TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『降魔的2.0 』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
顧住賺外快免療情傷 馬國明:唔會博同情
2019年05月23日(四) 00:01

無綫劇《降魔的2.0》拍攝降魔打鬥戲,劇中鄧佩儀和胡鴻鈞變身上陣,後者全程背對記者,以免造型提前曝光!貼心的他知道拍檔演打戲辛苦,特別「萬歲」請飲嘢,讓大家消暑解渴。

輕鬆過渡事件
至於馬國明全晚與謝雪心最多交流,表現亦到位,似乎未受女友黃心穎偷食事件影響心情。提到劇集煞科後可以好好休息,是否需要整合心靈?向來現實主義的他卻明言:「放假要做吓自己啲私人嘢,好似換車牌、銀行啲單都要搞,同埋要搵吓外快先啦!(唔使重整自己心靈?)唔使!有咩要重整?(心穎件事傷害咁大。)有幾大呀?唔係你哋諗得咁嚴重!(你EQ都幾好?)冇咩嘢喎,輕鬆過渡就算啦,總之我唔會係行出嚟博同情嘅人啦!(媽媽有冇擔心?)冇喎,佢好開心,今日仲去打牌!(聯絡心穎?)唔講喇!」

鄧佩儀全黑降魔
至於鄧佩儀變身打女入型入格,與麥凱程演「降魔姐弟」少不了動作戲,她指角色設計對比強烈,正常時是一位造型飄逸的設計師,變身降魔則會作全黑打扮。她坦言為了動作利落,在武打方面下了不少苦功:「自己功課做足,事前一定拉筋,最大得着係之前拍另一套劇吊威吔拉傷韌帶,依家有經驗,所以拍動作鏡頭前會不斷拉筋,做足熱身!(愛做運動?)好鍾意!日日跑步半小時至一個鐘,泰拳都好鍾意,之前拍《降魔的》番外篇都用得着。(鍾意做打女?)好鍾意,希望公司畀機會我試唔同類型嘅角色,我知我個樣太似小學教師,其實我係好動型!」

超级版主

超级版主

(明報即時娛樂)

【安心事件發生一個月】馬國明寄語黃心穎:畀心機讀書
2019年05月20日 (21:57)   

馬國明最近忙拍無綫新劇《降魔的2.0》,日前晚上馬明與譚凱琪在太子拍外景,吸引大批市民和途人圍觀。該場口講述飾演的士司機的馬明,接載酒不離手的譚凱琪,見女方飲到醉醺醺、步履不穩,忍不住上前關心。馬明表示今次首次與譚凱琪合作,大讚拍檔又靚又聰明。

馬明多謝監製劇中安排了三位靚女:譚凱琪、黃智雯和劉佩玥給他,但沒什麼激情戲,笑指全給胡鴻鈞,令他感羨慕。完成《降2.0》劇拍攝後,馬明到八月才開新劇。問會否去旅行充電?馬明表示未想到,因經理人接了工作,掙錢緊要。

黃心穎和許志安的「安心事件」,已爆出一個月,問他心情如何?馬明輕鬆表示:「現在OK呀,非常好!每日都開工,很充實。(寄情工作?)我向來都是寄情工作。(可有跟心穎聯絡?)這些不講了。(事隔一個月,是否已原諒對方?)我上次已講了我很快已無嬲的感覺,也沒什麼補充,希望大家給點空間她去冷靜和沉澱。」有指心穎到美國進修,馬明寄語對方畀心機讀書。

超级版主

(頭條日報)

心情超好 拍外景瘋狂搞搞震 馬國明暗示同心穎已分手
24/05/2019

「安心事件」曝光後,馬國明經過個多月沉澱,「內傷」已完全康復,心情愈來愈好,日接夜趕拍新劇《降魔的2.0》依然識講笑。日前零晨時份,馬明喺西貢園藝農場拍外景,等埋位期間如開籠雀勁多嘢講,講到明呢刻要努力搵錢,搵得愈多就愈好,因為有錢才有安全感!問到是否覺得男人有錢才會有女人?他說:「唔關事,錢係要嚟保障自己,為咗錢而撲過嚟嘅女仔要嚟冇意思。」更坦言之後搵女朋友,絕定唔會搵港女,暗示同心穎已分開。

