TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『七公主』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

15/05/2020 開拍

譚嘉儀參演

超级版主

(on.cc)
一見鍾情容易追!陳曉華密密「劈腿」唔湊仔
05月15日(五) 23:16

前港姐陳曉華(Hera)在新劇被男性背叛,自言現實生活中沒類似經歷,最多只是被謊話欺騙,對方請客賠罪就會釋懷,相當易氹。單身一段日子的她坦言青春有限,寧願填滿時間表,暫時不欲再闖情關。
廣告

挾港姐冠軍之名入行的陳曉華,憑乖乖女形象深得無綫歡心,兩年間不時擔任大騷表演嘉賓,日內亦將開拍第三部劇集《七公主》,工作量不少。猶記得Hera參選時在才藝表演大騷軟骨功,近日則苦練跆拳道!由於筋骨鬆軟,一般基本功對Hera來說簡直零難度,花了兩個月便考獲黃帶資格。受訪當日,她一輪熱身後就開始練踢腿,期間輕輕鬆鬆做出一字馬,笑言誓要考到黑帶!她自言從小運動細胞不輸蝕,求學時期是活躍份子,籃球、羽毛球及乒乓波都略懂一二,更是籃球校隊成員,負責在籃底位置入球得分,曾作賽捧獎而回,惟畢業後已沒有再打籃球。

自認易氹唔難追
她透露在《七》劇被男性朋友背叛,由於未曾體會這些經歷,所以只能煲劇作參考:「我好少畀人背叛,就算有都係人哋講大話呃我,但只要對方請我食嘢,幾日時間就冇事。(咁咪好易追?)可以係,當然要自己鍾意對方先得,我係一見鍾情嗰隻㗎!(甩拖咁耐,唔想拍拖?)唔拍啦,太忙。雖然憧憬,但呢段時間唔想,尤其拍劇會忙到冇時間做任何嘢,連瞓覺時間都冇,邊有時間維繫?冇拖拍就唔使理另一半。(唔羨慕江嘉敏事業、愛情兩得意?)佢男友都好忙。睇人,我就想多時間學更多嘢,好似音樂、唱歌、打拳、跳舞,趁後生,乜都想試吓。」

超级版主

(on.cc)
黃翠如唔敢幫唐詩詠相睇:累咗個男仔!
05月17日(日) 17:28

藝人黃翠如現身電視城為無綫新劇《七公主》開工,透露已休息了半年,期間做了不少瘋癲事情,試過穿睡衣揸車到超市撲米,惟最終撲空。

談到日前於酒店房與好姊妹唐詩詠慶祝生日,還穿上浴袍切蛋糕,翠如笑指為對方先後慶祝了七日,獲對方邀請做Spa作回饋。問到詩詠是否有喜訊公布?翠如笑說:「其實同佢睇完報道都得啖笑,唔好係唔係都拉到去結婚,我都想佢有幸福嘅事宣布,不過未來佢要連開三套劇,相信未必有時間去辦喜事,其實佢身邊嘅男人就係得我一個!(介紹男仔畀佢!)佢嚟緊咁忙,如果介紹即係累咗個男仔,大家唔使擔心,呢年幾我會認真幫佢搵。」

問到再開工是否習慣?翠如表示首天與高海寧拍攝激烈嗌交戲,再加上天氣炎熱,結果令戲服濕透:「劇入面我成日着西裝同高踭鞋,所以外景就搞到成件褸濕晒,最後要吹乾先可以再繼續拍,再加上對高踭鞋係尖頭同斗零踭,本身有扁平足,所以唔習慣,我會等唔使埋位同影唔到全身嘅時候着番平底鞋。」

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

林夏薇 ig story

超级版主

23/5/2020

超级版主

超级版主

(on.cc)
陳曉華暴脹10幾磅 打重陰影博「瘦面」
05月26日(二) 17:44

前港姐冠軍陳曉華以一身黑色運動look在將軍澳電視城為無綫新劇《七公主》開工,造型cool爆的她說:「因為個角色有兩種唔同性格,今日拍暗沉一面,所以開工之前都會靜啲,匿埋一邊去準備情緒入戲。」
身形甚弗的陳曉華自爆有一陣子沒有開劇,體重也急升,體重比起選港姐時體重更重了10多磅,她笑說:「今日化妝都打好重陰影,唔係上鏡會好肥,近期亦頻頻運動踩單車、跑步、打拳,做好多運動,希望減十磅。」

超级版主

(on.cc)
【嗌到拆天】譚嘉儀被撞破「車震」
05月30日(六) 21:03

藝人譚嘉儀和戴耀明在西貢拍攝無綫新劇《七公主》,劇情講到身穿露膊衫及短裙仔的嘉儀,與半裸上身、滿面唇印的戴耀明「車震」,但被高海寧撞破,期間戴耀明更叫聲拆天,場面搞笑!嘉儀笑言拍到「濕晒」:「因為真係好熱。」她又自爆畀了「第一次」給戴耀明:「我未拍過親熱戲。(今次拍嗰陣有冇尷尬?)我有啲呀,因為好少拍呢啲戲,日常生活更冇試過(指車震),所以唔識演,唔知啲位要點,都係嚟到等大家教我。」

