TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『陀槍師姐2020』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(on.cc)
宣萱戴布口罩 陳豪Man爆唔削員工福利
02月24日(一) 20:00

藝人陳豪、宣萱、林穎彤、張彥博、黃建東及趙永洪現身為無綫新劇《陀槍師姐2020》(暫名)開工。兩年未有新作的陳豪,笑言手頭上有三部劇排隊出街,再講到新冠肺炎肆虐,於人來人往、繁忙街道上取景可會擔心?他坦言都有:「做演員冇辦法戴口罩。(放工返屋企啲仔女會撲埋你度?)會㗎!但叫佢哋唔好,入門前會噴消毒、沖埋涼先同佢哋玩。」身旁宣萱笑話對狗狗唔Work:「點叫佢哋都會撲上嚟,惟有避開佢哋去洗手先。」

忍住唔捽眼
問到拍劇時可會減少接觸?他們表示都好難:「取景位置都好Open,都好難防,劇組都會揀啲冇確診個案發生過嘅地方拍攝,盡量小心,因為只要有一個有事,大家都會中,會帶定搓手液旁身,做好基本衞生措施。」若有親熱戲份會借位拍?宣萱表示暫時未有:「就算有都唔拍住,仲唔好捽眼同埋面,但愈講愈痕。」續指其實大家不用過份驚慌:「我係好隨緣,要中嘅話戴口罩可能都會中,覺得呢個疫情喺香港都算控制得好好,自己出街都係用布口罩,用完就洗、再消毒,啲外科口罩就留嚟緊急嘅時候用。(撲唔到口罩先用布口罩?)唔係,但外科口罩又係咪真係防晒又真係唔知,朋友有問我買唔買,係我唔買住留番畀啲有需要嘅人,就好似廁紙、漂白水呢啲夠就OK,唔好自亂陣腳,唔拍戲就少出街。」

與員工共渡時艱
談及市道受疫情影響轉差,陳豪直言咖啡店生意有下滑,更用「傷」來形容,不過即自我安慰:「跌幅大,但都OK嘅,有同業主傾減租,希望傾得成。(有咩自求方法?)覺得自己嗰防守性都幾強,有信心可以過到呢個難關,同員工互相幫助。」有要求員工放無薪假?陳豪Man爆指不會削減員工任何福利:「舖頭已經唔多人,得3、4個,如果削減咗,遲啲市道好番,重新上軌好難,明白員工開心先會付出工作。」宣萱大讚對方好老闆,又指屋企家傭即使放假都寧願留在家中,自己都不介意。

陳豪笑指三個小朋友現時停學,每日都自我娛樂:「我好Lucky,佢哋唔會扭出街,好彩有伴可以玩到癲,Aimee(陳茵媺)又同佢哋焗吓嘢,我哋又教吓佢哋做功課,忙咗、責任又大咗。」

超级版主

超级版主

(明報即時娛樂)
洪永城認同居計劃有阻滯:會遲少少… (22:38)
文章日期:2020年02月23日

【今日直擊】洪永城今日於疫情下開工,於土瓜灣拍攝無綫新劇《陀槍師姐2020》外景。洪永城表示不用拍攝時會戴上口罩,拍攝時就無可避免,已隨身帶備了一個百寶袋,內有消毒洗手液、搓手液及幾個口罩,而女友梁諾妍亦要求他除了一般防禦,還要做多點運動,令受感染的機會降低。

提到早前事先張揚計劃與女友同居,他揚言因疫情有少少阻滯,但也無阻計劃繼續進行,「雖然會遲少少,不過應該仍會在短時間內實行,但求婚一事仍言之過早。不過結伴到平壤參加馬拉松行程就因大會取消而擱置,唯有在香港郊外自己跑步,不會浪費一番訓練,自己亦有得着」。

超级版主

(明報即時娛樂)
鄧佩儀開工做足基本防疫 最擔心婆婆唔夠口罩用 (22:15)
文章日期:2020年02月23日

【今日直擊】鄧佩儀今日於疫情下開工,孖羅仲謙於土瓜灣拍攝無綫新劇《陀槍師姐2020》外景。鄧佩儀表示基本防疫會做到足,所以不會驚,笑指身在加拿大的媽媽沒有叫她小心,看起來很放心,反過來她擔心媽媽多些,「溫哥華亦有確診個案,不過疫情沒有香港那麼嚴重,情況都ok,其實我最擔心是身在香港的婆婆,所以要確定婆婆夠口罩用。」

鄧佩儀與羅仲謙今次對手戲較多,對首次合作感到十分榮幸和很舒服,短短數天已在對方身上學到很多。至於這次戲分重可會緊張?她說:「緊張就無,始終做了7年,入行久了很多事都看化,只想着要做好本分,其他都不會去想,很開心今次公司給予我這麼大的機會。」

超级版主

(on.cc)
停機喪講粗口!鄭俊弘同洪永城爭做揸Fit人
03月02日(一)
15:15更新 14:43建立

歌手鄭俊弘(Fred)剪了一頭短髮到電台接受訪問,他稱是新劇《陀槍師姐IV》造型,劇中他首演反派做社團大佬:「演反派好玩呀,平時多數演正經斯文角色,今次演啲性格火爆,成日鬧人,講嘢都好粗俗嘅角色。」他表示,劇中與羅仲謙和洪永城對手戲最多,更要與洪永城爭做揸Fit人。問劇中是否與洪永城可有互相爆粗?他笑言:「冇,停機後就有。」至於戲中動作場面,他笑謂:「因為今次做大佬,有成班手下跟住,唔使我打。(咁你啲功夫咪嘥咗?)係呀,冇得發揮。」

超级版主

(on.cc)
同羅仲謙踩單車談情 鄧佩儀要用長腿煞車
03月16日(一) 23:28

藝人羅仲謙(謙仔)與鄧佩儀近日忙於拍攝無綫劇集《陀槍師姐2020》,劇組日前安排二人在海邊踩單車談情,但因剎停掣出問題,加上是送貨車,鄧佩儀要利用一雙長腿踩地停車,以策安全!

