TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  燕雲台  愛美麗狂想曲 (2/15)930pm  堅離地愛堅離地 
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:白色強人2
13廠:拳王  
 合拍:把關者們  十月初五的月光
外判劇:
邵氏:
即將開拍:黯夜守護者 
楼主: ching2506

TVB藝人合約事件簿 (2020)

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

杨玉梅StrawberryV :
今天非常熱鬧, 一眾藝人慶祝樂小姐生日, 祝樂小姐生日快樂, 身體健康, 永遠美麗, 主恩常在

超级版主

超级版主

(on.cc)
【損失逾億】防心穎事件重演 無綫「家法」加辣
07月05日(日) 00:01

繼內地早前就藝人言行,於合約添加辣條款後,無綫連月來亦草擬有關條文增添於新簽的藝員合約中。無綫今次「加辣」合約早見端倪,有見內地官方近年對藝人言行十分關注,為杜絕劣質藝人,紛紛向影視公司及網上主流平台埋手,要求他們於合約上提出加辣條件,承諾有份參與演出的藝人於一定年期內不可犯嫖娼、賭博、吸毒、分裂國家鼓吹港獨等行為,若因此連累作品禁止發行及上映,有權追討損失。

李佳芯 飛出內地合拍劇
而無綫旗下藝人近年接二連三出事,繼黃心穎去年偷食人夫許志安搞到滿城風雨,令多劇在手兼力捧的她即時停工兼被掟入雪櫃,無綫亦損失慘重,單是《法證先鋒IV》易角由湯洛雯頂上並到台灣重拍已花費過千萬港元,而原定部署劇集播出後,她能吸納的商演、廣告等工作統統失掉,加上她有份拍攝的綜藝節目亦需要重拍等額外花費,保守估計已令無綫損失1億元。然而低處未算低,之後再有視后李佳芯的政治表態,由於當時事情火速發酵,即使受力捧的她也要從高處跌低,多套與內地合作之劇集齊齊踢她出局,令她焗做「港區視后」,雖然有指她有望參與新劇《兒童醫院》拍攝,但一日未開拍還存在變數。而近期則有上位小花朱智賢與人夫黎振燁因合作拍劇《食腦喪B》爆出不倫戀,備受力捧二人所有工作即時叫停;一而再爆出麻煩事件,令無綫束手無策。

由於無綫為栽培藝人大灑金錢及時間,若因他們稍有差池而令公司蒙受損失,無綫所付出的便付諸流水,有見及此,無綫連月來與律師商討,將草擬一份新合約,內裏增加一項條款,就是倘若藝人因個人行為及言論,包括政治立場等令無綫蒙受不必要的損失,肇事藝人將要承擔一切責任及賠償。

胡定欣簽加辣新約
對於公司新合約條款,黃心穎接受東網訪問時小心翼翼說:「不同人自有不同選擇,沒甚麼意見,也沒有其他回應!」至於即將續約無綫的胡定欣,或成為首批簽加辣新條款的藝人,她表示:「呢樣嘢我唔清楚,所以冇回應了,謝謝!」

超级版主

(on.cc)
戴祖儀菊梓喬入劇組 「聲」夢新秀騷吸新血
07月05日(日) 00:00

除了定新「家法」確保小生、花旦不會突然因故「消失」,無綫在人才上亦繼續「開源」!有見近10年舉辦了四屆歌唱比賽《超級巨聲》,捧紅不少歌手如許廷鏗、何雁詩等,雖然他們先後離巢外闖,但留守星夢娛樂的「一姐」吳若希、連詩雅、菊梓喬、戴祖儀和和胡鴻鈞等唱而優則演,均「分身」在劇集方面佔一席位,無綫遂再自製「好使好用」的演歌者,9月將再舉辦歌唱新秀騷,取名《「聲」夢大賽》,希望從中可發掘唱家班,並給目前正缺新面孔的電視台補位。

超级版主

(on.cc)
33C陳睿雯出告別水着寫真 離開無綫闖金融界
07月04日(六) 23:15

前十強港姐陳睿雯(小睿)擔任無綫《娛樂新聞台》主播三年,發展不俗,但大學主修市場學的她志不在此,好趁年輕抉擇人生交叉點,希望轉型商界做女強人,經過三個月的考慮,加上前男友的建議,一於「扑槌」棄演從商,不過,三年來憑其33C咪咪和43吋長腿演出旅遊節目,已攻陷一眾宅男,如今臨別依依,小睿亦大方「找數」,以性感三點式泳裝寫真,慰藉三年來儲落的「鐵粉」,以作告別,她笑言疫情期狂做運動更見成果,當下狀態比參選港姐更Fit!