被指周身名牌貪慕虛榮、一心釣金龜的黃心穎敗走美國「避世」,馬明則寄情工作,趕拍新劇《降魔的2.0》。暴瘦及憔悴過後,馬明已回復狀態,日前在西貢通宵拍外景時,幽默感返晒嚟。當天場口講馬明及胡鴻鈞(Hubert)等合力打怪獸拯救謝雪心,開通宵無得瞓,但馬明全程Hyper,又同演員玩自拍,動作多多鬼咁精神,仲笑得好大聲,勁風騷。例子一有,他跟戲中媽媽心姐講笑,話自己踎低扶住心姐呢個動作,鏡頭擺位關係會令人誤會同阿媽「打茄輪」。

放假忙去驗車續牌
例子二係當等拍打戲時,馬明見傳被TVB雪藏嘅胡鴻鈞有替身,即無限取笑Hubert,講到Hubert都有啲唔好意思,馬明大笑說:「你就好啦有替身,做歌星受力捧,我都有替身……衫!哈……」Hubert尷尷尬尬,只好回答:「承你貴言!」等馬明收口,好搞笑。不過,笑還笑,馬明真係好用心,一埋位就好專業,完全熟讀劇本。問到馬明係咪已放低包袱?他繼續避談更將話題扯到去地球另一邊:「終於拍完套劇好開心呀,好似完咗一件事咁,其實我日日都咁開心喎,我去睇車嗰陣仲開心呀,就算唔買睇吓都好呀。我好鍾意車,兩部座駕好似老婆咁,拍完呢套劇會親自帶佢哋去驗車同搞續牌,從來都係親力親為,唔會假手於人,搞完車咪留喺屋企睇波,唞吓,冇打算外出。」

講明唔要貪錢港女
被封為娛圈清泉好男人,零負評男神,馬明只當笑話,係虛火,對工作冇乜幫助,搵錢才最實際:「喺TVB搵得幾多呀?希望有多啲搵錢機會,就算有車有樓,再賺錢嚟買車、買樓,買乜都好,要有生活保障,大佬呀,成家人要我養,我好大壓力㗎,再唔搵就全家仆直喇,(係咪體會到男人有錢就有女?)有錢先撲埋嚟就冇意思,我年紀唔細唔要港女。」問到日後想搵咩類型女朋友係咪要用情專一?馬明諗都無諗,「唔知,隨遇而安!」馬明表明唔要貪慕虛榮港女,更乘機澄清外間對他跟黃心穎的錯誤解讀:「有太多誤傳,一時話我留戀情侶公仔,繼續放喺車度;一時又話我除低情侶戒指,我想講所謂嘅情侶戒指只係登台飾物;所指嘅生肖情侶公仔只係吉祥物,因為黑色車要放紅色嘢,未拍拖前都有呢對公仔啦。」

超级版主

(on.cc)
拍劇高處墮下撞傷頭部 胡鴻鈞入院留醫
2019年05月25日(六)
17:13更新 14:45建立

藝人胡鴻鈞(Hubert)最近忙於趕拍無綫劇《降魔的2.0》,有消息指他上周六拍攝吊威吔場口,怎料從高處墮下,撞傷頭部,清醒地由白車送院接受治療,有人拍到他在醫院坐着輪椅,目前仍在留院。而他的唱片公司老闆何哲圖亦封嘴避談此事,《降》監製亦未有回覆。

