TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲 930pm  大步走   伙記辦大事 (4/12) 
11廠: 愛.回家之開心速遞    12廠: 
13廠:黯夜守護者 
 合拍:十月初五的月光    外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉  十八年後的終極告白2.0
童時愛上你 
邵氏:
即將開拍:
楼主: ching2506

[拍摄中] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
余德丞攬實勁親密!丁子朗:好驚佢周圍郁
03月08日(一) 23:19

藝人丁子朗與余德丞於無綫新劇《青春不要臉》演一對出生入死的好兄弟,日前拍攝一場余德丞鼓勵對方追夢的戲份,劇組更安排二人踩單車,前者更攬到丁子朗實一實,非常親密。

劇集背景是80年代,劇組為配合故事,專程找來一架歷史悠久的單車,惟單車上的煞車掣因日久失修已失靈,最後要出動工作人員充當人肉擋箭牌,把車子弄停,丁子朗說:「因為我哋要踩斜路,來來回回好多次,最辛苦係落車冇煞車掣,都幾驚險,好在最後都順利完成。(同德丞咁親密!)我都係第1次同男仔咁樣,因為好驚佢周圍郁,我仲難攞平衡,咪叫佢索性攬住我囉!」

而余德丞似乎十分享受攬着丁子朗,對該場戲大呼好玩:「都幾得意,係一次幾好嘅體驗,但我哋係手足之情,並唔係Boy's Love嗰隻,哈哈!劇入面我同伍樂怡、劉穎鏇有感情線㗎!」

超级版主

超级版主

游嘉欣

伍樂怡

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
劉穎鏇扮雪屐高手原來好淆底 為藝術犧牲唔戴墊
03月15日(一) 09:41

藝人劉穎鏇(Tiffany)近日忙於拍攝新劇《青春不要臉》。戲中扮演雪屐高手的她,現實生活中卻從來未接觸過這種運動,難怪她面有難色表示﹕「一知道就去跟教練上堂,前後學咗4、5堂左右,日前終於要上陣,因為想鏡頭效果靚啲,我仲除晒身上所有嘅保護墊,真係好驚,好彩終於都完成到,仲要冇受傷。」
不過難關「屢創新高」,事關她已接獲通知,稍後將要拍攝其後帶領余德丞踩雪屐的戲份﹕「所以呢排我喪喺屋企練,仲要試埋兜圈,希望盡量熟習吓。(相信你都唔會對呢種動運培養出興趣?)係,雖然教練都讚我有天分,不過香港都好缺乏『街場』練習,我又冇小朋友咁大膽,玩起上嚟唔算得心應手。」

版主

日期: 16/3/2021
活動: 『青青不要臉』拜神
藝人: 余德丞、丁子朗、劉穎鏇、戴祖儀、
          伍樂怡、林正峰、游嘉欣、孔德賢、
          謝可逸、戴耀明、王虹茵、徐文浩、
          謝采芝、呂靜文、魯振順、譚玉瑛、
          鄧英敏、胡㻗、江欣燕、陳嘉輝、
          黎燕珊、鍾志光、尹詩沛、吳天佑、
          鄧智堅、黃柏文、何泳芍、黃頌明、
          劉頌鵬、陳欣茵、張子丰、鄔嘉駿、
          杜穎珊、黃芷欣、黃凱儀、麥詩晴、
          周亦鵬、林可悅、陳諾忠、潘嘉德、
          林肯、黎倩儀、杜之克、羅學欣、
          關樹明、丁羡儀。
時間: 15:00
地點:

版主

(on.cc)
余德丞丁子朗預告三角泳褲鬥晒肌
03月16日(二) 17:01

藝人余德丞(Dickson)、丁子朗、戴祖儀及劉穎鏇等出席無綫新劇《青春不要臉》開鏡拜神。一眾演員以80年代造型亮相,丁子朗更以短褲仔大騷「長腿」,稍後他更要與Dickson穿三角泳褲拍攝落水戲,並笑言要開始操肌做準備,而「球場暈倒」事件後,Dickson首次以男主角身份拍劇:「冇問題,我尋日仲拍足16粒鐘,好精神!」

戲中2人扮演於屋邨長大的沙煲兄弟,結伴考進藝訓班但星途各異,他們指角色「抄襲」多位圈中前輩成長背景。Dickson說:「雖然得15集,但係製作好認真,唱歌同跳舞場面等包羅萬有。」子朗即接口:「開工1個月前我哋就要訓練,舞步仲難過韓團,因為2、30人一齊跳。」

問到有否親熱戲?子朗尷尬表示:「同祖儀有好多場,都拍咗啲喇,係人生第1次同拍檔最親密嘅距離。」至於Dickson分別與劉穎鏇及伍樂怡「兩姐妹」墮入愛河,不過講到艷福則不及子朗,他說:「佢哋係乾柴烈火,我哋呢啲淡淡然咋。」另外,子朗被追問緋聞女友林宣妤,他說:「有睇佢社交網,傾過偈。(佢打算點樣?)要問番佢。(依家咩關係?)咪好似我同Dickson咁好朋友囉。」

版主

(on.cc)
戴祖儀丁子朗咀到落地!劉穎鏇為新劇着泳衣
03月16日(二) 17:01

藝人劉穎鏇與戴祖儀於《青春不要臉》內合作,不過對手戲只得一場,二人更要分別為男生出頭吵大鑊,祖儀打趣:「但唔係爭仔!」戲中劉穎鏇扮演選港姐出身、於圈中走紅的角色,背景與本身相若。記者打趣問她是否需穿泳衣上陣,她說:「有,不過係80年代一件頭。」身旁的祖儀即搭訕:「有quali就唔怕騷啦。」

祖儀被問到與丁子朗有多場激情戲,她靦覥謂:「已經拍咗一場,仲要拍到瞓喺地下。(螢幕初吻?)唔係,係「螢幕二吻」,透露之前已拍攝了一場激情戲,初吻喺《刑偵日記》已經獻出咗嘞。」

版主

(on.cc)
余德丞玩除褲 黎燕珊嗌專業:真係豁出去
03月16日(二) 18:05

藝人黎燕珊於《青春不要臉》內飾演余德丞的媽媽。她表示近日跟很多年輕人合作,自己亦被他們的青春幹勁感染到。講到經常演出母親角色,她表示不介意「扮老」:「專業吖嘛,作為演員應該接受挑戰及嘗試。」她又指日前拍了一個場口,講述余德丞突然失控於父母面前除褲,她說:「雖然佢有打底褲,但真係豁咗出去,好專業。」

版主

(HK01)
青春不要臉|金牌監製潘嘉德與徒弟林肯聯手合作 打造青春勵志劇

即時娛樂 撰文:賴家杰 2021-03-16 22:00

由金牌監製潘嘉德以及新晉監製林肯聯手監製的《青春不要臉》今天(16日)舉行拜神儀式,這次的合作林肯形容是師徒合作:「德哥由我做PA時候到依家真係睇住我大,睇住我成長,佢教咗我好多嘢,同埋都好多謝公司畀我拍呢類青春勵志劇集。」

這次選角方面二人也用了很多時間,他們大膽的採用了一班新演員,德哥:「最初我哋一齊去揀演員,因為你冇理由唔係揀新演員,戲名都叫青春不要臉,冇理由搵一個扮後生,係人都唔信服啦,但都擔心佢哋演技信服唔到人,所以拍之前都下咗好多功夫,好彩劇本一早齊晒。」