TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『陀槍師姐2020』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
【唯一演足五集】滕麗名斷肋骨復工冇得打
03月29日(日) 19:48

演員陳豪和滕麗名為無綫新劇《陀槍師姐2020》於中環拍外景,早前在日本跌落樓梯而斷肋骨的她,因需要時間愈合,飾演女警陳三元的她惟有刪減動作戲份,改以文戲為主。

《陀槍》系列由98年開播,到今年開拍第五集歷時22年,當中唯一一位演足五集嘅阿滕,身穿5吋高跟鞋上陣,在雨濕的階磚上行來行去,睇見都牙煙,不過活動自如的她笑稱:「我喺劇中其實冇乜動作戲,我都想打!(怕畀老公投訴?)老公又唔會過問我嘅工作,(康復情況?)其實我都算好得快,所以開工都慣,只係某啲動作要小心,大家都會好關心我!」

因新冠肺炎肆虐,阿滕防疫裝備做到足,她戴上防疫保護帽兼有面罩遮擋飛沫,她坦言要保護好自己亦是公民責任:「話晒外景人多,我哋演員又唔戴得口罩,又怕會甩妝,所以自我防疫意識要好!」問到可有護肺食譜?她說:「我有煲豬肺湯,護肺有用!(政府新例減少聚集可覺不便?)大家忍耐吓啦,趁呢段時間做啲平時少做嘅嘢囉,好似煲劇咁,我老公剛買咗大電視返嚟,我屋企又唔多人,都唔夠4個,所以唔會犯法!」

至於有老婆仔女的陳豪認為,自己更要小心防疫,他說:「劇組都停工4﹑5日防疫,埋位前都唔除口罩,我一家大細,比大家更要小心!(仔女有冇扭計?)好彩大家有兄弟姊妹陪,老婆就辛苦啲,幫仔女做網上功課,但我哋做父母都Enjoy嘅!」

超级版主

超级版主

(明報即時娛樂)
【中招疑雲】宣萱周身無力兼咳嗽 催醫生做病毒檢測 (19:41)
文章日期:2020年03月31日

【今日直擊】宣萱和許紹雄今日為新劇《陀槍師姐2020》拍攝廠景,宣萱表明要跟許紹雄保持距離,皆因她早前上呼吸道感染,不停咳嗽,一度懷疑自己染上新型冠狀病毒肺炎,幸經測試結果呈陰性,可謂有驚無險,但足足休息了9日,今日是病假後首日開工。

宣萱指醫生最初認為她無發燒、周身骨痛和咳嗽,只開抗生素給她服用,可是服藥後周身無力和咳嗽,中了兩項徵狀又開始驚,於是立即再看醫生,醫生見她很「騰雞」才肯做檢測,「因為始終影響好大,如果回來開工即是散播病菌,驗了自己也安心一點,醫生幫我即時抽血做快速測試,最終有驚無險,但之前拍攝的場口都比較多人,如再這樣落去都好驚,始終我們開工不能戴口罩,都是一個問題,這方面確擔心,唯有看政府之後有什麼政策」。她稱除拍攝以外,平時會戴上口罩及不停喝檸蜜防疫。

許紹雄笑言自己只是表面很冷靜和鬆懈,其實內裏很亂、很繃緊,只是沒宣萱般緊張。問會用什麼方法防疫?他說:「我一向少應酬,除了開工,會留在家中。」

超级版主

(on.cc)
大得好快!摸楊怡個肚 羅仲謙感動打冷震
03月31日(二) 23:21

藝人羅仲謙與鄧佩儀為無綫劇集《陀槍師姐2020》開工,剛宣布老婆楊怡佗女的阿謙心情大靚,透露數月前已知胎兒性別,只是一直忍口不提,又表示已為囡囡買齊所需品:「同老婆講依家儲錢唔係買靚車,係買BB車,原來都幾貴,但我好享受去買呢啲嘢,衫、褲、鞋、襪之類,屋企已經有間房畀佢,等佢出世先再裝修。」

