TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『一笑渡凡間』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

(on.cc)
相隔4年!沈震軒回巢拍古裝 可惜搬咗去元朗
03月29日(日)
17:21更新 17:02建立

藝人沈震軒相隔4年,回歸無綫拍攝劇集《一笑渡凡間》,他坦言起初不太習慣:「對上一次拍嘅已經係《性在有情》。今次首星期每日都0430通告,最慘係離開無綫後,我搬咗去元朗住,依家返嚟齋車程都要一粒鐘!幸而由於新冠肺炎疫情關係,監製想我哋多啲休息,暫時每日一組戲,仲可以應付到。」

沈震軒今次劇中與蕭正楠及湯洛雯發展一段三角關係,他笑指自己「好打得」:「講我個角色文武雙全、打足全劇,仲有爆點,不過唔劇透住。」他重提早前造型時需要倒模,照片被刊登出來,狀似相當辛苦,他表示似敷面膜,數分鐘完成且有位透氣,感覺其實不算太差。

談到今次接拍古裝,他大感興奮:「之前咁多年拍過一次咋,而且同蕭正楠及湯洛雯都係首次合作,好有新鮮感。(意味你回巢無綫?)同無綫簽咗幾部部頭,拍完呢部會繼續開,應該係時裝。其實原本都諗返內地開劇,但內地工作呢段時間暫停延後,咁啱無綫話不如開多套,真係好彩。」

超级版主

婚後火速復工!莊思敏唔雪卵考慮搵代母生B
03月30日(一) 17:16

藝人莊思敏(Jacqueline)本月中結婚,婚後的她已火速復工,今日在電視城拍攝新劇《一笑渡凡間》,她表示:「婚後休息咗幾日就開工拍《姊妹淘》,今日就第一日開劇。(咁快復工?)之前好得閒,唔使刻意休息,加上依家邊度都去唔到,老公已經返咗台灣。(佢幾時再返嚟?)未知,因為依家唔畀入境。(之前喺香港蜜月?)等疫情過去先蜜月,疫情後好多香港人都需要旅行,不過依家疫情嚴重,大家乖乖留喺香港先。(會唔會補擺酒?)唔知,我唔想,因為好煩,我問咗好多身邊朋友嘅意見,女性朋友都話結婚當日煩到爆,但男性朋友就話好玩,因為唔使佢理同當日醉咗,可能會喺台灣同馬來西亞擺酒啩!」

對於被懷疑有孕才急急結婚,Jacqueline否則大肚:「唔係,我之前肥咗,依家已經瘦番。生B就隨緣,依家大家分隔兩地。(佢之前喺香港呀嘛。)應該係冇。(怕唔怕做高齡產婦?)冇得驚,已經係,都冇所謂,最重要係身體好,依家醫學發達,而且可以搵代母。(有冇雪卵?)冇!唔使雪住,兩年後先,或者直接搵代母。」

另外,提到早前Jacquelin在網上被網民問離婚未,她以「唔敢爬你頭」作回應,對此,她笑言:「回應吓佢,我諗佢都係想我回應佢。我唔會介意,都聽唔少,聽慣晒。我覺得禮貌上都要答,雖然我個答案唔禮貌。」

超级版主

(星島即時娛樂)
首拍古裝心情興奮 簡淑兒大露背色誘蕭正楠無難度

簡淑兒為無綫劇栠《一笑渡凡間》開工,首次拍古裝劇的她心情興奮,稱劇中有4、5個造型,更要大露背色誘蕭正楠。問她會如何準備?她說:「古代好簡單,除衫撲埋去就可以,之前又有跟陳婉衡做運動,現在背部線條還不錯。」

簡淑兒的家人大部份住在美國紐約,她透露姐姐是護士,其工作的醫院都有接收新冠肺炎病人,「姐姐要照顧病人,又不夠防護裝備,之前都有從香港寄口罩面罩給她,每日保持聯絡,我都有叫爸爸媽媽不要出街,雖然疫情在華人社區尚算受控,但爸爸都說怕戴口罩出街會被外國人歧視,就算姐姐是護士,她之前回家時都試過被人比中指。」

