TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『十八年後的終極告白』4月20日 星期一至五 21:30

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

13/6/2018 開拍

超级版主

21/06/2018

超级版主

何遠東--東東V :這帮人,就是好兄弟
@陳山聰 @shaun譚俊彥 @杜大伟TVB @林師傑Auston
#十八年後的殺人告白#

超级版主

(on.cc)
換緊衫被睇全相?楊秀惠遭智雯闖入更衣室
2018年07月03日(二) 16:22

藝人楊秀惠在將軍澳電視城為劇集拜神,她在無綫新劇《十八年後的殺人告白》中扮演聾啞人士,事前學了數個月手語,她說:「今次最難係要用眼神去做戲,要花好多時間去揣摩角色。」秀惠透露有場戲是黃智雯(Mandy)闖入更衣室撞正她換衫的戲份,她笑說:「為咗呢場戲要操弗,緊張咗好耐,我為Mandy揀咗件保守得嚟又性感嘅內衣。」

(on.cc)
新劇角色太沉重!黃智雯慘到瞓唔着
2018年07月03日(二) 16:46

藝人黃智雯在將軍澳電視城為無綫新劇《十八年後的殺人告白》進行拜神儀式,她在劇中扮演女警,但跟過往角色不同,結局是全劇最悲慘,角色更令她心情沉重,導致晚晚失眠。講到Mandy的「胡説八道會」好姊妹李施嬅、姚子羚、胡蓓蔚去了「detox trip」旅行,她笑言:「我冇佢哋咁幸福,佢哋就去咗洗滌心靈。每日都畀佢哋啲相轟炸,有啲相當然係絕密,性感啲啦。」

(on.cc)
老婆係演技顧問!譚俊彥自爆:搵佢陪開工
2018年07月03日(二) 18:15

藝人譚俊彥、陳山聰、黃智雯、楊秀惠在將軍澳電視城為新劇拜神。譚俊彥指該套新劇是兩年內的第四套劇,而他為了配合角色,最近幾乎早晚共跑10公里操弗減磅,他笑說:「新角色做盡壞事,每日都係一副『殺人樣』,返到屋企後,老婆都問我可唔可以開心啲,仲叫我瞓廳添!」

超级版主

超级版主

(HK01)
【十八年後的殺人告白】江欣燕久別重逢林嘉華:覺得佢好有型
撰文:吳子生
最後更新日期:2018-07-04 11:25

林嘉華與江欣燕在新劇《十八年後的殺人告白》中兩人飾演夫妻,故事講述林嘉華是一名越南難民,因逃難來到香港,在金舖邂逅江欣燕,最後結為夫妻。欣燕表示好開心同嘉華哥合作拍戲做夫妻,「佢係我一個好敬重嘅藝人,還記得當年讀緊中學嘅時候,學校派我去睇《少年警訊》見到當時嘉華哥同盧敏儀做主持,覺得佢哋好有型好羨慕佢哋,估唔到依加可以拍住演戲做夫妻,係好開心。」

其實林嘉華與江欣燕彼此相識二十多載,今次能夠重逢合作演戲,又會唔會有火花呢?嘉華笑言:「我地拍外境時好熱,會為大家抹汗,因為每一次合作做情侶或老婆嘅,係嗰三個月拍攝過程中,我都會當佢係我老婆,但一到收工就唔會喇,哈哈,請放心。」

超级版主

(hk01)
【十八年後的殺人告白】黃智雯角色超崩潰:我拍抽離唔到
撰文:吳子生
最後更新日期:2018-07-03 22:30

黃智雯為無綫新戲《十八年後的殺人告白》進行拜神儀式,同場有林嘉華、譚俊彥、陳山聰,楊秀惠、江欣燕、何啟南等人,祈求拍攝順利。

黃智雯在在戲中飾演一名重案組女督察,同時又是林嘉華,江欣燕的女兒。起初同嘉華關係好和睦,後來雙方關係破裂。智雯表示拍呢套戲其實都好大壓力,因為之前未拍過咁崩潰嘅戲。「在戲內同嘉華哥係情侶般父女關係,會叫佢做honey,好信任佢,但後期某啲劇情,我發現某啲事情,佢好有問題,之後我好崩潰,開始唔再信相呢個亞爸。」

