TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥930pm  木棘証人(10/19)
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[完成拍攝] 『BB大哂』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: BB大哂
監製: 廖晉碩
編審: 黃秉怡

主要演員: 馬國明、岑麗香、吳業坤、吳岱融、商天娥
錄影廠: 12

拍攝時間: 06/03/2020 - 24/06/2020
開鏡拜神: 09/03/2020

日期: 9/3/2020 (一)
活動: 『BB大晒』開鏡拜神
嘉賓: 馬國明、岑麗香、商天娥、龔慈恩、
          吳岱融、李國麟、張穎康、陳自瑤、
          吳業坤、車婉婉、黃文意、葉蒨文、
          朱斐斐、嘉駿、陳狄克、譚永浩、
          潘芳芳、廖晉碩、黃秉怡。
時間: 13:00
地點:

超级版主

(HK01)
《BB來了》續集有怪獸家長出現? 黎諾懿:將重任交畀李佳芯啦!

撰文:鄺鈺瑩
最後更新日期:2019-07-03 13:17

大台劇集《BB來了》去年播出時深受觀眾歡迎,亦令李佳芯初嘗視后滋味。劇集難得叫好叫坐,有消息指大台將準備喺10月開拍續集,求證於主角黎諾懿時,佢就大方承認,並透露日內將會與劇集監製見面。「我收到嘅構思係原班人班拍,不過由於幾隻允豬都已經係Trouble Two(兩歲反叛期),所以都要睇下到時邊個會跟我咃多啲再決定。」李佳芯自去年接受子宮囊腫切除手術後,全面暫定拍劇,《BB來了》續集是否其「復出」之作,黎諾懿就好有信心咁話:「我話咗佢唔拍我唔拍,因為當初我哋好困難咁去完成呢件事,如果續集無咗呢個媽咪就已經唔係嗰回事。」對於是否拍攝續集,李佳芯接受《香港01》訪問時,就表示:「如果有需要當要會」。

題材方面,黎諾懿雖然唔多肯定,但他認為離不開小朋友教育。「因為監製嘅小朋友都就快讀書,佢應該喺呢個題材上有好多發揮,加上小演員唔易搵,所以更加係會以小朋友為主,唔會有小三、外遇嗰啲架啦。」去年劇集為李佳芯帶來視后寶座,黎諾懿笑言可以將重任交予對方,並指自己只係「扶助」性質。「不過你問我會唔會想憑續集去攞獎,我可以話俾你知我幾時都想,因為呢個係答謝台前幕後工作人員嘅機會,我真係無時無刻都想攞獎,亦希望今次可以成功。」

超级版主

(HK01)
【BB來了】李佳芯黎諾懿冇得拍續集 改由岑麗香馬國明頂上
撰文:張嘉敏
最後更新日期:2019-09-12 19:26

今屆視后李佳芯(Ali)原本備受無綫力捧,不過早前就傳出她遭公司雪藏,就連《BB來了》續集都無份拍。Ali去年與黎諾懿擔正主演的劇集《BB來了》叫好叫座,她更憑住該劇贏得視后。據悉,原本該劇早已計劃會開拍續集,會於今年9月底原班人開拍,可是Ali疑因為於IG上發表感想而激嬲內地網民慘遭封殺,更被TVB雪藏,就連她之前代言的支付寶以及化妝品牌廣告都被抽起,Ali亦會被飛出《BB來了》續集,無得留底,甚至連累拍檔黎諾懿齊齊遭易角。

有傳TVB今次開拍續集,已決定全面換角、雖然故事內容仍以BB做主題,但男、女主角就換走了Ali和黎諾懿,改由馬國明與岑麗香頂上,亦是香香產後復出之作。而Ali接受傳媒訪問時,就表示對於該劇會有新陣容也有所聞,但就不知道詳情,她自己之前亦已講過不會接拍續集,一來是她的檔期撞晒,二來是她的身體負荷不了拍完一套接連拍另一套。她又不擔心黎諾懿被拖累,直言對方有很多工作,唔驚無得做。然而,黎諾懿對於未能跟Ali一起拍續集,就坦言感到可惜。另外,馬國明就透露未收到公司通知,但若然有得拍當然開心啦。

有關Ali被TVB雪藏的傳聞,事源是她於6月時曾透過微博發放一篇抒情文,感嘆「有時候,扭曲了的不是世界、是人心。」以及在IG呼籲市民「盡公民責任,把票留在自己手」,豈料卻被內地網民斥責她支持「反修例」示威者,甚至指她是「港獨」分子,除留言攻擊Ali,更要求TVB將她封殺,並要求Alipay支付寶取消Ali的香港代言人資格。雖然事後Ali有出Post澄清,但卻依然盛傳她已被雪藏。

超级版主

【BB來了】李佳芯鐵定冇得拍續集 岑麗香馬國明頂上連劇名都改埋
撰文:陳芷穎
最後更新日期:2020-01-11 20:28

2018年,無綫(TVB)電視劇《BB來了》叫好叫座,女主角李佳芯(Ali)更憑唐恬兒一角奪得視后寶座。Ali本來備受無綫力捧,更計劃於2019年9月原班人馬開拍《BB來了》續集。不過,她早前在IG發出「盡公民責任,把票留在自己手」的帖文後,激嬲內地網民慘遭封殺外,更傳出被TVB雪藏。Ali亦隨即被飛出《BB來了》續集,甚至連累拍檔黎諾懿齊齊遭易角。

一直盛傳TVB今次開拍續集,已決定全面換角,男、女主角換走了Ali和黎諾懿,改由岑麗香(香香)及馬國明頂上,這部劇亦是香香產後復出之作。香香昨天(10/1)出席活動時,亦透露2月將會回到TVB拍攝一套以BB為題材的劇集。《BB來了》監製廖晉碩接受《香港01》訪問時指,2月是會開拍BB系列的新劇,但並不是《BB來了》的續集:「二月開嘅係BB系列戲,不是《BB來了2》,男、女主角係香香同馬明(馬國明)。全新故事同人物,劇情都係圍繞住一個兩歲小朋友成長同大人關係。新劇暫名叫《BB大晒》,其他演員未方便透露住。」

而馬國明以Whatsapp回覆:「我哋都未正式開會,劇嘅嘢未答到住。期待同香香合作,同佢好少合作,今次會有火花。其實我未知係咪真係我拍,始終一日未見記者好多嘢都未定。如果真係我拍,我就要請教香香,佢真係一個新手媽咪,好容易投入到角色,但我暫時仲未有小朋友。去演一個新手爸爸,我有好多嘢需要請教佢。到時真係見咗記者,做咗造型,真係我開先定到好多嘢,暫時係內部通知我開,仲未official公開話係我開。」