TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『陀槍師姐2020』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

李成昌V :陀槍師姐2020
我的最後工作天  
11:33

超级版主

(星島即時娛樂)

【個頭有冇亂到?】羅仲謙首被爆樽 遭洪永城取笑扮唔到華Dee

羅仲謙、洪永城、鄭俊弘、李成昌等為無綫新劇《陀槍師姐2020》拍攝一場爆樽戲,劇情講述飾演黑幫頭目鄭俊弘於外面闖禍,令幫會內部糾紛,身為話事人的的李成昌向對方施壓兼削權,鄭俊弘的手下羅仲謙為其受罪被李成昌以玻璃樽仆到頭破流血。謙仔拍攝被爆樽場面一take過完成,最搞笑是當cut機後,他即笑問:「我個頭(指髮型)有無亂到?」

飾演黑幫軍師的洪永城,表示戲中跟羅的仲謙、鄭俊弘、李成昌在幫會中是四人組合,不過跟鄭俊弘十足90年代古惑仔經常講打講殺又賣毒品,所以跟對方永遠對立,反而他會為社團漂白會構思做不同的正行生意,更大讚今次角色好玩,因為有不少人生決定面對分叉路口,為了達到目的會不擇手段,任何阻檔他也會剷除對方。

對於飾演其手下的羅仲謙,洪永城透露兩人有不少對手戲,更大讚對方很用心演出,並會自備道具到拍攝現場,務求演得入型入格。他笑說:「謙仔會帶埋幾本公仔書放在背囊,例如:龍虎門、風雲等,又會準備香煙同戴頸鍊,而且為了今次角色睇返劉德華以前演繹古惑仔的電影作為參考,因為他要瀟灑、市井又靚仔的格調,見對方著牛仔褸同髮型都是「華Dee」嚟架!洪永城說:「佢無時無刻都睇劉德華,我話佢:『你扮唔到佢啦!放棄啦!』。」

談到跟前輩李成昌演對手戲,洪永城坦言不時獲得對方教導,能夠帶動到一眾後輩演員投入演出。他說:「甚至佢會話你知情緒、一舉一動、情緒,叫我唔好走望住我,之後講完這句對白就唔好離開,他的動態,令到氣勢氛這好有戲味。」雖然戲中不多動作戲,但洪永城笑言自己有好多桑拿及拳館戲份,又搞笑謂認為編劇寫出來要侮辱他,皆因同場經常有「健美先生」關曜儁同「大波謙」羅仲謙,相比之下搞到他身形變得好削弱。他說:「我已經盡操fit,但不及他們操得咁靚又大隻!每次拍桑拿戲,都侮辱呀!」

首次跟洪永城合作的謙仔,笑言感覺相逢恨晚,對方轉數夠快,做對手最緊要好玩,因為相處傾偈間多過拍戲。提到演出被爆樽戲,謙仔坦言入行以來今次首次被爆樽,以往爆人樽居多,但心情不緊張,因為有演出爆樽經驗,只要有技巧性不會太危險。一身牛仔look戲服現的謙仔,感覺相當有劉德華「華Dee」感覺,他笑言今次角色的綽號叫「華Dee」,由於有搞笑成份就會有少少模仿劉德華的「華Dee」。他說:「為了這個角色我有睇返劉德華演出的電影《黑馬王子》,戲中的劉德華的拍檔是張家輝,我在劇中的拍檔有關曜儁,兩者的架構好似。」

謙仔表示在戲中有好多動作戲,包括跳樓、撞車、斬人、槍戰戲等,適逢夏天拍攝,相信也會辛苦,但經過演出電影《西遊記之孫悟空三打白骨精》飾演沙憎身上要特技化妝,熱到體溫有5、60度,已經感受過極限。

超级版主

可乐生活ColorV :【陀枪师姐2020造型!】
陀枪师姐陈三元係大家心中最为经典嘅角色,呢个角色嘅人生构建咗好多人嘅爱情观,以及童年阴影。《#陀枪师姐2020#》卒之开拍,#滕丽名#都晒出女警陈三元嘅全新造型!额头贴住胶布,低炒角度显得好有气势,揸抢look型爆!佢话:“有童年回忆吗....当年大家在做什么呢?”
与此同时,朱咪咪同饰演女女程莎莎嘅黄美棋都回归咗,回忆翻晒来!

