TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  使徒行者3   燕雲台(12/28) 930pm  踩过界2  大步走 (12/28)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:我家無難事
13廠:拳王  
 合拍:兒科醫生  金宵大廈2  把關者們  白色強人2     
外判劇:智能愛AI人  欺詐劇團
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:
楼主: admin

[正在播映] 『使徒行者3』11月9日 一至五 830pm

高级会员

最佳新人

2020年11月7日:此劇製作特輯《使徒行者3 宿命之匯》於22:30-23:00播出。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

发表于 5 天前 | 显示全部楼层
(on.cc)
讚苗僑偉眼神迷人!何依婷怕醜唔敢集郵
11月23日(一) 08:15

藝人何依婷於無綫劇集《使徒行者3》客串一集,早前出席公開活動時,透露有幸與型佬苗僑偉(三哥)演對手戲,她說:「三哥好專業指導我,教我應該幾時回頭,眼神要點樣望,但佢嘅眼神真係好迷人。(冇趁機集郵?)我唔敢呀!怕醜。場戲係講我過身嘅爸爸同三哥係前同事,大家喺墓場撞到傾偈,雖然客串一場,但我都好興奮。」而工作不斷的她,於完成《兒科醫生》拍攝後,亦有其他工作安排,笑言疫情由去年底至今尚未結束,不少藝人工作量因而大減,慶幸自己未受影響,故相當感恩。

高级会员

最佳新人

发表于 5 天前 | 显示全部楼层
on.cc

【對另一半唔公平】黃智雯感情潔癖解構7年之癢

人馬座的黃智雯愛冒險兼貪玩,但對愛情非常專一,與圈外男友無風無浪拍拖8年,不斷嘗新為愛情保鮮。面對娛樂圈的誘惑,她自認潔癖,不會貿然與人發生感情轇轕,為顧及另一半感受,更會自設保護屏幕,煉成緋聞抗體!

黃智雯(Mandy)在新劇《使徒行者3》飾演的Madam G患有「學者症候群」,擁有高智商,但不擅長與人溝通,亦不懂觀察別人的喜怒哀樂,她事前下了不少苦工:「我要保留『學者症候群』患者特質,但查案又唔可以唔同人溝通,加上角色唔懂得表達情緒,要諗方法畀佢發洩,最後諗咗揼牆。」劇中她與馬國明是非一般情侶:「今次加入喜感,講我哋拍拖嘅節目係睇閉路電視,好古怪。(親熱戲?)有,但唔多,因為對Madam G嚟講,少少觸摸都好大事件,接吻戲都好含蓄,好似小朋友Puppy Love嘅感覺。」

現實生活中,Mandy有一位拍拖8年的圈外男友詹文天,感情穩定,她認為所謂「7年之癢」只因太習慣對方,以致沒有驚喜:「我會感覺到,會覺得係時候加啲調味料,好在我嘅職業要周圍走,唔係24小時黐住男友,我哋會周圍去試新餐廳,都係一種情趣同保鮮方法。」
自拍拖以來,Mandy可謂跟緋聞絕緣,她揚言全因「潔癖」:「要重新認識一個人,同其他人發生感情轇轕,係一件好煩嘅事,我自然會有個保護屏幕,呢方面我比較自律。」置身這個需要爭取曝光率的行業,零緋聞會否蝕底?她說:「如果工作上有感情轇轕或者唔好嘅新聞,影響形象之外,亦對另一半唔公平,我想保障我另一半嘅感受。」
唔心急「造人」
談到婚期,她直言與男友早有共識:「唔係唔想結,而係等時機,大家一齊已經好舒服,好明白同了解對方。(結唔結婚都冇所謂?)我會結,我都想組織家庭。(考慮雪卵?)我有同朋友研究過,但冇話好驚,要追趕時間。我鍾意自然啲,唔會刻意去做,有冇都係個天安排。」

Mandy的事業與感情一樣四平八穩,無奈與「視后」仍有一步之遙,問會否以視后為目標?她說:「我唔想畀個框框自己。(唔需要用獎去肯定自己?)獎項係好大鼓勵,但唔想被呢樣嘢框住。」

高级会员

最佳新人

发表于 3 天前 | 显示全部楼层
Singtao

【獨家】相隔20年返娘家拍劇 關寶慧幸積穀防饑捱過疫情

關寶慧最近相隔20年再參與TVB劇《使徒行者3》,飾演警務處助理處長「Madam Chan」,她坦言既新鮮又好玩,同一班演員合作愉快望有機會可以再多拍劇集。去年成為舞台劇后的她,因疫情令工作計劃慘被打亂,幸好早已學識積穀防饑,經濟未受影響,仲趁這段時間努力裝備好自己。採訪:杜淑霞 髮型:Zanki by I hair. Nail 服裝:Mountain Yam

