TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
返回列表 发新帖
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『一笑渡凡間』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
【嚴控餐單】蕭正楠積極收身做「古人」
05月23日(六) 23:11

藝人蕭正楠、阮兒與簡淑兒等,為無綫劇《一笑渡凡間》拍外景,見簡淑兒變了「痘皮妹」,原來劇情講她中了邪氣而發病,好姊妹阮兒和蔣家旻帶她求醫,其後她更會成魔,收服經常欺負她的阮兒。首次拍古裝的阮兒表示拍得很開心:「造型好靚,好好玩!劇中我蝦淑兒,現實中我哋好好傾㗎,係好姊妹!」

至於演濟公的蕭正楠明顯瘦了一圈,面形亦瘦削不少,原來他開始了減肥計劃:「之前疫情留家咁耐,再開工都要Keep,唔想着古裝唔靚。(餐單係點?)好簡單,主要係將澱粉質嘅食物放喺日頭食,傍晚6點後唔食嘢,都辛苦,但為咗上鏡靚OK啦!遲啲疫情緩和開番關,我會去馬來西亞拍飲食節目,到時都要食,不過就另類啲,由食材點樣種出嚟開始拍,到點樣煮出嚟。我同黃祥興一齊做,佢係大廚,有佢喺度坐鎮冇難度!」

超级版主

(on.cc)
阿媽最驚未婚生B 湯洛雯:怕我蝕底!
05月26日(二) 20:00

藝人湯洛雯為無綫新劇《一笑渡凡間》開工,劇中飾演捕快的湯洛雯罕有地以一身女妝示人,她說:「今日真係千載難逢,成套劇都係男人婆嚟,剩係得呢個女仔look,講我畀人捉去扮靚,然後畀蕭正楠撞到,眼前一亮。」

湯洛雯早前被爆買逾四千萬豪宅,即時成為圈中「筍盤」,她笑說:「單身啫,唔敢當,其實都係同屋企人住,屋企人先係筍盤,唔係有家底,我都要供樓。不過,因為開工所以都冇時間去識人係真嘅。(去參加船P識人?)我唔曬得,開外景已經由朝曬到晚,放假我都係喺屋企瞓覺,繼續做宅女,緣分就等佢漂嚟啦,哈哈。(搵個筍盤幫手供樓?)話搵就搵咩,不過依家大部分人都遲婚,寧願搵到啱嘅人,都唔想離婚,結得婚就一生一世。(父母有冇催婚?)冇,不過我阿媽好驚我未結婚就有BB,由十幾歲已經講到依家三十幾歲,叫我哋唔好蝕底,哈哈。」

超级版主

(on.cc)
新劇煞科 湯洛雯呻冇得同馬國明去旅行
06月15日(一) 14:07

藝人蕭正楠(阿蕭)、湯洛雯(靚湯)、簡淑兒及沈震軒等,出席無綫新劇《一笑渡凡間》開鏡拜神。一眾演員齊聲表示今次合作相當愉快,阿蕭與靚湯齊齊受訪時更互嘲對方笑點低,令拍攝現場充滿笑聲!靚湯於台上被拍檔們取笑「收穫甚豐」,她面紅道:「都唔關呢套劇事(指與馬國明拍拖)。」

由於疫情關係,《一》劇倘有兩天便煞科,開鏡禮卻延遲到今日才舉行。問到阿蕭與靚湯竣工後有何安排,靚湯即謂:「一定要昏睡幾日先,不過依家仲係工作mode,諗緊今晚淋雨戲點演。(馬國明套劇都差唔多煞科喇!)依家又冇得去旅行,睇吓到時點啦,或者行街食飯。(好似話馬國明好兄弟林子善同唐詩詠等,事前唔知你哋拍拖,有啲唔開心!)我哋都冇諗住同人講,想等穩定啲先,況且呢排開緊工,我連岑杏賢都一樣都冇講。(遲啲請食飯氹番佢哋?)咁要睇佢(馬國明)點安排喇,佢邀請會出席,咁我同子善及詩詠都合作過,識嘅。」

另外,講到黃翠如找到阿蕭多年前的閃卡,但因為要花費5元「卻步」,阿蕭毫不介意,且大讚太太謂:「佢真係好慳家㗎,5蚊佢情願買棵葱都唔會買閃卡啦。」他指閃卡拍攝約於自己24、5歲時,絕對是美好的回憶:「不過嗰時我啲粉絲都有儲,所以一套套咁送畀我,喺我嘅屋企有一個角落有收藏。」記者打趣問靚湯可有珍藏馬國明閃卡,她笑答:「嗰時我鍾意何嘉莉同張栢芝咋,所以有儲!」

超级版主

(on.cc)
豁出去呀!簡淑兒為新劇除衫又除褲
06月15日(一) 14:48

藝人簡淑兒出席無綫劇《一笑渡凡間》拜神活動。首次演古裝的她笑言獻出很多個「第一次」:「第一次拍打戲、吊威吔同除衫。(咁性感?)場戲講我色誘蕭正楠嘅,都算係首次咁大膽、好大挑戰,睇到劇本我都呆一呆。」

正式拍攝時,簡淑兒脫衣外還要脫褲子:「所以即刻搵咗條打底褲。攬住阿蕭有啲尷尬,好彩大家都好專業。(對方太太黃翠如嚟監場?)冇,好小事,不過聽到廠外有啲同事好搞笑,話『簡淑兒除衫喎,裝吓先。』最後梗係冇啦。雖然話要拍大露背,不過電視尺度有限,OK嘅。」

超级版主

銀河海潤演藝有限公司V :
達倫出席 #TVB# 古裝劇 #一笑渡凡間# 拜神儀式,和眾演員一齊介紹劇中角色,請密切關注劇集動向。
06月16日 10:55

超级版主

超级版主

莫老闆 :
噚日返公司為拍完嘅新劇拜神,希望套劇快D出街俾大家睇到啦!
一笑渡凡間
容大夫  

蕭正楠官方歌迷會VM :
一笑渡凡間 - 拜神 15.6.2020
濟公保佑最緊要順順利利

陳秀珠V :一笑渡凡間,要拜托超俊俏的濟公普渡衆生將疫情快速殺退,善哉善哉

超级版主

(on.cc)
湯洛雯寧願瞓覺 都唔同馬國明拍拖?
06月18日(四) 18:03

藝人蕭正楠和湯洛雯主演的無綫新劇《一笑渡凡間》今日煞科。問到湯洛雯完工後是否更多時間與馬國明拍拖?她笑言:「未計劃,我想瞓吓覺先!不過,因為媽媽生日會陪家人食飯。(有冇男友份?)唔知呀!(『鐵馬成員』黃嘉樂都好期待見你!)大家都忙,真係未知。(可有留意男友前度黃心穎甫文話『不可共患難』?)我最近忙拍劇,真係冇睇新聞!」

對於湯洛雯家人對馬明讚口不絕,蕭正楠爆料一早已看穿二人的戀情:「其實靚湯都送咗一份好好嘅父親節禮物畀世伯!(之前知唔知佢哋拍拖?)我同兩個都熟,喺公司梗係唔講啦,我都唔八卦,但返到屋企有同老婆講過,我話馬國明單身,靚湯又單身,佢哋一齊幾好吖...點知開口中喎!(可以轉行做睇相?)都係呀!」