原來平日謙仔亦愛與太太楊怡踩單車,家住大埔的他說:「由屋企踩去吐露港,再踩返轉頭。我太太好勇,車速算快,我成日要睇住佢,不過依家佢有BB,屋企兩架單車已經發霉!(生完再踩過?)相信到時會換家庭單車,我一個人踩載住佢哋。第時我都會主攻親子樂,學業問題就交番畀太太。」

重溫定情作
目前楊怡健康情況不俗,兩口子開始網購嬰兒用品做準備,謙仔說:「多謝朋友送咗好多BB衫畀我哋,當中有新亦有舊,舊嘅係種傳統祝福,寓意BB健康成長,所以我哋覺得多多益善,第時我哋都會將小朋友嘅衣物送畀有需要嘅朋友承傳。」

談到「定情作」《On Call 36小時》正於深宵重播,謙仔冧爆說:「原來已經係8年前嘅事,當時我好青澀。(仲有咩記得?)我哋兩個生日好近,我咪趁機買好多嘢食同佢一齊慶祝囉!」

至於鄧佩儀則透露自小喜歡踩單車,長大後希望去不同國家旅行,踩單車遊歷,又自爆童年陰影:「好記得當初移民,爸爸喺外國都有買單車畀我同哥哥,但放喺花園接二連三畀人偷,當時真係好唔開心,決定唔再買喇!」

超级版主

超级版主

(on.cc)
再拍《陀槍師姐》!陳豪扭傷腳拐住開工
03月22日(日)
23:28更新 23:08建立

藝人陳豪和陳庭欣在電視城餐廳拍攝新劇《陀槍師姐2020》,見陳豪行路一拐一拐,原來他日前開工時不慎扭傷腳,還未完全康復,身為硬漢子的他不當一回事:「睇咗醫生,好快就會好番,相信嚟緊嘅動作同奔跑場面,都可以親身上陣。」其實陳豪曾於《陀槍師姐III》演過反派,這次是他第二次拍《陀槍》系列。

陳庭欣笑宣萱大食
陳庭欣表示相隔兩年再拍劇,準備功夫花了不少時間,她說:「開工前我啱啱先同女主角宣萱開完套電影,嗰時我已經同佢講會再見面。原來佢好食得,食完飯盒都唔夠飽,真係睇唔出!」又透露疫情爆發後愛與男友玩「煮飯仔」,大讚他廚藝了得。

超级版主

(on.cc)
同滕麗名打拳減磅 風少重返《愛.回家》
03月20日(五) 14:35

無綫處境劇《愛.回家之開心速遞》演員滕麗名與「風少」陳浚霆,在將軍澳電視城出席宣傳活動,加盟邵氏的陳浚霆將回歸劇集,滕麗名說:「好彩佢唔係鬼魂形式回歸,我最怕鬼。」陳浚霆早前因喪食暴肥,所以滕麗名跟一齊打拳和節食減肥,成功減了20磅,希望能有表現,在劇中有固定角色,長拍長有。滕麗名則說:「如果中咗新冠肺炎就一定打唔到拳,真係辛苦到嘔白泡,我哋仲一齊戒澱粉質。」陳浚霆笑稱已成了「細胃」成員。

陳浚霆希望長拍長有。
提到滕麗名身兼兩劇同時拍攝《陀槍師姐2020》,她指預告新劇是演回經典角色「陳三元」,媽媽繼續是朱咪咪演,連當年演她的女兒黃美棋長大後也繼續連戲,與她飾演母女,大家也像現實生活中一樣成長。

超级版主

(on.cc)
開工做兵!羅仲謙半夜起身幫楊怡按腳
03月26日(四) 23:00

藝人羅仲謙和鄧佩儀(Gloria)為新劇《陀槍師姐2020》在油麻地街頭開工,拍攝兩人咬住雪條棍互訴心事的場面,Gloria笑言可凸顯謙仔的「暖男」Mode。原來五年前兩人在劇集《衝線》合作過,雖然再結戲緣,但依然無緣做情侶,劇中Gloria只鍾情其「男神」洪永城,謙仔笑說:「我單戀佢咋!(做觀音兵?)都算算哋,即係講心事嗰啲咪搵我囉,付出一切,但乜嘢都得唔到,連眼神都唔留畀我。」

兩人既然沒感情線,太太楊怡可放心安胎不用來監場?謙仔笑說:「冇放唔放心,講太太嘅拍戲經驗,我係望塵莫及嘅!」疫情下太太是否已禁足出外?他說:「呢個世界點可能禁止吖,只能盡量小心啲,冇乜特別都留喺屋企,如果佢要出去都會自己揸車。(你放心佢揸車?)還可以嘅,但佢依家個肚都大,都擔心佢跣親,佢覺得自己揸車方便啲,疫情下都盡量避免接觸太多人。」

謙仔被笑不敢逆太太意思,他抵死笑說:「佢大唔大肚我都係咁順佢意啦!從來都冇變過。(依家更加?)佢威晒啦!(阿B出世後,你地位不保?)唔會變嘅,應該唔升唔跌。」待劇集煞科後,是否可以專心陪太太待產?他說:「應該趕唔切,未拍完,所以都同劇組備晒案,到時會攞幾日假。(擇日?)唔知,都睇狀況。」他表示不少人說大肚婆情緒起伏大,但太太就沒有這情況,只是試過半夜隻腳抽筋,他即起身幫她按摩紓緩。