離開無綫的決定,對向來處事性格「快、狠、準」的小睿而言亦感到相當艱難,她坦言因為喜歡演藝才有不捨之感:「疫情期間令我多咗時間沉思,當然我嘅前男友亦畀咗好大啟發我,佢睇好多經濟學嘅書,當然會覺得我所讀嘅書喺呢行係浪費咗,倒不如將精力,放喺唔需靠運氣嘅工作上,比較實際!我覺得佢講得好有道理,(翻撻男友?)目前我仲係單身,大家仍存在發展空間嘅!(有咩條件?)唔使有錢,但要聰明,因為要教到我嘢,呢個先係財富!」

現年27歲的小睿,過去在無綫三年的發展,見證自己由對鏡頭生硬變得活潑開朗,而很有成功感,不過,自言是家中獨生女想履行父母對自己的期望:「父母係好想我快啲結婚生仔,亦想我做事見到成果,我唔想有負佢哋嘅期望,影藝唔得咪轉出去做Marketing囉!」

原來小睿父母都曾有染指影視行業,選港姐亦是媽媽慫恿,但預視到女兒入行的成績並非其依歸,小睿有感而發說:「我好錫父母,既然佢哋對我有期望,我都想做啲成績出嚟!演藝夢未必破滅,他朝再有機會,再食回頭草都得啫,當我豐富咗人生經驗,對演出可能更有利!」

超级版主

(HK01)
《3日2夜》小花陳睿雯放棄三萬月薪 未約滿都離巢:二月已經諗緊
撰文:林迅景
最後更新日期:2020-07-05 20:34

《3日2夜》主持之一的陳睿雯(Cherub)因2016年參選「香港小姐」簽約TVB正式入行,不過Cherub近日宣布解約,結束在將軍澳3年半有多的工作。她接受《香港01》訪問時,就解釋離巢的原因:「哈哈,因為爹哋媽咪想我30歲前結婚!」

她解釋說:「其實我由二月份就已經諗到而家,入行咁耐都幾多嘢做,有娛樂新聞台(主播)又有旅遊節目。其實係自己都想試多啲不同工作,又有朋友提議轉行,再加上爹哋媽咪想我30歲前結婚,所以先想搵份穩定嘅工作。(同行內人拍拖唔好?)我鍾意專業人仕!醫生、律師、金融嘅,因為我好鍾意一啲聰明嘅人,哈哈。但係我仲未有對象吖!」

她解釋說,自己從小讀書很多,所以也偏愛專業人仕,自己才會對男朋友產生祟拜感。記者問道,TVB是不是沒有聰明人?她笑言:「唔係吖!不過我覺得拍戲嘅人好情緒化,冇咁穩定,太過Social同戲劇化。」

會否因為人工問題而離開?她就表示加入TVB三年來,收入也不錯:「講真我都唔係太需要錢,不過第一年人工都唔差,比想像中好好多。(即係幾多?)呢樣嘢都幾私人,哈哈,其實第一年平均收入,月入都有三萬,第二年就差咗少少,第三年都係差唔多三萬。」不過陳睿雯(Cherub)本身亦都十分勤力,為了一些服裝品牌的廣告,還會自己抽空出外影靚相。

她透露離巢後會轉行去一間金融公司擔任Branding相關的工作。「我Master係中大市場營銷,所以都算做返嗰行。」她也表示,自己的合約剩下一年半才約滿:「我係6月尾Resign,本來都唔畀,不過隔咗一日又話可以。」

「梗係唔捨得啦,如果唔係都唔會捱咁耐。」陳睿雯(Cherub)用個「捱」字形容在TVB的生活,可想而知有幾辛苦。不過她就表示十分珍惜這3年半生活中遇到的人和事:「好似好深情咁,其實自己啱啱入行時性格真係傻吓傻吓,不過入面嘅導演、監製都畀詔好多建議我,尤其是有一個合作過主播前輩,仲話我成長咗好多,真係好開心。」問及之後的發展,她就明言自己要做一個精美的職業女性,以及趕在30歲前結婚:「哈哈,呢個唔係一個Must,到時搵唔到隨便嫁,而係一個自己畀自己嘅Deadline。」

超级版主

(HK01)
89歲朱維德完約無人理 效力無綫53年黯然離巢:我會去其他電視台
撰文:鄺鈺瑩
最後更新日期:2020-07-08 20:10

26日便滿90歲嘅朱維德(朱翁)效力無綫53年,去年由他主持了22年的文化藝術節目《文化廣場》被cut,令他十分勞氣,直斥無綫越做越衰。而自從節目被cut後,朱翁再冇喺無綫出現過,他接受《香港01》訪問時,表示七月完約後,將會效力其他電視台。「以前喺無綫做節目都係自己同一個攝影師、燈光就搞掂晒,所以過檔之後我都會係咁做,主要喺介紹舊香港,因為自己有好多相,但都要睇下自己精神如何,因為畢竟我都就快90歲,其實本身可以退休。」