講到兩人首次合作,戴耀明自爆想「嗒」嘉儀很久:「之前睇佢主持節目好耐,同埋鍾意聽佢唱歌。」嘉儀亦踢爆:「之前我同佢合作過《殺手》,不過冇對手戲,有次劇集打邊爐佢係都要坐我隔籬。」戴耀明說:「監製見到我咁樣就成全我,開呢場戲畀我。」他又笑言之後可以約嘉儀食飯,但嘉儀即搞笑秒速「落閘」:「唔好意思,通常我應該唔會出現㗎啦,我都唔係好得閒,哈哈!」戴耀明即搞笑大表傷心。

兩人又透露劇中關係複雜,曾大打一場,嘉儀說:「我仲真係唔小心整傷咗佢,爆樽搞到佢流血,又揮拳撞到佢,我隻手仲痛緊。」戴耀明謂現已沒事,又指此劇後對嘉儀印象深刻,很難忘記。講到之前朱智賢和黎振燁背住另一半的偷食風波,問到拍「車震」戲可會敏感?嘉儀就謂他們只是拍戲。

超级版主

(on.cc)
熱血沸騰!高海寧睇人搞搞震嗌興奮
05月30日(六)
21:50更新 21:22建立

藝人高海寧(高Ling)在西貢拍攝無綫新劇《七公主》,劇情講到她撞破戴耀明與譚嘉儀「車震」,她說:「第一次撞破車震,所以都少少興奮,劇中戴耀明係我兄弟,我租咗架車畀佢住,呢場戲佢就同譚嘉儀拍激情戲,喺咁熱嘅天氣下,熱血沸騰咁搞搞震。(現實中有冇咁搞笑嘅經歷?)未試過呀。」問到劇中她都可有親熱戲?她說:「暫時未見,不過會面對好多祼男,有好多眼福,例如有陸永。(你同陸永一對?)我有幾條感情線,唔好睇我咁Man,其實套劇最多感情線係我,原來依家啲男仔鍾意呢一類,可能性格比較爽直。」

留有一頭短髮的她謂新髮型是幾好的嘗試:「我未試過咁短,洗頭幾爽,吹頭5分鐘搞掂,其實開頭剪得唔夠短,我同監製講短啲再好啲,呢個頭都幫到我入戲。」她又自爆現時一舉一動都Man了:「細佬話好似多咗個阿哥咁,因為我連講嘢把聲都特登壓低咗,但好自然,剪咗呢個頭之後啲動作會Man咗。(唔驚Man咗反而阻住姻緣?)唔急嘅,仲有幾個月閉關拍呢套劇,之前我見鄧佩儀講過短髮冇人追,長髮先有人追,所以我想試吓係唔係。(暫時有冇?)啱啱剪咗唔係好耐啫,所以可以觀察吓先。」

超级版主

(星島即時娛樂)
【頭條獨家】傳陳家樂搭上連詩雅 陳瀅疑被飛眼腫腫拍外景

「愛回家女神」鄺潔楹(Judy)憑《開心速遞》「拜金Venus」人氣勁升,連TVB監製陳維冠都睇中佢,欽點她拍新劇《七公主》,仲搵埋一手發掘嘅陳瀅客串演佢嘅閨密!Judy有咁好機會當然開心到暈,反觀首日開工嘅陳瀅眼腫腫,笑得牽強,唔知係咪跟「筍盤男友」陳家樂同連詩雅傳緋聞有關。

當晚係深火埗一個大排檔拍通宵戲,講「五公主」鄺潔楹分別同暗戀嘅吳子冲及閨蜜陳瀅食嘢傾心事。不過,因為天氣不似預期取消了部份拍攝。今次係Judy處境劇外第一套劇集,加上演事務律師,對白好長,自然戰戰兢兢,監製還親自監場指導,Judy說:「《愛.回家》所以受歡迎,都係因為觀眾鍾意阮政峰啫,其實我對自己冇乜信心,好驚自己『戲屎』,故參加咗鄭丹瑞網上演藝班執懶音同埋身體動作。」

否認有富貴兵陪滑雪
客串嘅陳瀅飾演一位進取窮家女:「監製話唔可以化妝,叫我抺走眼影及粉底,我未試過咁赤祼喺鏡頭前,素到連印汗都冇粉,但仲嫌唔夠,要我再殘啲,最後加咗深色黑眼袋,連著嘅衫都嫌我太靚,我叫監製唔好咁狠,經已冇乜化妝。其實我對素顏冇乜信心,但冇計啦。」同場的吳子冲大讚好ok,鄺潔楹就讚她皮膚好靚!記者指她眼腫腫,她即解釋:「係囉係囉,以前有劃眼線同眉,依家冇執過。」

對有傳陳瀅喺加拿大有富貴兵陪滑雪,同行仲有保鑣「睇水」,當事人即否認:「我同大學同學一齊滑雪,我哋讀公立學校唔係有錢人。」她同時又否認勸諫閨蜜劉佩玥離開周志文不果,搞到姊妹擘晒面:「咁搞笑?自己唔喺香港幾個月,任何朋友都冇見,返嚟只係見過《女人俱樂部》演員。」她又強調,「呢行永遠拍呢套劇就會多同呢班人一齊,但唔代表同其他人唔老友,只係唔同朋友圈啫。」