TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥930pm  木棘証人(10/19)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『降魔的2.0 』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

馬國明-KennethVM :降魔的 2.0……開機喇……

超级版主

(on.cc)
周嘉洛驚《愛.回家》添食角色被刪
2019年01月26日(六) 14:16

(節錄)
藝人周嘉洛與林凱恩以無綫處境處《愛·回家之開心速遞》出席盆菜宴,近日獲朱古力品牌睇中邀拍網上廣告的嘉洛,笑言多得劇集帶挈,自言收得平的他問到是否收四位數字酬勞?他說:「TVB唔會咁待薄我,酬勞夠食飯嘅。」

而即將投入新劇《降魔的2.0》的凱恩,被問到與早前受桃色糾紛困擾的黃子恆是否不乏對手戲?她說:「係,到時我個魔胎出世,今次都會有親熱戲,大家拭目以待。(會唔會避忌?)唔會,佢係一個好前輩。」

超级版主

黃智雯MandyVM : 小馬,兩年無見,你還好嗎? 個人黑左頭髮又長左,著衫仲型左

超级版主

(on.cc)
同黃智雯感情升溫 馬國明要加激情戲
2019年02月22日(五)
17:30更新 16:53建立

無綫劇集《降魔的2.0》(暫名)在將軍澳電視城進行拜神儀式,出席演員包括馬國明、胡鴻鈞、黃智雯、劉佩玥、C君等。馬國明與黃智雯在劇中再續前緣,黃智雯指故事是延續第一季,兩人的感情亦升溫,好像有重新戀愛的感覺。馬國明則讚編劇將劇本寫得很好,續集不像新的故事,故事、人物各有發展,但與第一集有很強的連貫性。問到劇中可有親熱戲?馬國明說:「我會加囉,梗係唔係蜻蜓點水式,要激情少少,我哋成熟,唔再係十八、廿二嘅戀愛。」

問到劇集是否會效法美劇一季一季延續落去?馬國明說:「我都有問過監製係咪想開第三輯,因為睇劇本結尾留咗好多伏線、好懸疑,但係監製就笑笑口冇答我。(想唔想再開?)都係睇監製、編審,如果個故事去到,自己唔介意。但作為演員,我自己就唔係咁想拍續集,因為演新人物好玩好多,但係如果套劇唔受歡迎,亦都唔會開續集,所以心情好矛盾。」黃智雯則認為劇集可以效法美劇,抽一些角色出來獨立拍攝。

超级版主

超级版主

(HK01)
【降魔的2.0】芷若與小馬會開花結果? 馬國明:感情上有新突破
撰文:吳子生
最後更新日期:2019-02-23 21:10

無綫劇集《降魔的2.0》的一眾演員包括主演馬國明、黃智雯、胡鴻鈞主演,今日(22/2)出席將軍澳電視城舉行拜神儀式。馬明表示:「睇到劇本之後,覺得今次呢套劇嘅連貫性好強,就算我哋加入咗新嘅演員,例如C君呀,佢哋都係扣返之前啲嘢,如果觀眾有機會會睇呢套劇嘅時候,我諗佢哋要睇返第一集先。」

上一輯《降魔的》黃智雯(飾莊芷若)是馬國明(飾小馬)的女神,兩人的感情線會在新的一輯會延續落去。馬明話:「其實上一輯芷若唔記得鬼域嘅時間,到呢一輯會令到佢有返啲記憶,佢會記返起同小馬經歷過一啲嘢,咁所以我同佢會有一啲突破,芷若喺呢一輯會有啲奇遇,會遇到一啲靈界嘅嘢,今次黃智雯冇做魔嘅角色,純粹係做返芷若嘅角色,佢會多啲參與靈界嘅事。」

【降魔的2.0】唔做石敢當 胡鴻鈞同鄧佩儀有感情線:冇真正戀愛
最後更新日期:2019-03-01 15:48

胡鴻鈞(Hubert)今日(22/2)出席無綫劇集《降魔的2.0》在將軍澳電視城舉行的拜神儀式,祈求拍攝順利,收視長紅。胡鴻鈞表示新一輯劇集《降魔的2.0》不再是「石敢當」:「我會演豪仔呢個角色,會同小馬重遇返,話返畀小馬知我喺呢段時間,我究竟發生咗咩事呢?今次呢個角色同『石敢當』角色嘅性格好唔同,思想上會比較複雜多嘢諗,所以我覺得都幾有挑戰性。」

新一輯《降魔的2.0》加入多位新成員,其中鄧佩儀在劇中會與胡鴻鈞有感線。Hubert笑言:「其實我同鄧佩儀唔係好正常嘅男女朋友嗰種感情,可以話我同佢係不打不相識嘅,本身佢其實係要同我敵對,喺打鬥過後原來大家都有好多相同嘅諗法,咁所以我哋就冇真正嘅戀愛嘅感情線㗎!」

超级版主

(HK01)
【降魔的2.0】增設特殊能力感應身邊事物 黃智雯:要同空氣對戲
最後更新日期:2019-02-23 21:12

黃智雯出席無綫劇集《降魔的2.0》在將軍澳電視城的拜神儀式。黃智雯將會在新劇中又延續上一輯芷若的故事:「都係演一位醫生,不過嗰角色性格上有一種特殊嘅能力,而呢啲特殊能力係可以幫小馬(馬國明飾)去降魔伏妖,自己都幾鍾意有呢種能力,同埋喺呢個劇有好幾場好感動嘅戲,因為特殊能力可以感應周邊嘅事,所以好多時候拍,要自己幻想同空氣做對手戲。」

