TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥930pm  木棘証人(10/19)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『殺手』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
探班兼慶生!謝東閔龔嘉欣爭住多謝余德丞
2018年12月05日(三) 18:23
更多新聞短片

今日係藝人龔嘉欣嘅29歲生日,而聽日(6日)就係謝東閔嘅33歲生日,咁啱兩個都趕緊劇集《殺手》,於是余德丞好有心咁預備兩個蛋糕,仲專程去到劇集同兩位壽星慶祝,龔嘉欣捧住蛋糕開心留言:「2018.12.05 在工作中度過 更加感恩 謝謝給我驚喜的余德丞和BeeBee 這個驚喜的確成功 我還在想為甚麼有人唱生日歌 原來那時候是剛好12.05 00:00 你們太有心了謝謝!而我今年的生日願望就是不要再受傷 做個打不死的殺手」

而同樣收到蛋糕嘅謝東閔都有同余德丞合照,仲留言話:「謝謝你(余德丞)專程過來劇組這邊提早同我慶祝 生日快樂 龔嘉欣 祝你繼續大紅大紫」余德丞真係好有心思喎!

超级版主

(on.cc)
李佳芯被射 高海寧無辜中招嗌心痛
2018年12月06日(四) 00:01

藝人李佳芯(Ali)、高海寧(高Ling)、江嘉敏與陳豪等日前為無綫劇《殺手》開工,戲中的Ali會被射中顏料槍,怎料不用中槍的高Ling卻背脊中招,令穿私伙衫上陣的她大呼心痛。豈料高Ling返回座駕時又發現中雀屎,焗住自行清潔,認真禍不單行!同劇的龔嘉欣拍到周身傷,高Ling自言都有受傷,但之前拍攝另一部劇集《C9特工》有很多打戲,故算得上訓練有素,經得起今次考驗。

講到高Ling與Ali早前齊齊在社交網派福利,二人笑言不是刻意上載性感相,Ali更自嘲毫不性感。問到男友陳炳銓有否詐型?她笑說:「我估佢睇唔到,冇提過。」

超级版主

超级版主

(星島即時娛樂)
李佳芯奪視后獲男友送小驚喜 陳豪爆笑當年封帝無瀨撻

黎耀祥、陳豪(Mo)、李佳芯、高海寧、龔嘉欣出席新劇《殺手》煞科宴,出爐視后Ali獲高海寧代表劇組送上鮮花恭賀。

Ali續說頒獎禮完結後返家已零晨兩點,故沒有特別慶祝,但暗示男友陳炳銓送上小驚喜。她說:「他準備了一件切餅及鮮果撻,他說如果攞獎就食piece of cake,不幸撻Q就食撻,結果我兩個都吃了。」對於這「安排」是否感浪漫?Ali即請教Mo,Mo即說:「是充滿歡樂氣氛,但這些似拍戲時才發生。」問Mo當年「封帝」時如何慶祝?他笑說:「我無瀨撻!」

劇裏飾演殺手的龔嘉欣拍到周身傷,當中右腳的傷口早前縫了6針, 醫生指會留下疤痕,為免家人見到周身瘀傷會擔心,這4個月來她都不敢返家,留待冬至才返家食飯。嘉欣續說會為每處傷口拍照,笑言可推出「受傷特集」。

超级版主

(on.cc)
陳豪都想學!李佳芯爆男友使冧招賀奪獎
2018年12月17日(一) 22:02

出爐視后李佳芯(Ali)到佐敦出席劇集《殺手》煞科宴,同場的高海寧送上鮮花祝賀Ali得獎。Ali表示今天仍然很開心,但心態比起去年較緊張,問頒獎禮後有否跟男友陳炳銓慶祝?她表示對方有送上小蛋糕:「已經一早買定,夜晚先食,佢買咗一件蛋糕、一件撻,佢話如果我有獎就係piece of cake(好容易嘅事),就有得食蛋糕,如果撻Q冇獎就食撻!」身旁的陳豪聞言立即狂笑,Ali表示不知道是否算浪漫,陳豪說:「我要學習!好似拍戲咁。」

