韓馬利盼限聚令不用延長
2020年04月29日 (18:32)

【今日直擊】韓馬利今日出席派口罩活動,她透露下月會拍攝無綫新劇《解離日記》,劇中角色是一名護士長,由於疫情關係而未能到醫院實地取景拍攝,只能在搭建的廠景開工。

提到其舞蹈學校受「限聚令」影響,停業近一個月,韓馬利說︰「很多學生問我何時復課,我叫他們乖乖守規矩留在家中。我當然不希望『限聚令』再延長,但為了大家安全,沒辦法。(損失多少?)不敢計算,最重要是可以復課,大家有工開,明天會更好。」