TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
返回列表 发新帖
楼主: admin

[播映完毕] 『過街英雄』8月17日 一至五 830pm

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

用户吳瑞庭 :過街英雄,老中青三代

超级版主

森美V :
型格
氣氛
濃度高
#偵探社精英  

超级版主

(on.cc)
森美用手擋木櫈 順便幫黃翠如整容!
2018年09月20日(四) 18:32

藝人森美、黃翠如到將軍澳電視城出席新劇《過街英雄》拜神,第三度拍劇的森美自言是戲份最多的一次:「好似好多戲咁,其實係睇翠如開工,我就可以返屋企先!」翠如指因為森美在電台另有工作,因此會為他頂替早晨的通告。

誠實自爆中間有替身
森美與翠如在劇中同樣動作連場,翠如更從二樓飛落街!問到有否受傷?翠如說:「打到左半邊身好痛囉!其實中間有替身,我唔講大話㗎!」森美早前拍攝一場用手擋木櫈戲時,木屑周圍飛令翠如眼睛遭殃,她說:「劇組話唔可以捽,開頭痛,然後濛,之後冇乜嘢,係隻眼大咗!」被森美取笑是「開眼頭」。

太太打風都叫佢開工
而森美亦撞傷膊頭及扭傷手,動作連場自誇獲武指讚賞:「佢話唔好做太好,唔係替身冇工開喎!(太太冇投訴?)佢打風都叫我開工,睇怕退休都唔可以返屋企,要喺公園坐先掂!」

超级版主

超级版主

(on.cc)
【重提做臨記慘事】翠如抓演森美阿媽
2018年09月29日(六) 00:00

藝人森美與黃翠如早前在長沙灣為無綫新劇《過街英雄》拍外景,當日氣溫高達34度,二人在烈日當空下在街頭拍攝追逐戲,非常辛苦!森美首次夥拍翠如做「男一」,在高溫下跑足幾個Take,即使要在坑渠與積水邊趴地亦毫無怨言,而當翠如趴地時,森美更上前扮對方逗她玩,難怪台前幕後都大讚他Nice!

齋鬥氣唔談情
二人當日拍攝相遇戲份,翠如一見面即掟爛森美的手機,笑言雙方在20集中鬥足19集!問到可有機會談情?翠如笑說:「冇啦!所以劇組安排咗個女神譚凱琪畀佢,佢哋已經肉帛相見咗喇!」記者笑問森美是否以「襪仔」遮住重要部位?他說:「唔係,未到呢幕,隻襪仔拍完可以拎去拍賣喎!」

森美又透露老拍檔小儀得知他與翠如合作,即挖苦他年紀太大,很難湊成一對,翠如對此笑說:「又唔會呀!依家做住你阿妹先,過多兩年我可以演你阿媽!」談及首次與森美合作拍劇,翠如自爆多年前曾在電影中做「臨記」,當時的主角是森美:「佢都話唔記得有我,我出場幾秒咋!估唔到依家可以高攀佢!」

超级版主

(on.cc)
畀翠如怒摑!黑爆森美叉錯腳拗柴
2018年10月01日(一) 23:45

藝人森美夥拍無綫花旦黃翠如拍攝新劇《過街英雄》並飾演保鏢,可謂受盡皮肉之苦,繼日前要拍一場被翠如兜巴摑的戲份後,在拍攝一場勇救張國強的戲份時,因要由貨車車頂「跳車」跳落地,始終他不是專業動作演員,因而不慎「拗柴」,之後更負傷上陣拍攝其他戲份,未有中途停拍。

「嗰吓好英雄感」
森美回覆東網說:「唔嚴重好小事,嗰場戲已經拍咗兩個動作,只係喺貨車頂跳落嚟,已經墊咗兩層塌塌米好安全,但我隻腳剷咗落塌塌米個罅位,所以扭到,不過我都有返廠繼續拍攝,有少少痛啫,文戲冇問題,跑就唔得,希望呢個星期好番!(睇完醫生好番?)今日假期搵咗相熟朋友介紹醫師畀我,依家隻腳有啲腫,我最驚係影響拍攝,其實拍嗰場戲因為扭到,已經減少咗動作,但都要完成埋拍攝,嗰吓都覺得自己好有英雄感,受咗傷都要完成埋去,有一刻覺得自己好專業,其實我只係扭傷。」