談到老婆懷孕8個月,阿謙表示近日輕撫老婆肚皮時感受很深:「呢兩個月佢個肚大得好快,早兩日佢叫我摸個肚,隔住好似有嘢接觸到,唔知係手仔定腳仔,有啲感動同打冷震,會諗佢出世會點,以前就想佢靚女,依家淨係想佢健康。」

而劇中視阿謙為「兵」的鄧佩儀,不諱言現實中不喜歡收兵,對於阿謙將為人父,她笑言暫不羨慕,因現階段事業為重。

超级版主

(星島日報)
羅仲謙擺傳聞上枱玩謝洪永城

洪永城(Tony)與羅仲謙前晚冒風雨拍攝新劇外景,謙仔向Tony與朱晨麗的不和傳聞勁抽水,警告Tony勿多手及加戲。向來玩得的Tony亦不介意被謙仔擺上枱,又指與朱朱會否再合作全看公司安排,並說:「(公司)要做,都要做㗎啦!」

洪永城(Tony)與羅仲謙前晚在中環碼頭拍攝無線新劇《陀槍師姐2020》一場講數戲。謙仔的牛仔Look更酷似《天若有情》的「華Dee」,由於老婆楊怡大肚,謙仔全程小心翼翼,除了化妝及埋位時脫下口罩外,連對戲亦罩不離口!

Tony笑認受到謙仔感染,充分感受到將為人父、以及擁有幸福家庭的喜悅,問到他與女友梁諾妍會否加快步伐?他只謂有好消息一定會跟大家講。笑問有否分享「造人秘訣」給Tony?謙仔笑言:「『造人秘訣』Tony叻過我啦!我只是初哥,好彩先成功咋,其實最緊要放鬆心情,哈哈!」Tony自爆獲謙仔教曉健身之道,包括如何練成巨胸,相信已是很好的「提示」,謙仔即「私人醒」多個貼士,就是營造良好氣氛便能事成,相當大方!

因應府抗疫政策健身室要關閉,謙仔只好在家操練,皆因劇中有赤膊戲,仍須保持40吋胸肌,不負「巨胸謙」美名。Tony即哀求說:「你不要練咁勁啦,你個波已經好大,對比到我好似好弱雞咁!」當Tony邊講邊摸謙仔胸肌抽水時,謙仔即還口「抽水」,將Tony與朱晨麗的不和傳聞擺上枱:「你不要多手啦,陣間你又畀人傳㗎喇,你最近惹是非呀,冷靜點,哈哈!」

問到是非有否影響心情?Tony直言影響已過去,只好盡量不想、不討論及不回應此事,而《陀》劇亦不多親熱戲,笑問少親熱戲是否會更安心?他說:「可能係啦!」他坦言未聽聞《多功能老婆》開續集,一切只是傳聞,亦否認咬實朱朱不放,累她被飛出續集,皆因演員從來都是被動,「一切交由公司安排,(公司)要做,都要做㗎啦!」

全程在旁「食花生」的謙仔其實也認識朱朱,問到會否做和事佬?他即扮無知說:「發生咩事?沒聽聞兩人不和喎!總之兩個都有價值,公司不會放過他們的,哈哈!」眼見Tony玩得,謙仔再抽水說:「你加戲前問過我先喎!」Tony亦順勢說:「其實拍戲加加減減好正常,調整一下,哈哈!」可見兩位大細路相處融洽!

超级版主

(星島即時娛樂)
【頭條獨家】全男班拍劇風騷滿場飛 洪永城一提朱晨麗即皺眉

因「鹹豬嘴」事件,傳洪永城(Tony)同朱晨麗擘晒面,所以年底開拍《多功能老婆》續集兩人無望再合作!雖然是非纏身,但日前洪永城跟鄭俊弘(Fred)及羅仲謙等拍方駿釗監製嘅新劇《陀槍師姐2020》時就滿場飛好風騷,始終男人戲,冇咁多顧忌!但一提到朱晨麗個名Tony就收晒笑容,眉頭緊皺話:「No Comment,大家都要大方啲,件事快啲過咗去就算。」

