TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[播映完毕] 『殺手』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(頭條日報)
着得單薄碼頭狂吹風 李佳芯搏到盡爭視后

李佳芯(Ali)挾住《BB來了》強勁人氣,在TVB新劇《殺手》中再度挑戰演技飾演一名育有11歲兒子兼有歷練嘅師奶仔。日前呢位索師奶同47歲爆肌型男陳豪(Moses)喺中環碼頭拍分手及談情戲,雖然兩場戲情緒各異,但兩位專業演員好演技,一埋位就mood到,尤拍分手戲時Ali眼有淚光,黯然神傷,圍住率先睇「好戲」嘅自由行旅客都大讚Ali有料`,加上當晚Ali身穿貼身背心及完全Show到條線嘅短裙仔晒長腿,非常殺食。

在無線《萬千星輝頒獎典禮2018》前夕,李佳芯憑劇集《BB來了》媽媽一角「唐恬兒」惡鬥《深宮計》「太平公主」陳煒,Ali呼聲好高,有傳她為攞獎急急煞停婚事,向TVB承諾暫時不婚不生B,專注事業。

當晚,李佳芯以爆炸頭配粗框眼鏡現身碼頭,先跟陳豪拍分手戲,Ali身穿貼身火紅短裙仔襯高踭戲,S線條加白滑玉背成全場焦點,她笑說:「成套劇入面最靚係呢條裙㗎喇,因為話我哋分手,所以要扮靚啲留個好印象畀對方喎!」鏡頭一轉就到談情戲,Ali換上亮眼牛仔熱褲,長腿白雪雪好吸引,Ali卻謙稱:「監製陳維冠要求我師奶look,所以畀返條短褲我,等我有啲睇頭!因為我無身材,對腳唔小心變咗賣點!我無42吋長腿,只要着啱自己嘅衫就可以突顯線條,而且我嘅賣點係內在,哈!大家係睇唔到嘅!」對於成為視后大熱,她說:「今年對手真係好強,所以我當去年新加坡《星和頒獎禮》攞咗視后㗎嘞,當然有獎攞係開心事,不過夾雜太多因素,際遇、時勢,好睇公司,唔到我哋諗,我覺得今年盡咗最大努力拍劇,如《BB來了》有好收視同口碑,好多人鍾意經已好滿足。」

拒接觸陳豪
至於視帝陳豪俾自由行包圍,他都好nice咁落車有求必應供旅客「集郵」,對於太太陳茵媺在社交網站發表愛的宣言話「miss you」,他開懷大笑說:「我太太不嬲都好sweet,等我忙完可以做返老公責任,唔使佢咁辛苦一個人湊三個仔女。」

對於爆肌陳豪愈來愈fit,李佳芯形容佢唔只男神,係大眾的神:「唔同年齡層面都鍾意佢,我笑佢可以去選特首,繼劉華後佢都係好受大眾歡迎嘅藝人。雖然我對大隻仔冇乜偏好,但佢整體比例好,我覺得佢好吸引,哈!我冇搣佢胸肌,佢始終係人夫,唔啱嘅。」

超级版主

日期: 27/10/2018
活動: 劇集《殺手》攝製隊出發台灣外景送機
嘉賓: 黎耀祥、陳豪、李佳芯、江美儀、
             高海寧、林利、江嘉敏。
時間: 07:45
地點: 香港國際機場一號客運大樓E櫃位 (BR892)

超级版主

(星島即時娛樂)
獲拍檔黎諾懿幫手拉票爭視后 李佳芯:希望更上一層樓

李佳芯與無線新劇《殺手》一眾演員到機場,準備到台灣拍攝外景。她表示,於台灣為該劇拍攝的戲份以追逐及被打居多,更笑謂自己由香港被打到台灣,由於經常拍攝仆倒及被撼頭戲,搞到關節損傷。

談到到台灣拍攝3星期,未能為「TVB馬來西亞星光薈萃頒獎禮」和「星和無線電視大獎」有份角逐視后而拉票。李佳芯笑言好蝕,但拍檔黎諾懿指會為她拉票,不過未知對方是否賣藝拉票。她直言,沒有信心冧莊再次奪得「星和」視后獎項。至於「萬千星輝頒獎禮」,她則希望自己更上一層樓,然後上車買樓。被問到男友陳炳銓可會到台灣探班?她笑言當然不會,大家平時好忙,有好多空間。當記者笑她男友可能要空間較多?她則說:「我需要抖下,我去台灣呼吸新鮮空氣。」

超级版主

(星島即時娛樂)
傳為生第四胎與無綫續約 陳豪:我同太太都鍾意小朋友

無綫新劇《殺手》的一眾演員黎耀祥、陳豪、李佳芯、江嘉敏等現身機場出發到台灣拍攝外景。陳豪表示,太太陳茵媺也會帶同三個子女一起去台灣,因為子女放假去玩幾日,又透露日前一家五口打扮成牛仔Look,提早慶祝萬聖節。他說:「套衫梗係我聰明又有智慧的太太諗啦!今次好短時間,好難搵5件一樣的衫,係好難得的事。」

