TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『七公主』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

Curtis何珀廉 :
拍摄TVB电视剧《七公主》,可以同@江嘉敏Kaman 姐姐一齐弹琴,@張名雅CaratC 姐姐做我妈咪,森美旅行团后好开心再见到@高海寧 姐姐,仲有@林韋辰Gilbert 哥哥

超级版主

超级版主

(on.cc)
林夏薇逼老公睇親熱照:係我唔着衫攬住第二個
07月12日(日) 17:33

藝人林夏薇(薇薇)在電視城為劇集《七公主》開工,她透露要連續拍十日,戲份都比較重,而且情緒起伏大,連聲音都有點沙啞,她說:「最後幾日係要好崩潰,個景會畀我破壞,仲要聲嘶力竭,喊到冧人同冧樓。如果完成咗對我係好大挑戰,逐一擊破。」

她自言之前拍了另一場要除衫攬着徐榮的戲份,連化妝師看完都話她搏命,問到拍攝當日有否清場?她說:「冇清場,工作好專注,投入咗個角色入面,場戲唔係色情,而係好感動。我有做足防走光措施,因為怕走光影響感情戲。(有冇同老公備案?)我拍完有畀張相佢睇,佢話我黐線,畀呢啲佢睇,因為張相係我唔着衫攬住第二個。我每次拍親熱戲都會逼佢睇,有時睇電視,佢會行開唔睇,但我要佢睇番。我冇理佢感受,哈哈!(佢會唔會呷醋?)唔會,佢好支持我工作。」

她又指因爲要投入角色,故開工時跟丈夫分房睡:「因為我嘅戲好沉重,加上我拍到朝早先返到屋企,唔想影響佢嘅睡眠,我有時拍到情緒起伏好大,大家唔好太近都係好事,否則影響角色塑造。」她指不用開工時會多陪丈夫以作調節。

超级版主

(on.cc)
鄺潔楹為新劇操劍變甲組腳:身形好怪
07月13日(一) 22:30

藝人鄺潔楹(Judy)、吳子冲日前一早為無綫新劇《七公主》,到東區裁判法院門口拍外景,二人均身穿套裝,Judy指劇中有兩個身份,正職是實習事務律師,但真正身份是劍擊愛好者,有多場劍擊戲份,大叫緊張:「仲有三場未拍,係大比賽嚟,第一場拍得最舒服,因為話我仲未係好勁,愈後期就愈要專業。」

講到吳子冲現實中有廿年劍擊之齡,劇中都有騷Quali,問到Judy可有請教對方?吳子冲即謙稱:「我唔勁嘅,只係興趣嚟!」Judy就大讚對方好勁,所以都有偷師,同時監製找來一個高手從旁指導:「教練係玩咗30幾年,依家都訓練咗4個月,一有時間就會去練劍。」有愛上此運動?她抵死笑話簡直是又愛又恨,大呻身材因而大走樣:「先講愛嘅方面,冇諗過廿幾歲人會學到一個新嘅運動技能、興趣,但恨方面,我隻腳粗咗好多呀!對腳長期都好腫脹呀!反而上半身個人連塊面都有瘦到啲,身邊啲人都覺我依家身形好奇怪,都有走去Search香港嘅劍擊女子隊,跟住就發現每位選手都係小腿粗過大腿,全部都好紮實,依家好Sad!」

另外,再講起她月頭剛過28歲生日,指獲處境劇《愛•回家之開心速遞》演員製作驚喜Party,相當感動:「非常之有愛嘅劇組,之前有離開過劇組,上年回歸又正正撞正生日,連續兩年同我慶祝,最開心係收到生日卡!」又謂牛一當日可以放早同屋企人食飯慶祝,談及她早前自爆的圈外追求者,Judy怕醜話有約食飯:「但呢排都開兩邊劇,仲未食到。(有進一步發展可能?)我要再了解吓先,未深入咁傾到偈!」

超级版主

(on.cc)

07月13日(一) 23:30

藝人江嘉敏日前現身東區裁判法院外,為無綫新劇《七公主》拍攝外景,她劇透謂因為做錯事而要上庭,但竟然遲大到,問到私下都經常遲到?她即笑話:「我個人唔遲到㗎!可以問吓啲監製,我好準時,哈哈!」

新劇開拍數月,嘉敏自爆暫時分別被兩個人掌摑,第一個是飾演其姊的黃翠如:「佢同我講唔識打人,拍嗰陣佢都好驚,但佢打得唔痛嘅。」續謂第二個是「重鎚手」:「有位演員摑我一巴就真係痛,係利穎怡!佢打開Boxing,劇情講我坐監嗰陣,唔服佢做大家姐就被摑,當下我嗰反應係真㗎,因為都有啲力度!(耳仔有冇聽唔到嘢?)我係呆咗唔知做緊乜,好欣賞佢咁大膽拍落嚟冇NG,後尾佢都有同我講唔好意思。」

問到之後劇情可有反擊機會?嘉敏打趣話希望打破「定律」:「發覺監製好鍾意我被人打,通常我都係被人打、被人追、被人殺!」又指雖然最近外景、廠景兩邊走,但一有時間都會收睇有份演出的熱播劇《殺手》,並「大呻」各人都給予同一意見:「入面我要講普通話,都有問番屋企人同朋友我嘅表現,點知佢哋一致話我嗰陣瘦好多,畀監製養肥咗!」