上一輯《降魔的》黃智雯經常著魔,與馬明(飾小馬)大鬥法打到飛起。智雯表示有C君嘅加入,新一輯劇集《降魔的2.0》不再需要自己動手:「佢會保護我,啲粗重嘢同啲高難度嘅動作就留畀阿C君做,我主要做嘅嘢就係催下淚呀,故事去到後段我會同小馬去闖難關。」

【降魔的2.0】龍貓出沒注意! 何遠東現身拜神儀式只係路過?
撰文:秦志鴻
最後更新日期:2019-02-23 15:34

今日(22日)是《降魔的2.0》的開鏡拜神大日子,劇中要員馬國明、黃智雯、胡鴻鈞、劉佩玥、謝雪心、鄧佩儀、譚嘉儀、C君、馬海倫、何遠東、李君妍、監製方駿釗等等……咦?何遠東?那不是《降魔的》的龍貓(龍茂)嗎!?他在上集不是已經去世了嗎?之前又曾經有報道指他並無參與《降魔的2.0》的嗎?之前他還在網絡集氣,大批網民響要求龍貓再現,難道集氣成功,龍貓再現!?

何遠東:會客串現身
好消息好消息!何遠東已落實將會再次以龍貓的身份現身《降魔的2.0》:「我唔能夠講太多,但總之就會係以客串嘅方式登場,主要係會同馬國明、阿蔣(蔣志光)有對手戲,哎呀,咁樣講都好似透露咗太多咁。」其實何遠東所知道的的確僅止如此,因為他仍未收到劇本,只知道有幸可以再客串現身《降魔的2.0》已經很滿足。而根據上集大結局的推斷,能看見靈體的馬明將會於續集中以自己的靈力去降魔伏妖,而莫有為(蔣志光飾)和龍貓(何遠東飾)已經去世,今次他們在《降魔的2.0》重聚,又會以什麼形式出現呢?是真人,還是靈體?

方駿釗:龍貓嫂將有重戲份
雖然龍貓只會以客串的形式重現《降魔的2.0》,但觀眾們先不要失望,因為屬於龍貓的感動,將會由龍貓嫂(黃穎君)再續,監製方駿釗透露:「上集龍貓死咗之後,其他司機手足都答應過會幫手照顧佢,咁佢哋都有做到嘅。不過龍貓嫂會做埋的士司機,仲同有份害死龍貓嘅郭展明(黃子恆飾)嘅女人張佩玲(林凱恩飾)會有一種好微妙嘅關係,唔止係司機同乘客咁簡單。」

超级版主

(星島即時娛樂)

朱千雪笑與舊愛羅天宇合襯 湯洛雯:拍拖四年梗係襯

羅天宇透露將會參演新劇《降魔的2.0》,戲中扮演古代降魔人的他,會有不少打鬥戲份。他說:「相隔了6至8年再拍古裝劇,到時拍劇的天氣應不會太熱或凍,我件戲服有十幾層,因為角色要打都訓練下。」

超级版主

(on.cc)
恨睇黃智雯行性感 馬國明艷福無邊一拖二
2019年03月25日(一) 00:00

藝人馬國明、黃智雯(Mandy)、劉佩玥(Moon)及陳瀅在石硤尾拍電視劇《降魔的2.0》外景,馬國明自爆今次一拖二拍拖:「雖然係兩個人拍拖,但係三個人gathering,係個好特別嘅場口。因為會講Moon上咗Mandy身,同我玩一日。」Mandy指馬國明在戲中好艷福,除了正印女友Mandy及暗戀他的Moon之外,還有新加入的譚凱琪。

Mandy在劇中飾演醫生,開心透露今輯會獲得一種能力,如願加入降魔行列:「上一輯見佢哋降魔,覺得好有型。」馬國明說若再有新一輯,建議Mandy可以性感上陣降魔,她即時大潑冷水說:「你諗多咗!」不過,馬國明大爆稍後有場戲是講述譚凱琪與Mandy齊以性感打扮現身:「我都好想知係點性感法!」Mandy表示該場面只是馬國明在劇中的幻想情節,馬國明聞言反譏:「咁你唔會着件樽領衫出現囉!」Mandy笑言:「着醫生袍都可以好性感。」馬國明即搞笑回應:「咁除非入面乜都唔着啦!」

寧單身唔要胡鴻鈞
至於Moon直言這場戲對其角色很重要,故前一晚緊張至失眠,她在戲中一直暗戀馬國明,問到會否想監製安排另一半給她?她反應甚大地說:「我怕又安排胡鴻鈞畀我,因為之前拍咗幾套劇都係做一對,幸福唔可以勉強,有時自己一個人仲開心。」更笑謂下次可和胡鴻鈞飾演母子。

另外,陳瀅為劇集客串扮演女鬼,開心可以跟好姊妹Moon合作。她透露稍後會到緬甸探訪孤兒,正考慮捐甚麼物資給當地小朋友。