好多時藝人演戲過份頭入,回到現實世界,也無法抽離故事角色。智雯坦言「自己曾經拍《三個女人一個因》劇集,無法抽離故事角色,用咗兩個月時間,整理自己個情緒,往後無論在拍戲中或後,都要做一啲舒緩自己情緒嘅事,例如做下運動,跳下舞,去下旅行。」

超级版主

(on.cc)
5日激減10磅!陳山聰晒結實肌肉引死女
2018年07月28日(六) 00:01

藝人陳山聰近日忙於拍攝新劇《十八年後的殺人告白》,而為了劇中一場與譚俊彥打擂台騷肌的戲份,他早於開拍前已積極備戰,更找來4位健身教練為他打造操肌計劃,期間要戒口兼減少跑步。日前,他已拍畢這場戲。拍攝當日,只見他與武指不時對位練習,之後更分別與何啟南及譚俊彥對打,相當認真!只見山聰剝衫後全身Fit到爆,晒出6舊腹肌及人魚線,他透露:「我喺5日內減咗10磅,3日內排水4KG,對自己嘅成績相當滿意。」不過,他坦言今次是健美比賽級操練,呼籲大家不要亂試,又謂:「最辛苦係拍前3日,因為要戒水同排水令肌肉更明顯,真係成個人冇晒精神同腳軟,當日飲番水都覺得係甜㗎!」提到若劇集播出反應好,其他劇找他繼續騷肌會否接演?山聰笑言:「操到怕,但有機會點都會試!」

此外,今次拍攝時,山聰的大哥、大嫂以及女友都有到場探班支持他,他表示:「佢哋特地由澳門過嚟睇我拍。(女友有冇讚你型?)佢都係第一次睇我拍劇,先至知我哋做演員都好辛苦。」而他拍完這場戲後即吃番餐好,與女友、大哥及大嫂去吃麻辣火煱。

超级版主

(on.cc)
壓力大到抑鬱!楊秀惠為救陳山聰小產爆喊
2018年08月04日(六) 00:00

藝人楊秀惠和陳山聰日前到觀塘碼頭拍攝新劇《十八年後的殺人告白》,劇情講述山聰帶秀惠逃避警察追捕,為救男方,她與警察糾纏時不慎小產,場面「有血有淚」。秀惠為喊戲培養情緒,不到一分鐘便擠出眼淚,更為拍多個角度而Keep住喊,足足拍了20分鐘,之後她要獨個兒冷靜平復情緒。

出生入死一個月
最近拍了不少喊戲的秀惠,被問有何秘訣流出真淚水?她說:「都係諗番呢一個月同山聰嘅相處,如果有個咁嘅人同你出生入死,到分離呢一刻我都會忍唔住喊。好多謝山聰呢個月來咁照顧我,我先可以喊得出。」提到她早前在《愛‧回家之開心速遞》的喊戲獲讚,會否怕喊戲陸續有來?她笑指新劇有多場喊戲:「都好大壓力,拍嗰時唔可以放鬆,佢哋都唔敢撩我玩,搞到個人都有啲抑鬱,後面仲有好幾場喊戲,日日數住仲有幾場先拍完。」

「解禁」請食大餐
她指山聰早前絕食操肌,不忍心在他面前食零食及消夜。問到是否已欣賞過山聰的「成果」?她笑言:「都係,應有盡有。」並笑言得知對方拍完騷肌戲後「解禁」,已即時請他食大餐,更約好拍完後再食飯慶祝。

超级版主

(on.cc)
啞都有對白?楊秀惠拍另類動作戲攰到爆
2018年08月07日(二) 08:10

藝人陳山聰、楊秀惠日前到旺角拍攝新劇《十八年後的殺人告白》一場動作劇,講述演啞女的秀惠騎電單車勇救被仇家追斬的山聰。秀惠與山聰都不懂騎電單車,飛車戲要由替身上陣,但山聰被打的戲份則要親自演繹,難免周身瘀。

雖然不用飛車,但秀惠有另類「動作戲」,她說:「我要用手語講對白,壓力真係大到想喊。真正手語會配上誇張表情,因為導演覺得畫面上唔好睇,所以我畀好多心機喺手部動作,動作要大又要靚,拍完攰過打完麻雀咁!」問演啞巴是否較少對白?秀惠說:「唔係囉!都要錄對白配番做心聲,所以都有對白要講。」