TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『七公主』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人宣传达人

(on.cc)
08/09/2020

冇畀人鬧!江嘉敏做拜金女唔成功?

藝人江嘉敏在將軍澳電視城宣傳劇集《過街英雄》,劇集今個星期將結局她坦言感到不捨。劇中飾演「拜金女」的她被問到出街可有畀觀眾鬧?她說:「冇,如果有嘅話要多謝監製,同埋自己,代表角色成功,但係暫時就未有人鬧。

江嘉敏又透露最近忙於拍《七公主》,還未計劃與男友怎樣慶中秋,或者會食飯慶祝。

版主

(on.cc)
10/09/2020

徐榮「花曼」上身扮女人 同「喪鐘」180度大反差

藝人徐榮最近於熱播劇集《反黑路人甲》飾演「喪鐘」一角,不但奸到出汁,更操出爆肌身材展現男人味,表現相當突出。劇中Man到爆嘅佢,近日拍攝新劇《七公主》,竟然180度反轉,反串扮女人,認真估佢唔到!佢喺社交網上載化妝片段,見佢膚色變白、畫上眼線,兼搽上紅唇,加埋一頭波浪型曲髮,「女人味」即時滲晒出嚟,從側面睇更加有幾分相似劇集《城寨英雄》中王君馨飾演嘅「花曼」!而徐榮亦對自己嘅女裝扮相非常滿意,留言:「其實我扮女人都...o...k...嘅!」

版主

(香港01)
12/09/2020

七公主│鄺潔盈為角色練到周身酸痛 拔罐瘀青令林凱恩大呼心痛
因乜事鄺潔楹(Judy)搞到周身瘀?原來她只是拍完劇之後走去拔罐!Judy在TVB劇集《七公主》中飾演一名事務律師兼劍擊手,她為了角色接受劍擊訓練,更在兩個月內由初哥練到可以出賽。

期間除了練劍更要接受體能訓練,過程真係非常艱苦,難怪一拍完劍擊戲份馬上要去拔罐舒筋活絡,她留言說:「#七公主所有的劍擊戲都拍完了,第一件做的事,不是大擦一餐,而是去拔罐,好黑!好爽!」見到Judy 手臂同背上的瘀青,好友林凱恩大呼「心痛」!

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

(on.cc)
13/09/2020

《七公主》煞科 鄺潔楹體力透支:去拔罐好黑好爽

由黃翠如、高海寧、陳瀅及鄺潔楹等主演的無綫新劇《七公主》經多月來緊密拍攝終於煞科。一眾演員建立了深厚友誼,難怪導演一Cut機,即爭取機會合照,陳瀅於社交網站上載相關照片,眾女於藍天碧海背景下笑容一致。

「萬綠叢中一點紅」的丁子朗回應:「今次真係個好好嘅回憶,我能夠一次過同咁多位公司最當紅嘅女演員合作,機會難得,佢哋個個都好好,好演員之餘仲好包容我呢位新丁。場場戲都好難忘,事關大部分時間都大班人開工,拍得好開心。」
而在《七》劇尚未煞科時,子朗已投入另一部新劇《金宵大廈2》的拍攝工作:「咩劇情未講得住,只可以話我今次我演外賣員,咁啱撞正疫情成日叫外賣,都希望喺外賣員身上取經。」

超级版主

馬海倫TVBV :
今天非常順利完成七公主的拍攝
我的戲份完成
感謝監製陳維冠(阿Joe)編劇組,導演等等, 大家一起渡過炎熱夏天, 辛苦了
喔!還有我三位千金, 妳們女乖, 期待下次再合作, 大家保重

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

最後一日外景

超级版主

超级版主

江嘉敏KamanV :
《七公主》全劇完。
穿著顧雙兒最後一套衫來自拍一張!
好開心,每次拍一套新劇就會多了新的家人,演員的確是我兒時的其中一個夢想,而其他夢想就在做演員的時候可以完成到。
兩套劇一齊拍,試過。三套劇一齊嚟,亦都試過。
難的,每個角色性格都不同,好難處理,要真的好用心。
睏的,你試一下三天70多小時不睡,我不信你不累。所以我好乖,不夠精神不會開車,不過誰也猜不到會發生輕微交通意外,幸好人沒事。這件事告訴我,真的要珍惜身邊所有人,你不知道哪一天身邊的人會突然之間離你而去。
因為意外,我人生第一次工作上遲到,再一次跟當天的導演和PA,還有所有演員跟幕後同事,很熱的站在街上等了我半個小時又多。我一到,大家都好緊張圍住我,慰問我看有沒有事,好warm!
做演員的確是累是睏,壓力也不少,這個是事實,不過我從來沒呷過任何事,因為我喜歡,我鍾意,我愛。所以我願意付出玩樂睡覺時間去做我自己想做的事,我好珍惜每一次的機會。
辛苦,但我願意。