羨慕男友遊瑞士
另外,翠如在戲中有一幕是要化身貴婦,帶狗狗入名店,期間狗狗失控,要勞動森美協助追狗。有養狗的翠如,問到是否受狗演員歡迎?她說:「一開頭係好啲,因為我身上有狗除,不過耐咗就冇用啦,因為見到我哋就冇自由,要坐定定。」翠如又指曾有廣告商上門找她跟狗狗拍攝:「佢太細膽,我幫佢推咗喇!(做明星狗幫手搵錢?)佢係我哋寶貝嚟,如果我肯我父母會殺咗我!」提到男友蕭正楠與曹永廉到瑞士「風流快活」,問翠如有否收到二人合照而眼火爆?她說:「好羨慕佢哋有免費旅行囉,瑞士使費貴,飲杯水都貴過人,聽講佢哋係坐商務添!」

超级版主

(on.cc)
【冇帶內衣褲換】黃翠如被活埋:入晒去!
2018年10月02日(二) 19:27

藝人黃翠如、森美到錦田郊外地區拍攝無綫劇集《過街英雄》,劇情講述翠如與吳嘉儀、唐嘉麟被壞人活埋,森美遲遲才前來營救,三人在大坑內將頭伸出木板,再被泥埋住,動彈不得相當狼狽,袖手旁觀的森美抵死地在後面搞搞陣,場面搞笑!

「依家我都痕痕哋」
身穿白色衫褲的翠如早上已被埋了一次,全身污糟沾滿泥巴,但竟忘了帶內衣褲更換,因此要死頂全日:「成身都係泥!仲『入晒去』!不過大家最擔心係紅火蟻,依家我都痕痕哋,應該係有虱,現場有好多昆蟲,又有蜘蛛同飛曱甴,我就唔係好驚,會撥走佢,最驚係畀虱咬。」

爆森美自己加動作
翠如表示拍此劇也不算非常辛苦,最辛苦是一班幕後人員,例如早前黃雨,他們要孭住機器行上山:「同班幕後都好熟,大家一齊捱通宵、過時過節,所以都會互相照顧,佢哋知我身手唔得,好照顧我,尤其攝影師救過我好多次,啲危險嘢佢會幫我試咗先。」講到森美前日拍攝拗傷腳,翠如表示大家有不少追逐戲,森美有更多動作戲,翠如笑說:「佢仲自己加動作,佢身手好呀嘛!之後我哋都仲有動作戲㗎,例如撐竿跳。」

超级版主

(on.cc)
黃翠如化身愛麗絲 街頭狂奔!
2018年11月06日(二) 00:00

無綫花旦黃翠如、吳嘉儀與唐嘉麟日前晚上在銅鑼灣鬧市為新劇《過街英雄》拍攝狂奔戲,而扮演老鼠俠的森美則在大廈俠影現身。三人一身Cosplay打扮,黃翠如變身童話人物「愛麗絲」,吳嘉儀與唐嘉麟則分別Cosplay成「美少女戰士」及「禮服蒙面俠」,吸引逾二百市民圍觀。未拍攝前翠在大批市民圍觀下顯得相當怕醜,穿上外套遮掩愛麗絲look,一臉尷尬。

Fit到漏油
不過,到正式埋位拍攝狂奔戲,翠如一脫去外套即應監製要求狂奔。翠如好像變身短跑選手,出盡全力喪跑,由街頭跑到街尾,為遷就拍攝角度,她更來來回回喪跑了五次,翠如更沒喘一口氣,狀態一流,相當跑得。問到翠如喪跑竟然也沒喘氣?她笑說:「因為呢套劇跑咗好多,哈哈。」

市民圍攝
現場大批市民圍觀兼舉起手機拍攝,問到黃翠如是否有點尷尬?她笑說:「我本身唔係好自在,但見到隔籬美少女戰士條裙咁短,自己就舒服啲,好彩唔係扮美少女戰士,哈哈。」扮演美少女戰士的吳嘉儀則說:「大家都好好提我小心啲,驚我走光。」問到可有將造型給男友蕭正楠欣賞?翠如笑說:「冇呀,我以前拍劇扮過女僕,自己睇到都打冷震,今次算OK。冇畀佢睇,我諗佢想我做番個正常人。」