朱翁表示自從《文化廣場》被cut至今,已大半年無嘢做,幸好本身有其他工作,所以未有太大影響,至於離巢一事,朱翁說:「佢哋詐詐諦當無咗件事,完全無搵人同我傾過,我等一完約就會公布新節目。(對呢間公司好失望?)見佢近年外購咁多節目,無咩自家製都知咩事,唔會失望,我又唔係無嘢做。」

67年加入無綫嘅朱翁,係第一代《大江南北》和《體育世界》的節目主持,05年開始拍劇,其中在《原來愛上賊》入面的角色都用上他的名字「朱翁」,而近來最新的角色相信是《宮心計2深宮計》裡面的太常寺卿。2014年《萬千星輝頒獎典禮》,朱翁獲頒發專業演員大獎,對演藝圈的貢獻及付出備受肯定及嘉許,但相信連佢自己都估唔到會如此黯然離開無綫。而喺無綫網頁列表當中,亦已不見朱翁嘅蹤影。

超级版主

這位仁兄應該早就不吃人間煙火, 近十多年加薪幅度一般就2%-3%, 三萬多月薪才有4位數字增幅

(HK01)
【今日VIP】陳永業爆TVB打工慘況 每年加薪極少:冇4位數字!
撰文:葉詩
最後更新日期:2020-07-09 18:33

陳永業新加盟的娛樂公司Tech Channel籌備半年終於開幕,他覺得對自己而言也是一個新開始。今年一月突然被通知主持了十年的無綫(TVB)訪談節目《今日VIP》被腰斬,陳永業坦言很是愕然:「始終十年都唔算短時間,會好可惜。」他續言與無綫合約仍未完,到2021年:「但係冇咗主持工作,我就少咗去參與其他嘅嘢,始終都係做訪問比較啱自己。」他談到有劇集向他招手,但自己並不拿手,所以就婉拒了一些邀約:「暫時唔想拍住,有旁白嘅工作,例如啲慈善節目都有搵我,可能佢哋都鍾意我把聲,就照計返Show錢。」

由於陳永業屬基本合約藝員,即是「按Show計」:「(無綫)一定會畀合約上嘅Show你,佢會唔會再諗多啲嘢畀你呢,就要睇啲監製搵唔搵你,我哋始終都比較被動。」他又談到自己今年已經完成在無綫的工作量:「根據合約今年我已經做晒。」

談到日前林師傑爆無綫以一年六Show,保證有1萬2千元的合約,「侮辱價」令他憤然解約離巢;談到待遇,陳永業帶點淡然地說:「待遇咁多年都係咁,但會帶嚟知名度,我通常都唔會計較喺TVB會拎到幾多人工。」他又大爆自己每年的加人工幅度都很少:「但我每年都唔會同佢Bargain(討價還價),你鍾意畀幾多咪幾多,最緊要有節目我做!」至於每年加薪的基礎,他就說:「我真係唔知,佢淨係會話你聽嚟緊呢年加幾多,我印象中年年個數都差唔多,所以都冇乜感覺。」當記者追問加人工的數額,他就斬釘截鐵強調地說:「一定冇4位數字!係3位,但我又唔會去問點解咁少!

陳永業坦言會仔細考慮來年續約的事宜:「出年續約我就會慎重考慮,始終冇咗個自己鍾意做嘅節目。」他又談到自己還是偏愛訪談節目:「我最想做嘅都係訪問、同人傾計,真係會學到好多嘢、唔係背稿有多啲發揮,冇訪問節目我真係未必會考慮!」

超级版主

(on.cc)
林秀怡上車靠男友幹:儲到錢就結婚
07月10日(五) 22:03

藝人林秀怡為蔚雨芯創立的美容品牌周年晚宴擔任司儀,有開網店賣美容產品的她,揚言以對方為學習目標,不排除有合作機會。久未於電視上露面的她,透露有份主持的無綫節目《我要做業主》,將於七月底播出:「其實我未完約,仲有4、5年約,大家都以為我走咗。(覺得公司失平衡?)近年都忙緊自己生意,最近有節目做已經好開心,同埋公司太多靚女,肯要我已經好好,我成個男人咁。」

提到最近她成功上車置業,她稱靠「男友幹」:「人哋靠父幹,我就靠男朋友,佢畀首期之後一齊供。一年後收樓就會同居。(打算幾時結婚?)原本想30歲前,但依家押後到35歲前,唔好逼自己太緊,儲到錢就結。」