不經不覺,寶慧對上一套參演的TVB劇已是2000年的《無頭東宮》,所以對於重返娘家感覺相當新鮮,「今次除咗江美儀喺電影合作過外,全部對手都冇合作過,錄影廠都係第一次去開工,係好有新鮮感,但一埋位以前嘅感覺就返晒嚟。」她又大讚一班新拍檔相當專業,「佢哋真係好優秀,記好晒對白先入廠,試過拍10場都係開會戲,我兩日前開始背,到揸車返工都喺度背緊,如果我記得咁辛苦,其他接嗰啲人唔記對白嘅話,我就真係瀨嘢㗎!」

逆境下轉危為機

寶慧去年憑舞台劇《她媽的葬禮》奪得第28屆香港舞台劇獎的最佳女主角(喜劇/鬧劇),可惜遇上疫情令她表演工作停擺,「係有少少遺憾,冇計啦!全世界都係咁,不過真係好難講,如果畀我早幾年攞獎嘅,一樣唔知會係點啫!所以無論係逆境定疫情,邊個疫都好啦!永遠要準備好自己,所以我成日都減肥㗎!咁嘅年紀自己唔keep唔鍛鍊好自己,好易走樣嘛!」不過寶慧反而覺得可以轉危為機,「我趁呢段時間寫吓劇本,呢個係疫情下希望完成嘅功課。」

雖然工作買少見少,寶慧慶幸早已有穩定投資,疫情下經濟未受影響,「如果我之前唔係積穀防饑,我坐喺屋企就膝頭撨眼淚!入行前已識諗,如果我要好辛勤打幾份工嚟養家,根本唔會入行,呢行太冇安全感,三更窮五更富,要靠自己畀安全感自己,幾十年前已經同自己講花冇百日紅,香港有幾多個張曼玉、鍾楚紅、梅艷芳同林青霞,你要預去唔到佢哋咁樣要咩玩法啦!」

版主

发表于 3 天前 | 显示全部楼层
日期: 26/11/2020
活動: 『使徒行者3』黑白臥底之路
嘉賓: 馬國明、袁偉豪、黃智雯、蔡思貝、
          張振朗、連詩雅、關寶慧、李國麟、
          何遠東、丁羨儀、黃國輝。
時間: 12:00
地點:

版主

发表于 前天 15:31 | 显示全部楼层
(on.cc)

湯洛雯黃心穎取關 馬國明乜都唔知

藝人馬國明與黃智雯在將軍澳電視城為劇集《使徒行者3》宣傳,講到蕭正楠因拍攝節目與確診者有接觸而要到隔離營接受隔離,在台慶與他有接觸的馬國明與黃智雯指台慶翌日已接受檢測,大家也平安無事,馬國明說:「我同阿蕭都有聯絡,知道佢同確診者唔多接觸,確診機會應該都唔大,不過,喺公眾衞生嚟講都係隔離吓好。」

馬國明與黃智雯戥近日結婚的袁偉豪高興,被問到可有被感染想結婚,馬國明立即「交波」給黃智雯置身事外,黃智雯笑說:「呢排好多人問我幾時結婚,都要時間準備嘅,大家仲心急過我,同埋大佬馬國明唔結,我都唔敢結住啦,哈哈。」馬國明笑說:「你等我就死啦,如果到嗰個時候一定公開講嘅。」

馬國明被問到女友湯洛雯與前度黃心穎互相取消關注,姊妹情不再,他說:「冇留意,要問返佢哋有冇聯絡喎。(傳無綫同黃心穎解約?)冇聽過呢個傳聞。(解約對心穎重新發展係好事?)要問返佢本人,將來佢想喺邊度發展要問返佢自己。」

講到阿根廷球王馬納當拿離世,粉絲馬國明指最深刻是1986年世界盃,雖然阿根廷贏了他的愛隊英格蘭,但當時表現足證是一代球王。

高级会员

最佳新人

发表于 前天 15:38 | 显示全部楼层

on.cc

袁偉豪生B睇張寶兒 唔排除製造意外

藝人袁偉豪(Ben)剛與張寶兒新婚燕爾,但只休息1日就開工,為劇集《使徒行者3》宣傳。他受訪說:「結婚第2日都要去交收、找數,其實結婚之後都做番普通人,同寶兒食咗餐晚飯,覺得成件事好夢幻,其實今次只係向劇組請咗2日假,依家都即刻開工拍新劇《把關者們》。」