簡淑兒要外出工作,拍劇也不能戴口罩,同住的姐姐早前才做完肺部手術,為了保護家人,已幾個月無和姐姐食飯,回家會即入房自我隔離之餘,傾偈都要戴口罩。

另外,好友余思霆日前透露公公過世,簡淑兒表示已慰問對方,指對方已回台灣陪伴家人。

超级版主

(on.cc)
限聚令冇影響拍攝 蕭正楠湯洛雯古裝街開工
04月13日(一) 18:04

無綫新劇《一笑渡凡間》演員蕭正楠與湯洛雯在將軍澳電視城為劇集開工,拍攝他們飾演嘅歡喜冤家一見面即動手動腳的鬥嘴場面。劇中飾演濟公的蕭正楠艷福無邊,除了湯洛雯垂青,簡淑兒更會色誘他,難怪蕭正楠得戚地笑謂為劇中成村女人也鍾意他:「我直情係古裝版嘅玄彬,成村女人都鍾意我,不過只係戲內,戲外有鬼人啋我咩,哈哈。」

蕭正楠早前「拗柴」未痊愈,加上近日左眼爆微絲血管未康復,變成容易受傷的男人,他笑說:「翠如話再係咁唔畀我拍古裝,因為佢知道我拍動作戲唔錫身,隻腳仲有少少腫,但係唔痛就當冇事㗎喇。」此外,對於政府實施的「限聚令」涉及影視圈拍攝外景,問到對劇集可有影響?他說:「暫時冇,因為我哋都係喺錄影廠同公司嘅古裝街開工。自己呢排不停開工冇時間睇新聞,對條例唔係咁清楚,但係相信公司叫得我哋去拍,應該都係合法嘅。」

劇中飾演捕快的的湯洛雯雙手有不少傷痕,她笑說:「戲裏面我成個男人婆咁,有好多打鬥場面,拍動作戲受傷實有,不過頭十日已經拍晒啲打鬥戲。」講到「限聚令」可有影響外景拍攝?她說:「暫時冇,因為都係喺古裝街拍攝,呢啲交畀公司決定,我哋身為演員都係聽公司指令。」疫情下公開活動大減,湯洛雯坦言搵真銀的工作也受影響,慶幸一向有儲錢習慣,現在才不至於太徬徨。講到早前購入豪宅的她可有供樓壓力?湯洛雯說:「暫時就冇供樓壓力,因為個供樓計劃可以五年後先開始供,但係屋企咁多人,生活都有開支,希望盡快重回正軌。」

超级版主

超级版主

(on.cc)
夏天拍古裝點算好?湯洛雯帶定兩套內衣
05月13日(三) 14:49

無綫花旦湯洛雯在將軍澳電視城為新劇《一笑渡凡間》開工,劇中她飾演捕快。講到近日天氣酷熱拍攝古裝可辛苦?她笑說:「好彩今日冇咁熱,前幾日就熱到流晒汗,有啲同事都爭啲中暑,我就OK,因為同蕭正楠拍《翻生武林》都係最熱嘅時間拍,都慣咗夏天拍古裝。

問到可有消暑良方?她說:「其實都冇乜,我就會準備兩套內衣更換,每換一次衫都會換內衣,如果唔帶就要去洗,同埋會有兩把風扇跟身。」講到朱智賢與黎振燁發生偷食事件後,有指謝東閔曾與她暗交,她說:「之前都回應咗,唔回應喇,唔係實嘅嘢唔回應,過去由得佢過去。」

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

超级版主

(星島即時娛樂)
嫌麥秋成唔夠幽默感 蔣家旻:可以再多啲

蔣家旻(Angel)參與新劇《一笑渡凡間》將拍到6月中,她說拍古裝好玩但都曬到出斑,下一部劇開拍前前要休息做激光救膚。Angel又表示開心再次與蕭正楠合作,二人曾合作《十二傳說》,說:「蕭公子非常有幽默感,好好笑,我想幫他出一本《蕭公子語錄》,因為我都對得他多,每日有12、13小時,好多搞笑話我都有記低,希望有出版社找我啦!(有取笑黃翠如嗎?)有,剛剛才笑完,我們說介紹榴槤的節目女主持有點像翠如,他就說翠如是榴槤,但我覺得翠如好幸福,我都想找有的男友。(相逢恨晚?)哈哈,我是聽蕭公子唱歌長大的。」

注册会员

05月23日(六) 18:11
藝人何遠東現身電視幫城開工,談到日前何爸爸70歲生日...