有傳朱晨麗不滿洪永城拍攝劇集《多功能老婆》臨時加攬啜戲,有指Tony反嬲爆朱朱小題大做,兩人勢成水火,續集有你冇我!好彩Tony喺新劇《陀槍師姐2020》中同鄧佩儀冇咀戲,唔使煩,而且劇中講他同鄭俊弘爭做社團大佬,戲份好重兼且好有發揮。所以日前他風騷地回歸劇組,喺壽臣山深水灣徑一間餐廳內,同黑幫頭目鄭俊弘、黑幫手下羅仲謙及警長李成昌等全男班拍一場黑社會講數戲,戲內的Tony一臉嚴肅,戲外笑晒口,同演員嘻嘻哈哈,有講有笑,Tony見大家咁歡喜,仲「萬歲」魚蛋及蛋撻請劇組食Tea!連準備上車走人,趕返屋企慰妻嘅謙謙都返轉頭,攞返個蛋撻先閃。

有工開好開心
問到拍男人戲冇乜顧忌,係咪開心啲?Tony笑說:「其實係男係女,每日拍嘢都開心嘅,因為個景問題,之前休息咗兩星期,雖然有得唞吓,但我覺得咁樣反而唔好,好似部機器撻着咗又停返落嚟,喺屋企又好悶,好妒忌其他演員有工開,不時追問佢哋拍成點,講啲經歷嚟聽吓?所以尋晚有啲緊張,幾乎瞓唔着,嚟緊有幾場重要戲,好期待,好玩呀。」見他滿場飛,心情係咪冇受是非影響?他說:「今日好開心,好掛住劇組,所以萬歲埋。」

多跟對手溝通
提到同朱朱擘面事件,洪永城即收起笑容,眉頭緊皺煞有介事話No Comment:「我想完結咗件事,唔想再談論,過咗去就算! (係咪做男人要大方啲?)希望大家都大方啦,唔係淨係男士嘅,女士都要大方,大家都要大方。」問到下次同女演員拍感情戲,溝通方面會否做多少少,以免再有誤會?Tony即答,「建議好好,下次再謹慎啲去溝通,或者有任何肢體上合作,再特別留意多啲,就算呢套劇冇太多感情戲,但將來都冇得避免,都係做返自己要做嘅工作囉。」他直言想拍《多功能老婆》續集,但會唔會同朱晨麗合作做返兩公婆,一切交由公司安排,他強調:「同佢係工作夥伴及同事,我冇要求唔同佢合作,公司要我哋合作都要合作㗎啦,大家努力工作做個好同事,冇問題。」

超级版主

(hk01)
【陀槍師姐2020】外景拍攝不受限聚令影響? 宣萱:劇本有改
撰文:鄺鈺瑩
最後更新日期:2020-04-14 18:09

政府宣布禁止多於4人在公眾地方聚集後,無綫曾表示劇集外景未受影響,並指獲有關規例豁免。宣萱同陳豪昨晚在土瓜灣拍攝《陀槍師姐2020》外景,飾演特警嘅陳豪與宣萱趕到冰室,並開鎗阻止持刀壞人追斬羅仲謙。試戲時,陳豪看似未回魂,開鎗後呆企門口,要宣萱在旁提佢「行得啦」。

由於新冠肺炎疫情嚴峻,劇組防疫功夫做到足,唯獨女主角宣萱,全程只係見佢頸上掛有隨身空氣淨化機,而未有戴上口罩,咁大膽?「之前試過一cut機就戴口罩,唔係個妝花就係有個印,其實自己都驚,亦都煩咗劇組好多次,多人場口佢地都盡量唔使我出現,不過呢個係暫時。拍室內還好,但拍街景見到香港人好似鬆懈咗,當然我明白而家疫情係向好方面行緊, 但唔可以鬆懈。同埋限聚令之後,劇情都有改一改,咁反而仲好咗。」宣萱表示昨晚拍攝時未有路人圍觀,所以才敢無罩示人,但平日拍攝時,遇上多人又或者在電視城坐電梯時,都會乖乖使用口罩。