陳豪被問到有報道指他獲古天樂及蕭定一招手加盟,但指為生第四胎與無綫續約求穩陣。陳豪說:「我同太太都鍾意小朋友,應該唔會咁快生,依家係足夠,但忙住湊小孩,諗唔諗都要遲啲先。(古天樂同蕭定向你招手?)我不知道、不太清楚,聽到消息都開心嘅。」他又指跟無綫已續約,大家一向合作的關係很好,合作模式也很開心,亦不覺有轉換模式需要。

超级版主

超级版主

(頭條日報)
新劇博盡 冒染食肉菌浸臭水 李佳芯絕密狂野Look曝光
08/11/2018

TVB台慶前夕,憑《BB來了》成大熱視后的李佳芯(Ali)正拍攝陳維冠新劇《殺手》。日前劇組到台灣拍外景,Ali因為要拍一場假扮女殺手龔嘉欣的戲,由四眼爆炸頭師奶變身A貨狂野女殺手,戴上粉紅色假髮,黑色魚網包住全身,內襯紅色小背心,輕露「事業線」及23吋小蠻腰,再配上魚網絲襪,造型突破,狂野Ali同樣索到出煙。未算呀,打到手腳傷痕纍纍的Ali甚至要跳入滿佈蠔殼的碼頭浸臭海水3個鐘,「有個成日喺度游水嘅老伯感染食肉菌死咗,所以落水前後都好驚。」35歲嘅Ali為TVB賣命到咁,會唔會太博呢?

日前,《殺手》一眾演員李佳芯、陳豪、江美儀及黎耀祥等到台灣拍外景,雖然遇上地震,但冇阻拍攝進度。台灣戲份有Ali因為貪小便宜而幫殺手陳豪做嘢,首先要扮女殺手龔嘉欣嘅look出場,不過Ali唔使打到飛起亦唔使擘髀飛腿,「監製想我有啲睇頭着穿窿衫現身,可以揀到啱我嘅真係唔多,呢件經已係最密實一套,我個角色唔係行性感,性感留返畀高ling同嘉欣啦。」

想做打女
Ali坦承劇中的龔嘉欣有身材又有身手的確好搶鏡,她直言不敢硬撼,唯有智取:「相比嘉欣,我爭好遠,因為佢係殺手,要打又要吊威也,自己簡單得多,所以我都要出招,用四眼師奶look,加埋癲得師奶性格去吸睛,對我嚟講今次係放射式演技,其實我都想試吓做打女,不過先要練返好體能。」

真搵命博
Ali愈爆愈多,她透露:「之前有場戲講我畀人綁喺欣澳碼頭,海水既污糟又惡臭,每條柱位又佈滿蠔殼,就算工作人員先幫我剷走一啲都好易會刮損,最慘圍觀嘅村民同我講:『啱啱有個日日嚟游水嘅90歲伯伯感染咗食肉菌離世!』我又周身傷痕,落水前都好驚,好彩之後手部傷口瘉合得到咪當冇事囉,咁啱當日翻風轉涼水溫好低,呢鋪真係搵命搏。見黎耀祥同龔嘉欣打得咁辛苦,自己從冇諗過縮沙,而且用替身效果唔好睇,唔通用頭髮遮住塊面嚟交代咩!」

超级版主

(on.cc)
【趣爆眼鏡Look】李佳芯台灣拍劇得罪人
2018年11月12日(一) 23:10

藝人李佳芯仍於台灣為無綫劇集《殺手》趕戲,她接受東網訪問時謂:「台灣的場口都係為咗救江嘉敏,當中亦有畀人打嘅場口,自己都有啲追逐戲份,有場講得罪人,畀人叉頸、仆落樓梯。」說到她的戴眼鏡造型好搞笑,她謂:「我條線係較為輕鬆嘅,面部表示同動作方面都要好誇張。」

超级版主

(on.cc)
【祥仔讚得意】江嘉敏撞親籮柚自嘲夠肉地
2018年11月12日(一) 23:00

藝人黎耀祥(祥仔)、陳豪、高海寧、江嘉敏等現時於台灣拍攝無綫新劇《殺手》,其中祥仔、陳豪有很多動作戲,祥仔更要拍一個打十個場口,夠晒有睇頭!

雖然嘉敏、高海寧在劇中動作戲不算多,但嘉敏拍一場跑戲時卻跣親,不小心撞親個「八月十五」。她受訪時謂:「唔知點解我拍《兄弟》同《殺手》同啲動作戲冇乜關係,但因為台灣落雨,我一場畀人追殺嘅戲份,跳上電單車時唔小心跌腳,搞到撞親個Pat Pat。可能我比較論盡啲,佢哋覺得我唔係好適合拍動作場口。」她又表示有場戲,她對江美儀及黎耀祥說話的語氣非常差,面對兩位「戲場」勁的前輩,她笑言要好大勇氣!