超级版主

(on.cc)
黃翠如將拍一個月外景 心慌狂啪維他命
07月14日(二) 16:01

藝人黃翠如現身電視城為無綫劇集《七公主》開工,飾演律師的她透露劇中法庭戲已完成了一半,惟一場因主控及辯方座位不正確,故有機會需要重拍。而待本月底完成廠景後,劇組將展開一個月外景,由於疫情漸趨嚴重,翠如也大感擔心:「都驚,因為我哋開工冇得戴口罩,會令到其他人驚,所以收工即刻戴番。呢排都食好多維他命,盡量令自己唔好喉嚨痛,同埋不停飲水,因為依家太多未知嘅嘢、好似食晚飯唔可以喺飯堂食,頭先大家都研究緊去邊度食,可能到時自己上車食,就冇得同同事傾偈。」談到早前疫情嚴峻也有出外撲米,問到現時可會再撲?翠如表示有了上次經驗,認為總會有存貨,故也毋須太擔心,更指老公蕭正楠現時日日在家下煮,盡量不外出。

超级版主

(on.cc)
抱貓求醫憶慘事 林夏薇愛犬中毒失控爆喊
07月20日(一) 00:00

藝人林夏薇投入新劇拍攝,竟因劇情憶起某些傷痛,更自爆因此嚎哭人前!談到剛過去的生日,她揭露老公「派對幕後策劃者」的身份,言談間冧到爆,名副其實幸福小女人。

林夏薇與徐榮日前現身北角為無綫新劇《七公主》開工,劇情交代薇薇愛貓出事,嚇得她心急如焚帶貓咪求診,期間竟截不到的士,幸而遇上「貨車佬」徐榮打救。薇薇甫現身,即吸引大班街坊於酷熱天氣下企街睇明星,湊巧薇薇的火鍋店就在拍攝現場附近,她即吩咐店員送汽水及解渴飲品招呼台前幕後。

談到飼養寵物,薇薇自爆悲慘往事:「我屋企有3隻狗,其中一隻喺我拍緊《乘勝狙擊》時中毒,醫生話即使完全去清毒素,都有可能影響佢嘅消化系統及腸部壞死。終於佢接受咗幾次手術成功保命,但手術前我心情好差,返工同事問我咩事,即刻忍唔住爆喊!」

老公變「煮飯公」
上月30日度過33歲生日的薇薇,日前公開船P慶生照,問為何不與老公二人世界,她說:「夜晚有呀!其實船河佢都在場嘅,不過低調啫,一切嘅嘢都係佢安排。」又大爆另一半的「貼心行動」:「疫情以來都係佢煮飯,仲成日驚我唔夠營養,所以經常鑽研新菜式。」

至於在劇中與薇薇發展感情的徐榮,透露被對方影響:「劇情交代佢有情緒病,差唔多場場戲都要喊,搞到我都心情麻麻。有時想同佢傾吓偈,但佢要培養情緒入戲,等到佢笑,相信已經係拍攝尾聲喇!(遇過呢種女友未?)未,我鍾意啲唔使我照顧嘅。」他透露今次演行為藝術家,有多個不同造型:「會扮燈柱、金人同半男半女等,所以今次嘅功課,係要記住自己各款造型。」

超级版主

超级版主

李璧琦BeckyLeeV :
邱大狀 拍攝完成了!
Thx 顧大狀 for brightening up my days!
感謝 監制Joe 的全情投入及耐心指導!
A very challenging experience yet super enjoyable!
大家保重!身體健康啊!

超级版主

(東周刊)
揭謝東閔執黎振燁二攤
2020 年 07 月 25 日

今年四月底,無綫上位小生謝東閔的女友朱智賢,被爆與有婦之夫黎振燁在車廂幽會「偷食」蛋糕。事後,謝東閔高調陪女友出席道歉記者會,又聲稱會陪女友共度難關,絕對有情有義。

據悉,事有湊巧,謝東閔最近客串新劇《七公主》一角,原先竟是屬意由黎振燁演出,奈何對方形象插水,被公司掟入雪櫃,於是換上謝東閔「執二攤」頂替,認真「冤家路窄」喇!

糾纏不清
現年三十四歲的謝東閔,是無綫力捧的上位小生,今年四月底,其女友朱智賢被爆車廂密會人夫黎振燁後,他在記者會上力撐女友,又稱自己太忙忽略對方,將罪疚攬上身,並公開承諾陪女友共度難關,令外界不期然對他大大加分。

可是,事隔三個月,謝東閔早前接受訪問,當提起女友時,他卻語氣冷淡,除了自爆跟女友由同居變「分居」之外,還透露雙方各有各忙,只間中見面,感情似有暗湧。

據知,謝東閔跟事件另一罪魁禍首黎振燁的瓜葛,亦「無端端」糾纏不清。無綫今年的重量級新劇《七公主》,由三大花旦黃翠如、高海寧、林夏薇,再加上四小花,包括:劉佩玥、江嘉敏、鄺潔楹、陳曉華,分別飾演劇中七個不同年齡層的女性,發展七個單元故事。而掛名「特別演出」的謝東閔,劇中飾演一名富家公子,則會與劉佩玥發展感情線。

劇中飾演富家子的謝東閔,跟《七公主》主角之一的劉佩玥,扮演情侶。日前,兩人在山頂拍攝談情戲,卿卿我我。