TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『陀槍師姐2020』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

海俊傑IG:
23/3/2020

超级版主

(on.cc)
林穎彤鞭策黃建東減磅:唔畀佢放肆食
04月18日(六)
22:00更新 21:13建立

藝人林穎彤、黃建東、趙永洪和張彥博等,日前於電視城拍攝新劇《陀槍師姐2020》,劇情講述演探員的黃建東發明星夢,與拍檔林穎彤藉查案混入電視城「追星」,場面爆笑。

西裝骨骨的黃建東出動私伙服飾拍攝,自嘲近期經常被取笑身形發脹,當他自誇似韓國型男玄彬,林穎彤即搶說:「其實係『圓東』就真!」而黃建東自爆試過200磅:「我知好多前輩好似阿姐(汪明荃)咁,合作後都苦口婆心勸我減肥,我喺度承諾唔會再『衝關』,事實上我已經減咗3kg。」林穎彤說:「我有鞭策佢,開工放飯、食Tea都唔會畀佢放肆!」

談到「追星」經歷,黃建東表示當年參選香港先生時,曾於電視城餐廳遇上馬國明,膽粗粗邀對方合照。而林穎彤說:「我9歲入行,到依家17年,喺片場最難忘嘅經歷反而係放學趕開工、等埋位趕功課。」

同宣萱好投契
二人於劇中與宣萱不乏對手戲,黃建東表示三人非常投契:「佢係我哋嘅阿姐,同佢同場,我會早半粒鐘返工Standby,同埋我好鍾意聽佢講片場嘅經歷。」林穎彤則多謝宣萱分享扮靚心得:「我聽佢介紹買咗部機,話醫暗瘡超得,所以買嚟看門口。」

超级版主

(on.cc)

【係愛呀!】楊怡愛大舊 謙謙唔敢瘦
04月26日(日) 21:45

藝人羅仲謙及洪永城日前在尖沙咀後巷為新劇《陀槍師姐2020》開工,拍攝一場阿謙被刀手追殺的戲份,之後被洪永城揸車及時營救。

阿謙透露劇中連場激烈動作戲,稍後又會拍攝赤膊騷肌的戲分,但謙稱現時不是最佳狀態:「好彩有啲打拳戲佢哋畀我着番件背心,等我冇咁大壓力。」他透露因疫情關係,只能留在家操Fit及避免食得油膩。問到太太楊怡可會為他準備健康餐單?他笑言:「唔會啦,可能我番工就清淡啲,但番到屋企唔想外母額外整多樣嘢畀我食,所以希望觀眾到時體諒吓啦。」記者讚他仍然很大隻,他笑言:「其實之前瘦過一輪,不過太太唔鍾意我太瘦,佢鍾意攬落去一大舊嘢咁。」

而洪永城就透露飾演社團其中一個話事人,劇中又會幾好打,問到可有為此練大隻?他笑言:「冇,因為羅仲謙同關曜儁我係超越唔到,所以我唔諗住操大隻,我係操瘦、slim、firm,同佢哋兩個冇得鬥大,明知衰硬我仲鬥咩,一個叫『大波謙』,一個係健美先生,所以我係瘦同動作靚為主,行鋼條型路線。」他又提到今次是首次與阿謙合作,覺得對方很有準備,而且帶給大家開心的能量,故合作愉快。

超级版主

(on.cc)
鄧佩儀三餐靠接濟 搶食洪永城大肉腸
04月30日(四) 08:08

藝人鄧佩儀(Gloria)、羅仲謙與洪永城日前在土瓜灣拍攝無綫新劇《陀槍師姐2020》。洪永城「萬歲」一箱零食, 戲中扮演餐廳老闆娘的Gloria及謙仔,不約而同「鍾情」大肉腸,即時吃得津津有味!