陳豪表示自己在《殺》劇尚有兩日戲份,今次拍攝有大量動作戲,的確比較辛苦:「好似拍極都拍唔完咁,啲打戲複雜少少。(聖誕去旅行?)係呀!安排咗好耐,去澳洲過熱天聖誕。」

另外,Ali透露下套劇四月才開拍,期間會拍攝一些綜藝節目,終於有時間可以調理身體:「五臟六腑都要護理吓,之後有得瞓多啲應該會好好。(幾時做身體檢查?)一月啦!依家食緊中藥。」

超级版主

(on.cc)
瞓身做打女 龔嘉欣周身傷被迫離家4個月
2018年12月17日(一) 22:30

藝人龔嘉欣(Katy)、黎耀祥、陳豪、李佳芯、高海寧等到佐敦出席劇集《殺手》煞科宴,Katy在劇中有大量動作戲都是親身上陣,結果搞到傷患處處,包括手指斷筋、右腳小腿流血要縫針及周身瘀傷。她表示幸好沒有弄傷臉部,不過小腿傷處剛拆線,仍感到痛楚,要吃止痛藥,醫生表示很大機會會留疤:「監製睇咗片話我打得好靚,都叫抵返啲!(之後仲敢打?)有適合劇本都會拍!我今次真係可以出個受傷特集,為咗唔令家人心痛,我4個月冇返屋企,盡量避開佢哋,因為之前成身都太多瘀傷,可能冬至先見返屋企人。(拍晒未?)仲有一場打戲,之後就同家人去過熱天聖誕。」

Katy表示每次沖涼見到周身傷都很不開心,第一晚更匿埋狂喊:「第一場同祥哥(黎耀祥)打,我要用較剪腳夾佢,要吊威吔,結果對腳瘀晒,個頭又撞親石屎地,喺屋企忍唔住喊。(係後悔接拍?)係因為痛啫!」她表示沒有接錯戲,最開心是首次跟視帝黎耀祥合作,有大量對手戲,令她獲益不少,又大讚對方忍得痛,被她撞到肋骨依然面不改容。

超级版主

(頭條日報)
出爐視后帶病開工 李佳芯同視帝陳豪演技大激鬥

劇集《BB來了》帶挈36歲花旦李佳芯(Ali)首度封后,出爐視后Ali捧獎後繼續為陳維冠新劇《殺手》埋尾。日前,Ali帶病仍到貝沙灣與陳豪拍對手戲,不過人逢喜事精神爽,有獎在手的Ali面帶笑容,流露光采,一埋位就七情上面係信心表現,就連視帝陳豪都讚對手「演技大躍進」。惜Ali事業心重,揚言新一年及打後日子keep住做戲有進步,因為呢個「係做演員的目標」,而非想早日做陳太喎!

奪獎前,李佳芯發表過「效忠論」,就算病到半條人命都落力拍《BB來了》,穩坐視后當然要「找數」,因情緒影響免疫力失調,搞到出壓力疹爛面的她堅持唔攞病假,日前大清早帶病繼續拍《殺手》。講述陳豪執行殺手任務期間遇上前度李佳芯被鹹濕佬抽水,兩人默契打眼色做場「大龍鳳」打退色狼。當日Ali演技大爆發,着住3吋高踭鞋追打色狼,奔放入戲,仲不時同陳豪對稿,每場一、兩take,導演就收貨,快靚正。

冇乜NG
休息時,Ali向本報暢談感受,她笑說:「對我嚟講,攞唔攞到獎冇乜關係,唔會影響到我演出嘅投入感同信心。新劇拍咗4個幾月,個角色已入晒血,演出揮灑自如,加上係輕鬆喜劇角色,我係做個貼地癲得師奶,所有動作都放大,成日畀人追打、跣低、碌地…拍起嚟自然會開心啲同埋奔放啲。今次係第2次拍喜劇,上次拍過喜劇《誇世代》都係同陳豪、監製陳維冠合作,所以大家有默契,夾起嚟好開心。」