超级版主

日期: 9/6/2020 (二)
活動: 『陀槍師姐2020』拜神
嘉賓: 宣萱、陳豪、滕麗名、羅仲謙、
          許紹雄、洪永城、鄧佩儀、鄭俊弘、
          林穎彤、趙永洪、黃建東、張彥博、
          麥美恩、張嘉兒、關曜儁、何依婷、
          海俊傑、丘梓謙、姚宏遠、黃耀煌、
          曾淑雅、陳庭欣、盧婉茵、黃山怡、
          李成昌、潘志文、蕭徽勇、吳佩如、
          黃美琪、譚坤倫、李顯曜、黃子桐、
          鄧美欣、杜之克、何哲圖、方駿釗、
          蔡婷婷、冼少玲、丁羡儀、羅學欣。
時間: 15:00
地點: 16廠

超级版主

(on.cc)
被陳豪引誘戀上咖啡 宣萱網上飯局:食足3個鐘
06月09日(二) 17:00

藝人宣萱、陳豪、洪永城、鄧佩儀及滕麗名等出席《陀槍師姐2020》開鏡拜神,場面熱鬧!

宣萱及陳豪一同受訪,笑言今次拍攝相當輕鬆:「相比起羅仲謙佢哋打戲連場,我哋真係好舒服,而且主要喺室內歎冷氣,辛苦嘅當然留番畀啲後生做。」陳豪補充:「我哋都辛苦,笑得好辛苦,不過呢啲歡樂係我哋用多年嘅血汗捱番嚟㗎!」

宣萱表示6月26日是最後一日拍攝,之後會休息:「呢套劇2月開工,拍緊時我又咳,依家疫情緩和,當然壓力冇咁大。(休息都唔可以去旅行?)可以先見吓朋友,之前我哋幾個各自開飯,用應用程式喺網上見面,一餐飯食足3個鐘,不過都慶幸呢段時間有工開。」

宣萱懷緬上次與陳豪合作《使徒行者2》時,指當時陳豪已「導」她飲咖啡,到今次合作,她終於戀上咖啡:「同陳豪講要去佢舖頭,順便幫佢督促店員開工。」

超级版主

(明報即時娛樂)
滿臉鬍鬚被禁止惜囡囡面珠 羅仲謙日夜趕戲靠B女靚相提神
2020年06月09日 (19:06)

羅仲謙、宣萱、陳豪、洪永城等,今日出席新劇《陀槍師姐2020》拜神儀式。羅仲謙坦言為趕戲,3天只睡了10小時,幸得老婆楊怡傳來女兒「小珍珠」的近照,看完後立即恢復精神。

他說︰「我最近收工回家,女兒已睡了,抱她的時間不多,擔心她不認得我。我現在又一頭長髮及滿臉鬍鬚,楊怡怕我拮親女兒的臉,只准我惜女兒的腳板底。」

羅仲謙在戲中有不少動作戲,其中一場從8樓跳下來的戲會由替身代勞。他說︰「做了爸爸後會惜身一點,不想受傷令老婆擔心。」父親節將至,羅仲謙說當日可能要開工,未知如何慶祝。他說︰「BB未懂得慶祝,可能她幾年後懂事時,她做什麼,我都會冧!」

羅仲謙透露女兒早前突然輕微發燒︰「聽說BB在出世後首3個月不應該會發燒,所以我們好緊張,立即抱她去看醫生,結果是原因不明,幸好她最後退了燒,我終於明白父母對孩子的擔心。」

超级版主

(hk01)
【陀槍師姐2020】滕麗名朱咪咪繼承角色 陳豪由大奸角變忠
撰文:張嘉敏
最後更新日期:2020-06-09 20:02

黃美棋出席她有份演出的無綫新劇《陀槍師姐2020》拜神儀式,她與之前的《陀槍》系列一樣,繼續飾演三元 (滕麗名飾)的女兒程莎莎。

對於維基上寫於最新這一輯入面,三元的丈夫會由程峰 (魏駿傑飾) 變為梁兆希 (海俊傑飾) ,對此美棋大表驚訝表示:「吓,以我所知應該唔係嘅,無啲咁嘅事喎,無理由咁大件事我會唔知㗎。喺第四輯結尾時係話我爹地失咗蹤嘅,咁喺新一輯都會有交代,事隔咁多年都搵唔返佢,應該係當佢已經唔喺度。」

《陀槍》第4輯播出至今已經相隔了16年,美棋這次再演同一個角色,由小朋友到如今長大了,她說:「好神奇,好開心佢哋搵返我做程莎莎呢個角色,好似同大家一齊成長咁。又可以見到媽咪 (滕麗名)同埋二妹姐 (朱咪咪,飾演她婆婆),我知道係滕麗名提議話搵返我做佢個女,好多謝佢。今次我係飾演一個大學生,又有新演員加入,有新嘅陀槍師姐,同之前有唔同嘅感覺。」

另外,監製方駿釗指魏駿傑在上輯墜海後生死未卜,滕麗名依然會好掛住佢,但劇情不會交代去向,而海俊傑不是網傳所寫的滕麗名老公,只是同事關係,滕麗名劇中的兩個妹妹也沒有交代。劇中只有朱咪咪、黃美棋和滕麗名飾演前輯角色,其他演員即使在前輯有出現,也會是全新角色。而監製也透露《陀槍師姐2020》希望能在12月出街,但因為與其他平台有合作,要送檢難預計時間,所以未能肯定。