平日不愛下廚的Gloria笑言在鏡頭遷就下卻化身「廚神」:「依家有疫情都引唔到我煮飯,平日三餐係靠住喺附近嘅姨媽同爸爸『接濟』,搵到另一半嘅話,相信係唯一機會令我改善廚藝嘅方法!」

對於在即將播出的《降魔的2.0》中,與好友胡鴻鈞展開一場「轟烈的戀愛」,她說:「真係未試過咁轟烈,而且咀戲連場,我唔介意同佢『情侶檔』出騷搵錢㗎!」

講到日前出生的囡囡,謙仔坦言改名會親力親為:「偏向尊重長輩嘅決定多過搵高人指點,不過暫時未有idea。本來諗住同太太上育兒班學湊女,點知疫情下取消晒,好彩外母上過陪月班,幫到手。」

囡囡相當好腳頭,謙仔疫情下仍「劇接劇」,他說:「完咗呢套會休息兩、三個星期先再開下一套,屆時可以享受父女樂。」

而身為旅遊達人的洪永城自去年11月後未有出埠,過去幾個月靠上網睇旅遊片「止癮」,他說:「疫情過後會同女友先去日本。其實依家我上網訪問世界各地朋友,睇吓佢哋嘅防疫情況,拍成短片喺自己嘅頻道分享,覺得幾有意義。」

超级版主

(on.cc)
棄用替身拍動作戲 羅仲謙搏命搵奶粉錢
05月01日(五) 21:21

剛升任爸爸的羅仲謙與海俊傑為無綫新劇《陀槍師姐2020》拍攝一場深夜追逐戲,期間二人棄用替身,徒手躍過欄杆,各有表現,最後這位新手爸爸三Take順利完成!

談到太太楊怡正於家中坐月,阿謙透露阿怡狀態不俗,身形依舊咁弗,手腳也沒有水腫,皮膚質素更勝從前。問二人可適應當爸媽的生活?他說:「太太每日同囡囡沖涼,我仲學緊,因為驚自己粗魯整親佢,所以都係負責搵奶粉錢先,仲有每日陪囡囡瞓覺同傾偈、影相、拍片,出世到依家影咗成千張,我好鍾意錫佢對腳,啲腳趾仔似提子,好得意,又成日皺眉。」

由於連日來為劇集開工,故每日出門前就會依依不捨,往往會遲到廿分鐘:「我想睇佢食奶、沖涼同換片,依家佢每日個樣都變緊,擔心拍完套劇會錯過咗!所以太太每日拍片同send相畀我睇,囡囡咁快就十二朝,都有食薑醋。(點獎勵太太?)銀行戶口號碼畀佢自己拎錢囉!」

至於海俊傑則表示已率先恭喜阿謙,與太太結婚兩年多的他坦言好喜歡小朋友,不過生孩子的事有待上天安排:「我玩住契女先囉!佢依家兩歲好得意,我成日Po佢啲相,搞到化妝師以為係我個女。」

超级版主

海俊傑GabrielV :同阿滕合作是1996年的天降才神!
#TVB ##陀枪师姐##陀枪师姐2020# @滕丽名joyce @演员朱咪咪
03月06日 20:49

超级版主

超级版主

郑俊弘FredV :陀槍師姐2020 我叫Danny仔
#陀枪师姐2020#  
03月31日 19:06

郑俊弘FredV :每天都跟Danny仔生活!
#陀枪师姐2020#
04月03日 18:47

超级版主

郑俊弘FredV :見到你哋真係開心,加油啊!@麥美恩Mayanne @黃建東Derek @張嘉兒 @Bella林穎彤
#陀枪师姐2020##danny仔#  
04月18日 13:28

超级版主

Bella林穎彤V :開劇嘅節奏
#方小喬 #陀槍師姐2020
03月06日 17:59

黃建東DerekV :親愛的髮型師啊,我哋都唔想每分鐘變緊個髮型,代座飛鵝山同你賠罪~
#陀槍師姐2020##懸案小組# @張彥博CYP @Bella林穎彤 #黃建東#
02月23日 16:33