無綫副總經理(節目及製作)杜之克接受東網訪問,他說:「公司每日製作咁多節目,難免有小小事故,今次唔係咩嚴重事件,唔會當作宣傳咁樣做,今次亦冇所謂嘅封鎖消息。」他又指藝員部會作統一的回答,亦承認《降》拍攝進度有所影響。

無綫高層樂易玲回應說:「Hubert於拍《降》拍動作場面時發生意外撼親頭,在醫院做了詳細的掃描及檢查,Hubert冇大礙,但仍需要留院休息,多謝大家關心。」

超级版主

(on.cc)
震傷腦有後遺症?胡鴻鈞出院:唔記得咁多嘢
2019年05月27日(一) 15:19

歌手胡鴻鈞早前拍攝《降魔的2.0》吊威吔時,從高空墮下撞傷頭部,一度傳他昏迷入院,在醫院十日,幸經過一切檢查,身體並冇大礙。今午三時,身穿黑色運動裝的他戴住白色口罩,在經理人陪同下出院,見他步履遲緩,頸部硬晒軚,不能太大郁動。他兩次向在場記者say hi,又企定定讓記者拍照,問到他可否除口罩?他拒絕說:「今日我好醜樣。」講到康復進度時,他表示進展OK,但醫生表示要繼續休息。

仲要吊威吔
大概要休息幾耐?他說:「要休息幾個月時間,醫生話好睇個人狀態,醫生話我算後生OK!(記得出事時撼到個頭邊度?)唔係好記得,都唔記得咁多嘢。(休克?)唔記得,問番同事先知情況,已經做晒腦部檢查,因為OK晒,所以先出院。(個頭撼落地有冇穿頭?)冇,只係震傷咗腦。(撞完唔記得嘢?)多多少少都有,依家個人容易眼瞓同有啲暈,醫生話係正常。(有冇咩後遺症?)醫生話如果我乖乖哋聽話休息就冇事。(齣劇拍晒未?)已經拍到尾聲。(仲有冇吊威吔戲?)其實都有,希望休息好先再拍。(公司會唔會搵替身?)睇公司安排。」

要覆診
而提到吳若希透露六月中會跟他到美國開唱,他說:「希望快啲好番,辛苦晒大家。(要覆診?)要呀。」之後他雙手合十,然後就講再見登上保母車離開。

超级版主

(明報周刊)

拍《降魔的2.0》後腦落地傷頸 胡鴻鈞仍感頭暈好眼瞓

本月十八日,胡鴻鈞Hubert拍攝無綫劇集《降魔的2.0》一場吊威也戲時,不慎由高處墮下撞傷頭部受傷入院,約一星期後被拍到在醫護人員推着坐輪椅的照片,事件才曝光,有指無綫封鎖消息,劇組全部要封口,Hubert留院一星期,本周一終於出院。

據知Hubert當時是後腦落地,現場的安全措施仍在調查中,而Hubert最初送到公立醫院,再轉聖德肋撒醫院進行詳細檢查。

意外發生時,正拍攝Hubert的戲份,續集以豪仔身份出現的Hubert,劇中與馬國明最多對手戲,據知當日只有他一人的戲份,沒有其他演員在場,由於演員吊威也的高度不算太高,不知何故會導致這次意外,意外發生一刻Hubert後腦落地,現場人士聽到「呯」一聲,大家馬上跑到Hubert身邊,Hubert當時有知覺還用手抱着頭,更仔細再看手上有沒有血,發現並沒有表面傷痕。

Hubert首先送到公立醫院,有傳為免消息外洩,導演和在場人士都刻意封鎖消息,直至他被拍到在醫院坐輪椅的照片才將事件曝光,當時Hubert戴上口罩,眼神呆滯。

消息被報導後,令一眾粉絲仍然非常擔心,Hubert馬上在IG報平安,留言寫上:「多謝大家和傳媒朋友的關心,抱歉未能一一回覆你們的來電和訊息,拍劇時發生了意外 感恩這星期康復進度良好,現階段先要繼續好好休息,希望能盡快回到工作崗位,為受到影響的所有工作單位說聲不好意思,再次謝謝各位的關心和慰問。」