問何時度蜜月?他說:「要等疫情過咗,同埋都想整個晚宴同啲朋友玩吓。其實今次婚禮都冇開會,所有嘢都係臨場發揮,好彩都算妥妥當當,下次舉行晚宴會做得更加好。」

被問到晚宴能夠舉行,隨時可以等埋BB出世,他笑說:「造人暫時唔諗住,因為寶兒都好享受事業,唔想打亂佢工作計劃,除非有意外驚喜。(心急做爸爸? )都係睇佢,我都鍾意小朋友嘅,都可以感受吓做爸爸係點。(製造「意外」? )呢啲真係好難講,哈哈,講到我好似有預謀咁,唔會啦,呢方面我好小心嘅。」

高级会员

最佳新人

发表于 前天 16:00 | 显示全部楼层
Singtao

想搞婚宴多過度蜜月 袁偉豪生B睇張寶兒頭

馬國明、袁偉豪、張振朗、黃智雯、蔡思貝、關寶慧等出席無綫台慶劇《使徒行者3》宣傳。新晉人夫袁偉豪婚假已完結,完成宣傳後隨即拍攝新劇《把關者們》。袁偉豪提到前日過著普通人人生,為婚禮餘下的事作善後,例如找數及執屋,晚上跟太太張寶兒吃晚飯。問婚禮當日可有「蝦碌」事?他說:「因為太忙,事前兄弟姊妹無開會亦無分工,所有事都係即場解決。」

問到度蜜月?袁偉豪表示疫情過後才會掉安排。他說:「其實反而想舉行婚宴,可以請多啲朋友,大家可以開開心玩一夜。(可能要等到結婚周年。)呢一個係個好好嘅提議。」至於造人計畫?他坦言喜歡小朋友及期待做爸爸,但要看寶兒,除非有意外。問可會製造意外?他笑說:「咁又唔會!呢方面我好小心,無事嘅。」

高级会员

最佳新人

发表于 前天 16:45 | 显示全部楼层
Mingpao

袁偉豪婚後期待做爸爸 主導權交給老婆張寶兒 (16:18)

袁偉豪前日跟張寶兒於豪宅結婚,婚後稍為休息一天便復工,今日出席劇集《使徒行者3》宣傳活動。袁偉豪表示經歷完夢幻婚禮,立即打回原型做普通人,投入劇集《把關者們》拍攝,不想影響劇組的進度,「好彩上星期拍了好多戲分,請到兩日假去辦喜事。度蜜月受到疫情影響,暫時要延期,希望待疫情過後,趁結婚周年再補辦婚宴,跟親友分享喜悅。」

袁偉豪指結婚當日有很多甩漏,因事前沒有約兄弟姊妹團開會,全部靠臨場應付,幸好一切順利,希望累積經驗後,補擺婚宴時能做得好一點。至於婚後是否不設防造人,他說:「覺得是時候迎接下一代,也期待做爸爸,但主導權交給老婆,寶兒目前好享受演藝事業,不想打亂她的工作計劃,除非有意外驚喜。(有想過製造意外?)好難講,哈哈哈,不要講到我似有預謀,我好小心。」

高级会员

最佳新人

发表于 前天 16:46 | 显示全部楼层
Mingpao

新歡舊愛|湯洛雯黃心穎傳反目 馬國明:大家去問她們 (16:09)

馬國明今日出席劇集《使徒行者3》宣傳活動。對於新歡湯洛雯與舊愛黃心穎盛傳友情不再兼反目,馬國明表示沒有留意,叫大家去問她們二人。至於黃心穎傳因「安心事件」形象負面遭無綫解約,馬國明說:「沒聽過,到現在都是傳聞,不清楚件事,這些要問她本人,將來她想點發展要問她,不知有沒有解約,或者高層、樂小姐如何去安排。」

提到球王馬拉當拿逝世,馬國明大感婉惜,皆因大家都姓「馬」,自小熱愛足球的他更視對方為偶像,「1986年他踢贏英格蘭好深刻,我本身是捧英格蘭,那場波他第一個入球涉嫌手球,但入第二球證明是一代球王地位,英格蘭技不如人,都冇法,我睇波好中立,不會盲撐」。