TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[完成拍攝] 『七公主』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

監製: 陳維冠
編審: 鄭成武
主要演員: 黃翠如、林夏薇、高海寧、江嘉敏、劉佩玥、鄺潔楹、陳曉華、徐榮、鄭子誠、陸永

集數: 25

造型+開鏡拜神: 13/05/2020
拍攝時間: 15/05/2020 - 27/09/2020

超级版主

(on.cc)
無綫開拍《七公主》 新舊女神都上榜
04月06日(一) 23:00

無綫五月將會開拍新劇《七公主》(暫名),而「七公主」的名單亦首度曝光,貴為無綫「七公主」,當然全都是力捧兼有實力的人,她們就是黃翠如、林夏薇、高海寧、江嘉敏、劉佩玥、鄺潔楹及陳曉華,既有實力派,又有可索性高的小花,而宅男女神陳瀅亦會為此劇客串。不過「公主」唔一定配「王子」,此劇冇「王子」,只得三位實力演員徐榮、鄭子誠及陸永任「公主」選擇。

據知,今次劇中角色都是為主角們度身訂造,很多更是她們未演過的,翠如會飾演一名律師,她接受訪問時謂:「今次呢個角色好有挑戰,我都好多謝監製,上年年中佢已經話會搵我拍劇,我都好期待,而呢個律師係一個好叻、好狠嘅律師,唔同平時好Soft嘅我,而且當中有好多法庭嘢,要好準確,所以最近我都不停咁睇好多電影、電視劇,好似英國同無綫嘅法律劇,本身我都好想試吓去法院旁聽,但係最近唔可以啦,會遲啲先去,依家有少少劇本,都分析緊角色同睇吓點演。」說到劇中多女仔,翠如謂:「其實我未同過高Ling同夏薇合作,而劇入面我哋三個嘅性格都好唔同·所以出嚟應該幾得意。」翠如被問到三位男演員中會揀誰與她做一對時,她謂:「其實呢三位男演員我都未一齊拍過劇,不過如果畀我揀,我梗係揀陸永啦!我直頭當佢係屋企人咁,如果變成情侶都幾得意,希望有一日我可以同佢拍感情戲,應該好史詩式!」

而高海寧今次劇中的角色都相當特別,她飾演一名性格Man爆又豪邁的司機,相當破格。高Ling受訪時說:「個角色好麻甩,我會剪短頭髪,比以往更短。(使唔使紮胸上陣?)盡紮啦!可能我到時會着啲鬆身衫,依家都練緊擘大對腳坐,講嘢把聲又粗啲、語氣低啲咁,我都問始讀緊劇本,啲對白都好倔。」問到拍女人劇會否怕多是非時?她謂:「呢個我又一啲都唔擔心喎!本身我個人好易相處,唔擔心,同埋江嘉敏、陳曉華我都合作過,翠如、薇薇又識。」她又表示劇中自己身邊好多男仔團團轉,她謂:「其實我同鄭子誠合作過幾次,感情戲喺《愛情食物鏈》都試過,陸永喺《婚姻合伙人》就做過我細佬,相反徐榮我未合作過,如果畀我揀,我想揀佢,可能會有新火花。」

而林夏薇受訪時指劇中自己是一個共享空間的經理,她坦言:「今次的角色好吸引到我,是之前未試過,情緒起伏好大,對我嚟講係大挑戰,希望突破自己。今次同翠如都係第一次合作,高Ling就繼《單戀雙城》後到依家先再合作。(怕唔怕女人戲是非多?)開工都係做好自己本分工作,So far咁多年我開工都冇是非,因為我一開劇就會喺角色世界入面,好難有是非!」問到三位男士最想選擇誰做一對時,薇薇謂:「其實我最熟嘅係徐榮,因為之前ー齊去澳門拍《乘勝狙擊》,戲份都多,所以大家熟啲。」

超级版主

超级版主

(on.cc)
同《七公主》鬥戲會患耳膜炎?徐榮有秘技…
04月16日(四) 04:04

無綫劇集《七公主》暫定於五月開拍,徐榮於劇中會飾演藝術家,今次可謂相當好艷福,與七位公主黃翠如、高海寧、林夏薇等都有不少對手戲。

徐榮受訪時亦自爆劇中與鄭子誠有很多打鬥戲,問最想與七公主中那位合作?他謂:「薇薇(林夏薇)我哋之前喺《乘勝追擊》合作過,但群戲多,所以都想再同佢多啲對手戲;高海寧我就喺《極度怪咖》合作過,翠如(黃翠如)就真係未合作過…」