成為視后,李佳芯不會添加壓力,她說:「最近睇番多年嚟十多套劇舊作,由只得兩場戲開始睇,睇到近期作品《BB來了》,我覺得演繹及各方面都可以有更多進步,呢樣係我19年、將來日子要做嘅嘢,呢個同攞獎無關,我係要求自己要不斷進步。」問到會否喜上加喜,今年同男友陳炳銓結婚?她大笑說:「今年結婚?咪嚇親我,新一年反而要平衡身體,要好好調理,因為狀態唔好,開劇都拍得唔好,近兩年嚟我都冇停過,係時候調理吓及會做體檢,加上之前做完婦科手術都冇時間覆診。」

超级版主

(星島日報)
祥仔大讚龔嘉欣好打得 自愧不如

黎耀祥與龔嘉欣合拍的無線新劇《殺手》有不少動作場面,雖然龔嘉欣首度出演動作戲,但祥仔大讚她有潛質做打女,更建議無線開一齣《女殺手》讓對方演出。

黎耀祥與龔嘉欣早前為無線新劇《殺手》於鬧市街頭拍攝外景,劇情講述飾演落難殺手的祥仔與辣妹殺手的龔嘉欣合作完成一單工作後,龔嘉欣不願意瓜分酬勞,於是兩人於街頭互相爭奪酬金,更打起上來。

身穿Bra Top襯Punk爆髮型的龔嘉欣跟祥仔演出這場戲時,要被祥仔抱起扔入大型雪櫃內。導演要求龔嘉欣起飛腳踢到祥仔的膊頭,她也跟足指示照做。期間需要拍攝龔嘉欣以不同角度被扔入雪櫃,她十分投入地演出,毫無怨言。

祥仔有一幕在地上打滾的戲,他亦懶理視帝身分,照樣瞓身演出。祥仔笑指龔嘉欣於戲中被困於幽閉空間,就會變得馴服,被他無意中發現這秘密,於是用這個招數克制對方。祥仔直言《殺》劇有很多動作戲,感到十分吃力。他說:「都話呢部劇我一日一小打、五日一大打,今次已經係小打,但都拍攝了幾個小時。」

祥仔又大讚龔嘉欣好多動作戲都親身上陣,因為對方的身形及服裝造型的問題,較難找到跟她一樣纖瘦的替身。龔嘉欣則坦言動作戲能做到的都想親自做,早前拍攝過一場動作戲連續打廿幾招式,不過若動作有危險性則會交由專業替身代勞。她說:「以往從未拍過動作戲,今次是我第一次,呢套劇我基本上九成有動作,文戲佔一成。」

龔嘉欣坦言若動作戲不夠完美又或NG得多,難免有氣餒的時候,但睇番Play Back則會覺得一切辛苦都是值得的。她說:「之前未拍過動作戲,對自己無信心,開始後會感覺好些,祥仔會就住嚟打,所以打得好舒服。」

祥仔大讚龔嘉欣演動作戲打得很好,試過排練加正式埋位,踢腳起碼有兩百幾次,而且龔嘉欣所穿的厚踭鞋好重,更認為對方是無線女星中打得最好的一個。他說:「上次佢吊威吔都好犀利,威吔地扯住搞到成撻瘀傷,佢真係好搏命。」問到可認為龔嘉欣有潛質做打女?祥仔說:「有潛質!直頭應該開部《女殺手》的劇集給她,我就唔得喇!」談到龔嘉欣於劇中專攻男性下體,祥仔笑言不擔心,因為拍攝時武術指導會畀足保護措施,他說:「唔驚啦!我個仔都咁大,都無用o架啦!」

超级版主

(頭條日報)
長輩面前唔敢放肆 坤哥對住羅蘭姐變乖仔
11/01/2019

坤哥吳業坤因扮唔識溝女,但又勁多緋聞被指「偽毒」而聞名,不過他都有對住女性而唔敢放肆嘅時候。日前28歲坤哥拍住84歲羅蘭姐為TVB新劇《殺手》喺中環石板街開工,鏡頭前坤哥好似好愁咁要羅蘭姐開解,但鏡頭後坤哥對住長輩即收起平時鬼馬作風,恭恭敬敬咁幫手睇劇本兼扶出扶入,好乖仔咁喎!