於聖德肋撒醫院留院一星期,Hubert先後照過磁力共振和腦掃描,報告一切正常,只是至今頸項仍未能轉動,經常覺得很睏及不知不覺瞌眼瞓;本周一,Hubert在助手陪同出院,穿著一身黑色衫,戴上口罩的Hubert步行動作緩慢,氣若游絲地簡單接受訪問:「康復進度好好,需要繼續休息,預計要休息幾個月,醫生話要視乎個人狀態,醫生話我年輕,進度OK。」意外墮地時的細節,Hubert不願多說,只表示已經不記得當時情況,至於是否曾經休克?他說:「當時情況不太記得,要問返同事,現在好容易眼瞓,暈暈地,但是正常。」

本刊致電《降魔的2.0》監製方駿釗,問他意外發生時的情況,他說:「當時唔係好高,意外是撞到頭部,至於幾高真係要再check清楚,當日只有他一位演員,過程他是清醒的,(曾經轉過院?)由公立醫院轉到私家醫院,照過磁力共振和腦掃描,報告正常,(大家收到封口令?)只是想給他空間休息,事件的確是在十八號發生。」《降魔的2.0》正拍攝尾聲,尚餘少部分吊威也戲未完成,是否由替身完成餘下戲分?方駿釗說:「Hubert會補拍,大約半日戲份左右,是文戲,不會再吊威也。」

超级版主

(on.cc)
唔受安心事件影響 馬國明北上搵真銀
2019年06月03日(一)
23:09更新 22:49建立

藝人馬國明出席劇集《白色強人》首映會,馬國明稱劇集的製作大型,而且有野心:「唔係一般嘅醫療劇,除咗講醫生救人之外,仲有講醫療架構同有少少政治嘢。(對收視有期望?)我唔敢講,因為呢個唔係一般師奶劇,師奶可能未必對政治題材有興趣,TVB都可以拍唔同類型嘅劇,唔一定要target某啲觀眾,可以畀啲另類劇觀眾睇,我自己都好開心。」

希望胡鴻鈞快啲好
提到另一套劇集《降魔的2.0》,馬國明透露已拍畢自己的戲份,但之前拍劇受傷入院的胡鴻鈞則還要補拍其他鏡頭:「之前公司搵咗個替身代替胡鴻鈞同我拍,之後胡鴻鈞要補番啲大頭鏡頭,同埋有啲動作戲,當然要等佢好番。(你有冇去探佢?)有,佢好番好多。佢好正常,雖然佢撞到個頭,但思維冇事,不過佢成日嗌悶,因為成日喺張床,佢依家喺屋企好好多,希望佢快啲好番,我知補完戲之外,佢想搞自己嘅音樂,有好多計劃。」

叫大家手下留情
馬國明透露現時處休息階段,除了宣傳新劇外,還接洽了不少香港及內地登台的工作搵真銀。問到自從「安心事件」後,對他的外快工作有否影響?他坦言:「冇影響,向來都OK。(你有冇搵黃心穎?)我唔講喇!(之前話佢被追討賠償千萬?)公司都回應咗,而且呢啲我唔知,係公司先知。(會唔會去旅行?)唔會,因為中間接咗啲活動。(唔使散心?)冇乜嘢,我投入工作,希望大家手下留情。」

超级版主

(星島日報)
馬明靠「甜」戲抗睡魔

藝人經常要捱更抵夜、工作時間顛倒,經常要出絕招力抗睡魔,馬國明早前跟黃智雯為《降魔的2.0》拍攝約會戲,馬明笑言靠一點「甜」來抵眼瞓,而黃智雯大爆馬明很易o氹,十足小朋友般,用糖便o氹得他很開心。