嘉敏出名是「零食王」,此行亦大快朵頤,吃得最多是豬扒及雞扒,她謂:「呢度啲便當真係幾好食!裏面有三、四樣餸,飯都食多啲。我都有行夜巿,珍珠奶茶當水飲,磅重又冇乜點變,但視覺效果有啲肉地,之前返香港宣傳《兄弟》着番啲戲服,身材係比之前豐滿咗嘅!」

而黎耀祥則坦言此行好歎,因為他與太太可以食盡台灣出名的美食,他謂:「拍動作戲方面仲未最辛苦,最辛苦係最後一日,會講番我十年前一個打十個。」提到後輩江嘉敏,他謂:「呢個小妹妹幾得意,做戲又放,大家合作得好開心!成組人都好好,監製又好用心,大家溝通得好好。最難係拍夜巿,人太多。我同江美儀去咗十分拍放天燈嘅場口,人群難控制啲,不過好多當地人都好配合,拍攝都暢順嘅!」

超级版主

(東方日報C1)

黎耀祥被追斬 驚動台灣飛虎
2018年11月17日(六) 03:10

兩大視帝黎耀祥、陳豪由香港打到台灣,前日更與十多名手持利刀的大漢在鬧市廝殺,殊不知肉搏情節嚇親途人報警, 最後更出動到台灣飛虎隊到場, 認真大陣仗!

由陳維冠監製、兩大視帝黎耀祥、陳豪、李佳芯、龔嘉欣、高海寧等主演的無綫重頭劇《殺手》現正於台灣拍攝,由於題材關係,不論男、女都動作連場。開拍前,祥仔、陳豪及龔嘉欣都要Keep Fit、操肌苦練一番,眾人大部分打戲亦親身上陣搏到盡,更因而搞到周身傷!嘉欣的手指早前韌帶撕裂,祥仔就傷了膝頭,要邊拍邊針灸治療,陳豪則手腳瘀晒,但為了趕戲,他們都頂硬上。

十字路口埋身肉搏
經過半個多月的台灣拍攝,現時外景已進入尾聲,所有打戲都結集在這些日子,昨晚飾演「殺手」的祥仔要拍一人打十多人的戲份,通告由晚上拍至今晨六時,認真體力透支。而他與陳豪大前日就拍攝一場群毆戲,在台灣的鬧市基隆路光復南路口的十字位上演打鬥戲,二人力戰十多名持刀騎着電單車突襲的大漢,又劈又斬,打得相當落力。不過由於拍攝效果太逼真,一度有途人誤以為真的有械鬥血案發生而報警,搞到警方大為緊張,出動有台灣飛虎隊之稱的「霹靂小組」趕至,經過與劇組人員一輪交涉了解後,得知劇組有循正途申請才離開。

祥仔坦言近日拍攝連場打戲相當吃力,雖然台灣美食當前,縱使放肆一番,但身形都依然要Keep住,提到於市中心拍打戲時嚇親人,更有霹靂小組到場,他說:「嗰段時間已經唔係返工、放工時間,但始終喺十字路口,會有人流,監製又唔想為咗方便拍攝、怕多人而去啲靜啲嘅地方拍,我哋啲機又擺到好遠,啲刀手坐住電單車,前後夾攻我哋,真係有啲驚。」

殺手拎Kitty袋洗衫
此外,祥仔被發現不時拿着一個趣致的Hello Kitty袋周街行,似足《這個殺手不太冷》的造型,細問之下,原來他每隔兩天就會到酒店附近的自助洗衣店洗衫:「真係又平又方便,一個鐘搞掂洗衣、乾衣。其實呢個係一個好好嘅體驗,過程我覺得幾開心,因為喺香港唔會咁做,呢個幾生活化,都係我一個幾好嘅公餘節目。」

超级版主

(on.cc)
高海寧遭掃背摸Pat 李佳芯出手相救
2018年11月17日(六) 07:50

正在台灣拍攝新劇《殺手》的藝人高海寧(高Ling),指劇中角色很特別,亦很「專業」,專門為殺手在案發現場清理證據,而今次在台灣的場口主要是為救江嘉敏,當中亦有不少危機,更被人捉去。

她當日於一間很有特色的舖頭內拍攝,店內布置及擺設相當特別,很多二、三十年代的海報,劇情講及「大佬」捉了她之後,又對她起色心,更向高Ling掃背、摸其Pat Pat,之後李佳芯出場營救,並上演一場打戲。高Ling說:「拍打戲都幾得意,因為之前拍《C9特工》訓練咗三個月,今次再拍打戲覺得自己有進步。」