宣萱透露在劇中與陳豪的對方戲最多,並笑言:「佢仲驚過我啦,阿謙(羅仲謙)又係,睇到佢哋好小心,我就可以好安心,不過佢哋叫到我就好唔安心。」一如宣萱所說,陳豪到場後,唔到正式拍攝前一秒,都唔敢脫下口罩。

超级版主

(hk01)
【陀槍師姐2020】羅仲謙捱斬碌地 顧家男要小心:動作戲交俾替身
最後更新日期:2020-04-14 09:00

羅仲謙昨日為《陀槍師姐2020》開工,劇中飾演基層黑幫嘅佢,由第一集開始已無間斷被追打,昨晚在冰室為避開追斬而倒地。工作人員拍攝前、NG後都會用消毒藥水抹地,防疫功夫做到足。羅仲謙說:「坐過、用到嘅餐具都會喺你面前消毒,所以好安全。同埋自己呢排開工都係著同一對鞋,因為唔想搞咁多嘢。」

羅仲謙表示近日雖然要拍劇,但仍會盡力抽時間陪老婆。「之前都有一齊去運動,而家只可以喺屋企,陪個囡傾計,屋企有成十幾本胎教書,佢都真係有俾反應架。」問到女兒出世後,會否減少接壞人角色,羅仲謙笑言:「唔會啦,而家咩都要做。仲揀?唔好揀啦。又唔係經濟壓力,反而喺拍戲上要思前想後,有啲危險動作以前後生都會話不如自己試,但而家都係交比替身,自己會驚,老婆又會成日問有無危險動作,記得搵替身,唔會偷雞,因為而家真係驚。」羅仲謙表示老婆妊娠反應少,並唔多嘔,除咗偶爾瞓覺時腳抽筋,但二人仲未決定到底順產定開刀,雖然醫生表示目前情況可順產,但羅仲謙認為最重要是母女平安。

超级版主

(hk01)
【陀槍師姐2020】鄧佩儀同羅仲謙、洪永城三角戀:好清純無咀戲
最後更新日期:2020-04-14 17:17

鄧佩儀、羅仲謙、洪永城為《陀槍師姐2020》拍攝外景,未正式埋位之前,鄧佩儀都會戴上口罩,非常小心,她接受訪問時表示,除了搓手液、口罩之外,亦會用消毒水抹地。「有啲打戲我要瞓地,有時工作人員抹完之後,自己都會再抹多次,始終非常時期。盡力做好本份。」鄧佩儀在劇中因羅仲謙關係而經常身陷險境,不過問到二人是否有感情戲,鄧佩儀就話:「佢暗戀我,但我鍾意洪永城,所以係三角戀,但今次好清純,所以唔會有咀戲,同埋戀情會因為有件大事發生而好短暫。」

鄧佩儀、羅仲謙、洪永城為《陀槍師姐2020》拍攝外景,未正式埋位之前,鄧佩儀都會戴上口罩,非常小心,她接受訪問時表示,除了搓手液、口罩之外,亦會用消毒水抹地。「有啲打戲我要瞓地,有時工作人員抹完之後,自己都會再抹多次,始終非常時期。盡力做好本份。」鄧佩儀在劇中因羅仲謙關係而經常身陷險境,不過問到二人是否有感情戲,鄧佩儀就話:「佢暗戀我,但我鍾意洪永城,所以係三角戀,但今次好清純,所以唔會有咀戲,同埋戀情會因為有件大事發生而好短暫。」

超级版主

TVB官方微博V :【娛樂新聞台】陳豪負傷上陣拍鬧市動作戲
03月24日 00:48

最近阿Mo陳豪喺拍攝新劇《陀槍師姐2020》時不慎扭親腳。但近日阿Mo帶傷上陣,身穿全副武裝繼續為新劇拍攝動作場面。佢喺接受訪問時話腳傷仍然需要時間康復,但傷勢唔會影響到拍攝進度。喺拍攝時,阿Mo更不忘拍一啲持槍片段去氹屋企小朋友開心,又話會管束好佢哋,唔擔心睇完之後會學壞咁話喎!

TVB官方微博的微博视频:
https://m.weibo.cn/s/video/show? ... 76933&fromWap=1