馬國明、黃智雯、陳瀅、劉珮玥及楊明早前於石峽尾一家咖啡店為《降魔的2.0》開工,劇情講述劉佩玥飾演的「貝貝娜」附了黃智雯飾演的「芷若」身軀,藉機跟飾演「小馬」的馬明約會,換言之馬明一次過跟兩女上演拍拖戲。智雯說:「咁sweet都是第一次,劇裏很少咁親密,我們多數神交。」馬明即笑言可惜爭取不到激情戲,但不諱言拍點甜蜜戲分起着「調劑」作用,他說:「並非一味只拍打戲先可以抗眼瞓,不夠睡時有點sweet場口也不錯,開心下,被摑兩巴都開心㗎。」

馬明跟黃智雯自《On Call 36小時》已開始合作,故再拍《降魔的2.0》默契依然,智雯大讚跟這位老拍檔合作得舒服,「他真的很照顧拍檔,又會很遷就我,原本開工時好眼瞓,他會讚我:『你今日好靚呀!幾時開始那麼靚㗎?讀小學的時候?』」在旁的馬明即說:「她對我都好好,眼瞓時會送粒糖我食,已經好開心啦!」智雯笑指馬明很易o氹,送他麵包或糖果已很高興。談到劉珮玥受訪時指為應付此幕戲緊張至失眠,慶幸有拍檔馬明助他入戲,馬明即爆料說:「她的壓力是有原因,因為我們近日開好多夜班,習慣了生理時鐘,突然叫她開早才會失眠,這些便是風涼話吧,我就收27接06通告,她整晚不用開工接06通告都叫辛苦。」

另外為了拍攝道具照片,陳瀅要親吻楊明的面頰,原來劇裏講兩人為一對情侶,惟女方過身依然很掛念男友,在其身邊守護着他,是頗感動的「洋葱位」。問到拍親熱戲前有否跟另一半備案?陳瀅即彈開說:「我就沒有另一半的。」楊明說:「那麼簡單的場口不需要特別講,加上我剛剛才知道,真的難為了陳瀅,其實真的不太錫呢,我化了妝滿面啡色粉底,啜我時可能啜到。」在旁的陳瀅即說:「不知有無啜到,可能食飯時食埋落肚。」

超级版主

(on.cc)
拍完《降魔的2.0》 胡鴻鈞講受傷停工經歷
2019年07月30日(二) 09:12

藝人胡鴻鈞(Hubert)早前拍攝無綫劇《降魔的2.0》時不幸受傷,好彩最終無礙,呢日佢喺網上發長文表示《降魔的2.0》嘅拍攝終於完成,非常感謝幕前幕後嘅教導和照顧,以及各位嘅慰問,今次仲令佢更明白身體健康嘅重要:「謝謝探訪過我、傳短訊慰問過我、面對面拍過我肩膊、祝福我早日康復的每一位,你們給予我很多的溫暖和關懷,令我慢慢好起來。第一樣領悟的是身體健康的重要,身體有問題,除了自己,還影響到身邊的人,你們承受的那種擔憂和焦慮,有時比我自己身體上的痛還要痛,所以照顧好自己也是照顧別人的第一步。」

Hubert又講番當時受傷停工嘅感受:「暫時放下現時的工作,卻令我能靜心計劃往後的工作,入行到現在感恩身邊出現過的每一位,即使當中出現過不同的流言蜚語,但你們依然選擇對我投放信任,為我遮風擋雨,給我勇氣和力量前行,我知道一切都不是理所當然,謝謝你們。」

最後,佢亦勉勵大家喺面對難關時要抱住「不放棄,不妥協,不要失去盼望」嘅信念,佢話:「我相信除了在工作,更能應用在人生,不論身處甚麼位置和局面,盡力而為,問心無愧就可以了。」為咗令大家放心,佢又表示:「我現在的康復進度十分良好,基本上我已經全面回復工作,希望擔心我的各位可以放心。期待自己能以更優秀的狀態再去跟大家見面。加油!我們一起加油!」