TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『那些我愛過的人』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
翠如拍劇冷落老公 蕭正楠孤單買花畀女圍
2019年03月25日(一) 00:00

恩愛夫妻蕭正楠與黃翠如結婚近一年,前日(23日)是阿蕭42歲牛一,最近忙於拍攝無綫新劇《致所有愛過的人》的翠如則要開工未能陪伴老公,當日她與林文龍現身中環拍外景,兩人在行人天橋拍攝,引來不少途人圍觀。現場見林文龍邊飲湯邊與翠如對稿,期間見到記者在場,翠如即笑笑口揮手打招呼,表現親切。

而孤伶伶留在家的壽星仔阿蕭,約下午6時許,獨自由大埔駕車前往旺角,他將座駕停泊在街頭,然後步往附近一間花店睇花,期間花店職員要求合照,他亦來者不拒。未幾見他揀選了一盆蘭花,之後再去揀花盆,付款後便拿着戰利品離開。而開完工的翠如亦約埋幾位阿蕭的好友,趕及12點前為老公慶祝生日,阿蕭其後亦在社交網分享與老婆和洪永城、林夏薇、劉愷威等一起切蛋糕的相片。

超级版主

(on.cc)
拍旅遊節目要老公批 翠如報喜屋企添新成員
2019年03月27日(三) 20:12

藝人黃翠如、連詩雅和馬貫東下午於電視城,為新劇《致所有愛過的人》拍攝醫院戲份,投入角色的他們心情沉重。

談到4月1日全劇煞科,翠如雀躍表示:「我想去揼吓骨,連詩雅話想行山,約咗嘅。(今次會休息長少少?)話6月再開劇,中間可能會拍旅遊節目,依家做緊資料搜集,會去啲好窮嘅地方,有一定危險性。(老公蕭正楠唔擔心?)佢未批准,但呢次節目帶出訊息好有意義。」

當記者問到是否需要恭喜她懷孕時,她即說:「冇呀!諗嚟諗去可能係我家姐尋晚生咗,我哋個名差一個字,所以引起誤會。(計劃幾時生?)我係冇計劃嘅人,當日結婚都冇啦,不如問吓連詩雅同馬貫東,佢哋喺劇裏面好有計劃,結婚生埋B。」她指昨晚因開工關係,未能往醫院探望胞姐:「佢生咗個女,似姐夫多啲。(送大禮?)會,但未有時間買。」身旁連詩雅則笑指翠如有食雪榚,所以亦不信對方有孕。

超级版主

(頭條日報)
「大肚」翠如唔錫身 親拍炒車戲 連詩雅處女擔正 胸壓益對手
13/04/2019

日前,由林文龍、黃翠如和連詩雅(Shiga)主演嘅無線新劇《致所有愛過的人》舉行煞科宴,首度擔正拍劇嘅Shiga話大家對足三個半月,好唔捨得。日前下午,本報喺將軍澳工業區直擊Shiga等人拍攝煞科嘅炒車戲份。早前傳懷孕兩個月嘅翠如,劇中同樣大肚,見佢親身上陣,粉碎佗B傳聞。而穿上白色緊身衫、激凸嘅Shiga,死過翻生帶傷擁抱馬貫東,心口緊貼,唔怕被音樂才子男友徐浩詐型咩!?

日前下午3時,翠如與林文龍、連詩雅、馬貫東喺將軍澳拍攝《致》嘅煞科戲。劇情講述4人發生車禍,只見佢哋均化上受傷妝容,兩架車更炒到爛晒。劇裏扮演大肚婆嘅翠如穿上鬆身衫且裝上「小假肚」,雖然早前有指翠如懷有身孕故獲劇組人員特別「呵護」,但現場所見並無獲厚待,加上早前拍追跑鏡頭,跌倒多次又手瘀,搏晒命演出,懷孕傳聞不攻自破。當日翠如和文龍同坐一車,坐喺司機位嘅男方扮演車禍重傷者,炒車後一直癱坐,面上傷痕累累嘅翠如就滿手鮮血,一臉驚恐走出,又不停激動叫對方名字,惜車輛恐有爆炸危機,翠如無奈含淚忍痛行開。

同場,另一pair戲內情侶連詩雅和馬貫東則坐喺另一架深色車拍攝。頭一組拍攝撞車後,二人步出相擁,男方右手掩住頸部,似受重傷。拍咗兩個take,導演滿意收貨,穿上白色緊身top、胸壓完對手嘅Shiga即彈開傻笑,然後行開補妝準備拍攝單人戲份。之後,Shiga重返爛車,坐上前座乘客位,拍一場吊車場面。只見工作人員將爛車一邊微微吊起離地約一呎,Shiga表現慌張大叫,同樣兩、三take完成。最後,拍多個衝向車開車門欲救人嘅鏡頭,Shiga就可以休息,換妝再繼續拍攝。Shiga之前曾客串《使徒行者2》,但佢指《致》劇戲份重先係處女作,又自爆拍攝期間經常請大家食早餐,被取笑倒貼酬勞,佢開心話:「始終係第一部劇,賺咗經驗,幾多錢都買唔番。」