對於與七個女仔一齊做戲,可會擔心好嘈,聽唔到對白?他說:「咁我又唔覺得佢哋好嘈,不過唔知成班撞埋一齊會點,佢哋喺公司入面都未算係最嘈嗰啲,但係未令到我耳仔發炎,希望今次佢哋七個加埋威力會大啲,不過我好犀利,耳仔閂埋乜都可以聽唔到。」

超级版主

超级版主

(明周)
【陳瀅專訪】親剪長髮捐贈癌症病人 陳瀅避疫留加做保母
撰文:王崇頴

陳瀅一月初拍畢無綫劇集《伙記辦大事》後,請了一個月假期飛返溫哥華探望家人,順道過農曆新年,奈何全球疫情肆虐,原定二月回港開拍新劇的她,被通知押後開拍,正好繼續留在加國與家人共享天倫,「一留就留到現在,我不是香港居民,要拿工作簽證入境香港,目前打算四月中起程回港,因為五月有劇開拍,我要預留十四日時間做家居隔離,才可以正式開工。」

超级版主

(星島日報)
翠如《七公主》首演律師

在新冠肺炎疫情下各界被逼停業停課,娛樂圈也大受衝擊,無論電影、演唱會、廣告及商演工作全部煞停,幸無線仍可繼續運作,旗下藝員還有工開。其中黃翠如、鄺潔楹、高海寧、林夏薇、劉佩玥、江嘉敏、陳曉華及陳瀅等下月將開拍新劇《七公主》,黃翠如感恩在這段艱難時間有工作,今次她要挑戰又狠又辣的律師的角色,是她入行以來最高難度。

今次劇中每位公主的角色,也是她們從影以來未演過的,如黃翠如飾演律師、鄺潔楹演劍擊好手、陳瀅更加完全不化妝,以真面目演便利店職員。黃翠如表示今次演律師角色好新鮮,與之前的角色完全不同,有很多法例及資料性的對白,幸好有充足時間做準備,最近她看很多法庭紀錄片偷師,希望拍出來更真實,但因疫情關係暫時不可以到法庭旁聽。她說:「去年年中監製已經搵我演這部劇,好有誠意,而且每星期抽時間同我哋研究劇本,演員相對更了解劇本及角色。這個角色對我來說是入行以來最高難度的,一直沒有幻想過演一個又狠又辣的律師,興奮之餘多謝監製給我挑戰。劇中會有幾頁紙的法庭對白,所以要勤力背書,相信沒有捷徑,只有付出時間背熟對白。」說到她要開拍新劇,生B計畫要推遲?她表示一向做人沒有計畫,小孩子問題更從來沒計畫過,暫時大前提要拍好這部劇。

飾演事務律師的鄺潔楹,不要看她身形細粒、弱質纖纖,在劇中她是一名劍擊好手,她為演活角色,兩個月前已開始練劍擊。她直言對劍擊由零開始,完全沒有基礎,之前看過短片也有信心掌握到,但學起來是另一回事,進攻及退守的動作講求技巧,在有限的時間內操到動作純熟有點難度。她指出因疫情不可以去練習場地,只好在家中停車場自己練,她入行4年首次拍正劇機會難得,她願意接受挑戰,希望各方面盡能力做到最好。她說:「教練頗嚴格,每次練習3小時,體能方面相當大,平時有跑步、舉啞鈴及做瑜伽,但上完第一堂小腿痛足一星期,加上身形細粒會輸蝕一點,多得監製對我有信心,之前監製看完我練習未滿意,要我加多幾分努力,所以感到有點壓力。」目前她正拍攝《學是學非》及《愛.回家之開心速遞》,下月新劇開拍會更辛苦?她說這個時勢保持有工作已經好難得,連監製也不介意遷就時間,她寧願犧牲休息時間接受挑戰。

超级版主

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

湯俊明

超级版主

日期: 13/5/2020
活動: 『七公主』拜神
嘉賓: 黃翠如、林夏薇、高海寧、江嘉敏、
          鄺潔楹、馬海倫、鄭子誠、陸永、
          徐榮、劉佩玥、陳曉華、林韋辰、