超级版主

黃建東Derek :大合照~
#陀槍師姐2020##懸案小組##黃建東##李志隆##港版GD##開鏡拜神#  

超级版主

(HK01)
《陀槍師姐2020》陳豪由反派變警隊男神 宣萱要同陳庭欣爭過
最後更新日期:2020-06-10 00:15

陳豪 (Moses) 與宣萱 (Jessica) 是《陀槍師姐2020》的男女主角,昨日兩人都有出席該劇的拜神儀式。Moses於《陀槍師姐III》中有份演出,他飾演一名反派黑幫大佬陳耀揚,而今次在新一輯裡面,他將飾演一個全新的角色,與第三輯完全無關係。

陳豪表示:「我個角色係一個飛虎隊嘅commander,係個hero嚟,不過因為我要求好高,所以就好唔受歡迎,之後就被調咗去Jessica嗰team,做佢嘅上司。」他透露在劇中有不少動作場面,例如爆炸、追逐戲份,都有危險鏡頭,問到有老婆又有小朋友的他可會特別小心,他說:「有特別小心,劇組都有安排替身,以前會搏啲,依家就會更注重安全。」

而Jessica的角色就是今輯入面新的陀槍師姐,名叫Diana,她說:「我個角色係一個好enjoy life嘅人,但做嘢就會好認真,我會喺工作上認識咗Moses,佢係警隊嘅男神,好受女仔歡迎,我哋會有感情戲,佢前妻係陳庭欣,所以我哋都會有對手戲。」問到演這個角色可有什麼難度,她表示:「難度係忍笑,今次呢個角色比起我以前做嘅角色輕鬆啲,但係都會有感性嘅戲,會睇到眼濕濕嗰隻,都搞笑戲份,又會有啲動作場面。唔可以透露太多住,總之就係同之前嘅《陀槍》系列好唔同。」另外,再提到Moses以港幣3000萬包薪續約無綫的傳聞,他重申:「大家太睇得起我喇,想知我搵幾多?我係唔會講嘅。」

超级版主

(HK01)
陀槍師姐2020|麥美恩入行9年第二次拍劇 唔介意被何依婷超越
最後更新日期:2020-06-10 08:30

麥美恩 (Mayanne) 出席她有份主演的無綫新劇《陀槍師姐2020》拜神儀式,入行後主力做主持和司儀工作的她,極少拍劇,對上一次已是4年前拍攝的《幕後玩家》,這次是她入行9年以來第二次正式拍劇。

外界多會認為Mayanne不喜歡拍劇,原來事實並非如此。她開心地表示:「距離上次拍劇至今都有4年,已經隔咗一段長時間,今次可以話係圓咗一個心願,因為屋企人年紀大,我婆婆一直想我拍一套劇,佢係一個超級電視迷,同埋好鍾意睇我嘅演出,好想可以喺電視劇入面見到我,不過唔係我話想拍就有得拍㗎嘛。當我媽咪同婆婆知道我有得拍呢套劇,同宣萱合作,佢哋都好興奮。我婆婆成日都話如果我有得拍劇就好喇,依家如願以償,所以對我嚟講幾有意義。」

Mayannne透露近年都有監製找她傾偈,想要更加了解她這個人,她說:「原來好多時係唔覺唔覺就喺傾偈時casting咗,佢哋會想了解我多啲,想我講多啲內心嘅嘢,今次就係好彩遇到啱嘅timing,呢套劇就係同監製傾偈時casting咗。我依家大膽咗,無乜包袱,好enjoy講自己嘅睇法出嚟,咁啱傾得埋就成事喇。」她透露劇中所演的角色幾得意,好多層次,跟平時嘻嘻哈哈的她好似,但其實又有不同的一面。她跟宣萱和張嘉兒最多對手戲,在劇中完全不同性格的三人經常走在一起,就看看她們會擦出什麼火花。

問到Mayanne喜歡做主持司儀多些,還是喜歡拍劇演戲多些,她說:「我好貪心,兩樣都好好玩,兩樣都鍾意。(拍劇會唔會少咗登台出騷搵真銀嘅機會?)可以同時兼顧得到,好多謝幕後人員嘅配合。」對於要拍忙於劇,會否擔心少了時間做主持的工作,而被後輩何依婷取代了她的位置,對此Mayanne說:「我好樂意畀後輩上嚟,喺《學是學非》我都有鼓勵佢哋要加油,希望佢哋可以快啲pick up,如果有機會可以拍劇同做主持兩邊都試就最好。」