坤哥平日鬼鬼馬馬好搞笑,雖然自稱好鬼毒,係成日溝唔到女嘅Loser,但實情緋聞女友一大堆,繼有港姐代表王卓淇、姐仔代表龔嘉欣、歌手代表Supergirls的Aka(趙慧珊)和網紅代表盤菜瑩子都同佢拉上關係,戰績相當彪炳。

不過,去到工作時坤哥都有認真一面,特別係對住前輩嘅時候,坤哥總算聽聽話話交足功課。日前夜晚9點幾,坤哥同相差56年的羅蘭姐在石板街拍攝《殺手》,劇中坤哥做CID「徐玉鳳」,唔知點解會同演殺手集團管理人嘅羅蘭姐有偈傾,仲似乎係羅蘭姐開解緊坤哥咁,佢哋拍咗一粒鐘就快手搞掂鬆人。期間坤哥全程好乖咁,除了幫老花嘅羅蘭姐細心解讀劇本外,由於喺石板街斜路拍,唔使埋位時坤哥都會負責拖住羅蘭姐出入,對前輩關懷備至,呢吓咁乖仔確係值得一讚嘅。

超级版主

(頭條日報)
縫針傷口未拆線再拍跳樓戲 龔嘉欣俾醫生鬧唔識死

新一代TVB姐仔譚凱琪及楊秀惠等陸續上位,29歲的龔嘉欣(Katy) 亦步亦趨,孖住出爐視后李佳芯(Ali)在陳維冠(Joe)監製的新劇《殺手》中楔位上,化身性感矯捷女殺手向視后Ali挑機,就算打到損手爛腳周身傷都豁出去,之前右手無名指及尾指被棍打斷筋,然後右腳踢落槍柄,小腿被鎅開要入院縫三針,傷口還未拆線,Katy已撐住拍一場由一樓飛身躍下的危險鏡頭,再配合碌地、翻滾及跪地等打鬥動作,真係唔要命,當事人都擔心傷口會爆線!

當日天氣轉冷,大隊在西貢市一間荒廢小學取景,場口係講作為「殺手之王」的陳豪要教訓招搖過市,一直挑戰他的街頭殺手龔嘉欣。陳豪一手將嘉欣「撻」上膊,再將她由一樓平台掟出鐵絲網圍欄再跌落街,過程中兩人埋身過招。嘉欣穿上外套收起性感,她解釋外套係「保護衣」,之後仲有好多打戲未拍,最怕期間再添傷患:「因為造型係着短褲同魚網絲襪,傷口只係貼上膠布,監製怕我太大動作會令未瘉合傷口爆線,再縫針就會好麻煩,就算我要求親自上陣,佢哋都大力反對,咁都係嘅,我見替身都俾欄杆刮親流血呀!」

手指尾不能屈曲
Katy親身上陣拍躍下鏡頭,跳足5次監製先收貨:「我有畏高,位置高高哋都有小小驚,之前苦練半年拳腳,唔想因為受傷後打得唔好前功盡廢,點都要頂埋佢。」講到受傷位置留疤就一定,Katy話手尾都幾長。「右手手指尾不能完全屈曲,仲要未打齊破傷風針,諗起打針都驚,傷後足足打過麻醉針同三枝破傷風針,當醫生知道我受傷後10小時先處理咁深嘅傷口,期間傷口不停滲血都畀佢鬧爆。」在旁的陳豪指嘉欣好堅強,可以若無其事好自然咁做戲,拍完晒收工先去睇急症,所以他全不知情。

陳豪話錫住嚟打
陳豪同嘉欣拍埋身肉博戲時觸及她的敏感部位,「拍動作鏡頭冇男女授受不親,要動作為主,唔可以太假,要有返嗰種氣勢同爆炸力,但都會喺安全情況下錫住佢嘅。」嘉欣點頭同意:「完全零尷尬,上次俾祥哥(黎耀祥)摸胸拍都係咁啦,大家做嘢時好專心,難得有咁嘅角色,好多同事都話正,辛苦但有滿足感。」Katy更晒命話畀陳豪『撻』上膊好舒服,「似爸爸抱住個女,平日阿Mo一抱二,我咁輕身應該差唔多。」風騷陳豪大笑說:「佢係加加大碼大BB,同我抱住三個BB好唔同,唔好睇小嘉欣,佢好有斤両。」