超级版主

(on.cc)
林文龍為救翠如撞傷頭:擊中佢仲大件事
2019年04月08日(一)
23:16更新 22:40建立

無綫劇集《致所有愛過的人》今晚筵開11席煞科晚宴,劇中演員林文龍、黃翠如、連詩雅、馬貫東、陳自瑤等齊齊出席。其中林文龍與翠如受訪,表示酒席由所有主演演員跟2位監製夾份找數,他又指對劇終感到不捨,兼自爆《致》是入行以來拍得最攰的劇集。講到早前拍攝一場跑落閘口戲份時,不慎被閘口撞到頭頂而出事,驚見血痕,問到林文龍現時傷勢情況?他大派定心丸說:「好得八八九九。(老婆見到好心痛!)如果中到翠如仲大件事,佢(個頭)會爆咗,甚至頸骨都會有事,個閘係吊住威吔,我撞到個頭都Chok一Chok,我哋做開運動承受個力大啲,女仔就危險。」而目擊者翠如就話幸好得到林文龍保護:「呢場戲試拍咗幾次,突然個閘一跌落嚟大家都反應唔切呆咗!佢撞完喺地下好耐冇郁到,之後起身坐埋一邊再冰敷,見到佢個頭腫晒,大家都好驚!」林文龍續指以為會爆頭,因為傷處即時充血變腫,但堅持拍畢場口先去醫院檢查:「頂到都頂埋佢,唔好第二日再拍,嗰晚做完X光同腦掃描,冇問題都可以走得。」

問到翠如如何報答救命恩人?她稱對方為「龍爺」,林文龍突然大爆翠如是他合作過最有錢的對手:「佢好留意新起嘅樓盤,鍾意就買一間,觀景台對面啲獨立屋。」翠如急忙否認說:「大家估2至3萬一呎,後來睇先知係10萬一呎!」問到最終邊個做業主?二人即有默契地互指對方,相當爆笑!

提到翠如於拍攝期間被傳有B,問到完成拍攝會即刻開Turbo追B?她聞言對林文龍大呻:「嗰日要拍跑戲,佢哋冇人認真理我,你哋同監製都冇錫住我!我跌咗好多次,隻手都瘀晒!」

超级版主

(on.cc)
趁蕭正楠唔喺香港!連詩雅想同黃翠如瞓
2019年04月08日(一)
23:46更新 23:18建立

藝人連詩雅(Shiga)出席無綫劇集《致所有愛過的人》的煞科晚宴,她興奮表示再次見到劇組人員好開心,雖然之前曾客串演出《使徒行者2》,但她表示《致》才算是她的處女作品:「今次戲份較重,亦都係主線故事,之前唔當嘗試過拍劇嘅滋味,真係唔會日日都對住同一班人對足3個半月,入行9年以嚟都未試過咁。」

Shiga自爆煞科當日是唯一一個爆喊:「最唔捨得係翠如同阿Yo(陳自瑤),嗰日都忍住唔喊,但阿Yo一嚟擁抱我就爆喊咗出嚟,啲Crew都笑我,話冇見過一個人拍完情緒咁大波動。」又指拍畢後的一個星期都唔想出街好失落,甚至每日都會WhatsApp翠如:「煩住佢,因為我冇兄弟姊妹,依家突然多咗個姐姐咁,咁啱我知佢老公唔喺香港。(去佢度瞓?)其實我想㗎,如果佢啱介意,但又費事講,所以就約咗大家出嚟行山,希望拍完都Keep住咁Friend。」

講到拍攝期間經常萬歲請食早餐,她表示已經習慣:「通常都會買畀梳頭、化妝工作人員先。(買幾多份?)10幾份。(賺埋都要貼番落去?)我哋講心唔講金!咁又真係用咗好多酬勞去萬歲。(冇晒啦?)未去到,但都多,始終係第一部劇,賺咗經驗,呢啲幾錢都買唔返!」不過Shiga都戴定頭盔笑指下一套劇集不會做早餐金主。

超级版主

(hk01)
【致所有愛過的人】拍攝閘門擊傷頭部 林文龍:充晒血好似就爆
撰文:吳子生
最後更新日期:2019-04-09 11:30

林文龍、黃翠如8號晚出席在九龍塘舉行的無綫劇集《致所有愛過的人》煞科晚宴。日前兩人拍攝逃出閘門戲份時,林文龍被木製閘門意外擊傷頭部,即時受傷倒地,文龍提起事發經過仍有餘悸:「當時打中個頭嗰下,我諗住已經爆咗,我用手撳住個頭嘅時候,感覺到嗰個位腫晒,成舊嘢充晒血好似就爆,你哋睇到啲相已經唔係第一時間傷勢。」

翠如更表示,林文龍是其救命恩人:「當時我都係驚,見到佢受傷瞓咗喺地度,知道佢非常之痛,大家都唔敢郁佢住,等咗一陣然後扶佢埋一邊坐,大家睇到個傷勢都好嚴重,可能龍爺平時做開運動,佢竟然頂得到繼續開工,真係好犀利,我睇返片,我係龍爺較前少少位置,如果打中我,我諗真係好大件事。」

(hk01)
【致所有愛過的人】拍攝最後一場戲爆喊片場 連詩雅:真係好失落
撰文:吳子生
最後更新日期:2019-04-09 12:30

無綫新劇《致所有愛過的人》在九龍塘舉行煞科晚宴,一眾演員及台前幕後工作人員一同出席,場面氣氛熱鬧。連詩雅透露拍攝最後一日煞科戲,竟然忍唔住喊:「因為呢3個半月嚟,成日對住同劇演員,又其對得最多有馬貫東、黃翠如及陳自瑤,佢哋見到我喊,令佢哋諗返起拍第一套劇嘅時候嘅感受,之後我需要用幾日時間去沉澱自己嘅情緒,因為我真係好失落。」

連詩雅(Shiga)自從加入星夢之後,工作接踵而來,更在新劇《致所有愛過的人》中佔相當重戲份,她坦言是一項重大挑戰:「我真係未試過,我嘅戲份場口,每一場都會有我,咁所以試過一個主景,一個接一個,有一刻我真係集中唔到,講對白好似食螺絲咁,不過最後都慢慢習慣克服到。」

超级版主

超级版主

超级版主

超级版主