TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥930pm  木棘証人(10/19)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[完成拍攝] 『一笑渡凡間』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 一笑渡凡間
監製: 王偉仁
編審: 林少枝

主要演員: 蕭正楠、湯洛雯、沈震軒
錄影廠: 13

拍攝時間: 12/03/2020 - 18/06/2020
造型會: -
開鏡拜神: 2020年6月15日
廠景: 5月中完

日期: 15/6/2020
活動: 『一笑渡凡間』拜神
嘉賓: 蕭正楠、湯洛雯、沈震軒、簡淑兒、
          陳秀珠、文雪兒、魯振順、張達倫、
          江欣燕、阮兒、何遠東、于洋、
          陳狄克、易智遠、杜大偉、蔡國威、
          樓嘉豪、容天佑、戴耀明、尹詩沛、
          莊思敏、吳沚默、何啟南、莫偉文、
          譚偉權、馮奕森、王偉仁。
時間: 13:00
地點:

超级版主

留位

超级版主

劇本封面

超级版主

(on.cc)

靠「爆登」成名!沈震軒回巢升呢做男一
02月27日(四) 17:31

藝人沈震軒到電台宣傳跟劉美君合唱的新歌《局內人》,同時亦是二人合演的ViuTV劇集《好人好姐》插曲。當年被網民封最靚仔配角,曾拍無綫劇《潛行狙擊》演基男「爆登」一角,令人留下深刻印象。提到剛簽邵氏並重返TVB拍劇做男一,他透露3月開拍古裝劇:「都有受疫情影響遲少少開,啲場景都有睇清楚,全部都係喺香港取景,同蕭正楠拍,講濟公。(你做濟公?)係做佢好兄弟,要賣吓關子,劇情幾爆,自己都好期待,睇劇本都估唔到最尾係咁。」對於再返TVB拍劇,他謂都緊張:「同啲未合作過嘅演員合作,希望有新火花。(跳級做男一喎!)係重要角色啫,有進步係開心,最緊要角色有發揮同好玩。」

超级版主

(on.cc)
湯洛雯「正式」登女一 蕭正楠做濟公抗疫
03月10日(二) 00:00

無綫花旦買少見少,胡定欣、田蕊妮等相繼離巢,無綫不得不再提升多些一線花旦,之前高海寧、張曦雯、蔡思貝等都已登上「女一」位置,而近排愈戰愈勇、於《法證先鋒IV》中臨危受命頂替黃心穎的湯洛雯,演出相當不俗,表現獲同事、觀眾激讚,有見及此,無綫再推她一把,於三月中開拍的古裝劇集《一笑渡凡間》中,正式給湯洛雯坐正做女一!而蕭正楠將會在劇中飾演濟公,過往電影、電視劇都有不少人飾演過濟公角色,如陳浩民、梁榮忠、周星馳等等,各有各精彩,故今次無綫都會加入新元素。

湯洛雯接受東網訪問時坦言對此劇相當重視,她謂:「其實今次真係第一次正式做女主角,所以好緊張,不過公司都好好,劇本都差唔多出晒,依家自己好勤力咁做功課,而今次角色同以前都好唔同,以前我都係做啲開心,樂觀啲嘅女仔,而今次係做一個鐵面捕快,同平時自己做嘅好唔同,同埋呢套劇我都好鍾意,當中有啲查案同感情線,而且濟公係一個好經典故事,我好鍾意拍呢啲,我亦好鍾意拍古裝,一來好多人話我襯古裝,自己都覺得好啱古裝造型,依家自己都會為角色操fit啲,因為劇內都有好多動作場口。」她亦為了令身手靈活啲,去學JAZZ、K-POP舞,她說:「希望擺到一些靚啲嘅動作,希望今次演出可以COOL啲,笑少啲,改變一吓過往嘅形象。」

而蕭正楠對於可以飾演濟公感到十分開心,希望自己的版本可以帶給大家歡樂,他謂:「同埋濟公最叻就係正能量同埋醫病,希望拍呢部劇嘅時間香港嘅疫情有所好轉,希望香港唔會再有肺炎。」而阿蕭亦曾於《翻生武林》中與湯洛雯合作過,他說:「佢係一個唔錯嘅對手,佢都有自己一套嘅幽默感,希望拍呢套喜劇可以更有火花。」

此劇還有沈震軒,日前他更為角色做倒膜,不過他大賣關子:「我只可以講係一個驚喜同好考演技嘅角色,呢個角色係好好玩。」

超级版主

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

沈震軒IG

注册会员

疫境劇接劇!沈震軒:有工開好難得

藝人沈震軒在將軍澳電視城為新劇《一笑渡凡間》開工,講到在炎熱天氣下拍古裝可辛苦?他笑說:「通常都係冬天落水,夏天拍古裝。隔咗一段時間重返無綫拍劇,開頭都有啲唔適應拍攝模式,最慘係夜班,因為之前習慣咗早睡早起,依家開始慢慢適應。」

沈震軒表示《一》已拍到戲肉,最大挑戰是拍攝特技戲份,問到可擔心中暑?他說:「之前拍過一日廠一日外景,化妝都用咗5個鐘,好熱拍攝時又驚個妝甩色。都冇得驚中暑,盡量飲多啲水。」

超级版主

(on.cc)
湯洛雯夠麻甩!蕭正楠啪藥進補博造人
03月20日(五)
22:38更新 22:06建立

藝人蕭正楠(阿蕭)與湯洛雯(靚湯)日前到郊野公園為新劇《一笑渡凡間》取景,新冠肺炎疫情下,郊外遠足成為「避炎」之地,阿蕭笑言過往在該處開工感覺是荒山野嶺,但今次見到很多人BBQ,相當熱鬧。自去年10月為無綫新劇《愛美麗狂想曲》完工後,阿蕭處休息狀態,直至最近才接拍新劇。雖然在肺炎陰霾下開工,他讚揚各工作人員的衞生意識相當高,就算因演戲而冇得戴口罩,仍然感覺很放心。

問到可有趁這段休息時間,跟老婆黃翠如努力造人?阿蕭說:「我自己本身都好努力做人,你講嗰啲就隨緣啦!不過我哋因為成日家煮嘢食,所以廚藝大有進步!(翠如有冇煮抗疫餐你食?)佢簡單嘅都未必得喎!我都食多咗維他命,增強抵抗力。其實有呢個疫情令到大家高度關注衞生,都算係好事!」

湯洛雯夠麻甩獲讚
新劇中演少年濟公的阿蕭,與演捕快的靚湯有「一凹一凸」的情緣,相當有趣。靚湯本身非拍慣武打戲,故開工兩、三日已腰痠背痛,她說:「今次演鐵面捕快,冇表情又要粗粗魯魯咁,監製都話估唔到我可以咁麻甩!其實我一直都想做呢類角色,Man啲都唔介意。(點應付武打動作?)坦白講我唔係功夫新星,只有靠自己練,未埋位就搵武指教吓,耍吓刀都有姿勢嘅!」

超级版主