TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲 930pm  大步走   伙記辦大事 (4/12) 
11廠: 愛.回家之開心速遞    12廠: 
13廠:黯夜守護者 
 合拍:十月初五的月光    外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉  十八年後的終極告白2.0
童時愛上你 
邵氏:
即將開拍:

[活动预告] 賀年節目

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
【3項例證】肥媽感應到亡夫關懷放低心結重揸鑊鏟

用了1個月時間走出老公Rick病逝傷痛的肥媽,終於收拾心情,日前她為無綫賀年飲食節目正式復工,同場還有曹永廉、安德尊和宋芝齡。肥媽受訪時坦言初時對老公離世很傷心和不習慣:「上天家都係開心事,係時候要放低嘅,仲有好多仔女同孫仔畀歡樂我!」

肥媽坦言感應到亡夫每日都給她一點「關懷」:「心情已經好好多,人要做嘢嘅,不過我成日感應到老公有返嚟,所以我燒嘢畀佢時都有燒電腦畀佢,等佢睇到我拍嘅片,畀心心我!」肥媽稱老公起居飲食是她一手包辦,反之其他事情則是被照顧的。她稱:「我唔係導人迷信,我成日都覺佢喺我身邊,唔見錘仔又會喺工具箱搵到、冷氣大怕我瞓着冷親又會幫我熄機、狗仔夜晚叫又搖晒尾似歡迎咁㗎!」今年過新年,肥媽都會返英國探孫,一班孫兒都想為她炮製大餐,等她享清福。

版主

(星島)
【好運財神】構思賀年曲奇禮盒包裝 薛家燕送出過千封利是大派福氣

正錄影TVB賀歲節目《天天開運王》的薛家燕不忘兼顧自家品牌賀年曲奇生意,由構思到禮盒包裝都花掉不少心思,她表示今年的禮盒外形是八角形,就像全盒一樣,寓意「齊齊全全、萬事順利」,食完曲奇後還可以當全盒使用,非常環保。

另外,當旺的家燕姐送出的幸運利是人人都畀Like,因為攞完她的利是會由年頭旺到年尾,家燕便靈機一觸想到「買曲奇送利是」意念,預計送出過千封,總值5萬元,在餅盒內附送有她肖像的財神爺利是,入面有張50元禮券,希望能帶出幸運,大家有個開開心心農曆新年!

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(Topick)

【天天開運王】薛家燕親自設計賀年曲奇 家燕姐預告送出過千封利是
13:20 2021/01/14

瓣數多多的「家燕媽媽」薛家燕,將於今年農曆新年再度推出「家燕媽媽曲奇」,是次在設計及包裝上,家燕姐都有份參與!

為了令大家有一個開心的新年,今次家燕姐想到「買曲奇送利是」,更特意印製一批自己化身財神的利是封,相當有意思。

踏入2021年,家燕姐再次主持新春節目《天天開運王》,前日開工時,提到賀年曲奇,家燕姐表示:「今年新年『家燕媽媽』將會推出一個好靚的禮盒裝曲奇,像全盒一樣採用八角形設計,寓意『齊齊全全、萬事順利』。裡面還有六款不同種類的曲奇,包大家食得開開心心!」

她指此八角全盒裝曲奇,希望大家吃完曲奇後,可以當全盒使用,環保又方便。

另外,家燕媽媽將會在曲奇裡面向大買派發利是:「這封利是好正,因為封面是我做財神爺的照片,外面買不到的!每年好多人都想得到我這封利是,排晒長龍!因為攞了我的利是,會由年頭旺到年尾。但今年家燕媽媽特別送給大家,裡面還有$50禮券可以當錢用,希望大家食得開心,又可以行好運啦!」

禮盒設計方面,家燕姐與拍檔Francis及女兒都給了不少意見,禮盒以家燕姐最喜歡的紅色加燙金,再印有家燕姐的Q版模樣,送禮非常大方得體。家燕姐謂:「還可以重用又環保,希望大家會喜歡這個禮盒,當然我的曲奇是最好食的,大家一齊來嘗試拿我的幸運利是。」

家燕姐預計送出過千封利是,總值5萬元,希望大家多買多送!

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(Sky post)

天天開運王│湯洛雯認批中去年遇上馬國明 被問婚期唔准陳定幫師傅爆料

湯洛雯(靚湯)跟馬國明感情打得火熱,多次傳出婚訊,女方早前更將婚嫁作賭注,揚言如果男朋友冧莊視帝的話,就即刻主動求婚!可惜最終馬國明輸畀王浩信,未能奪得「最佳男主角」殊榮。兩人的婚事點算呢?不少網友照樣留言催馬國明向靚湯求婚,好期待這一對戀人可以有情人終成眷屬呀!

近日靚湯獲邀為新春節目《天天開運王》錄影,《東張西望》和無綫娛樂新聞台派員採訪。片段中所見,她抽中一支「添丁」籤文,上面寫上「添丁運爆晒棚,開心到唔得閒」,只見靚湯笑不攏嘴,似乎都好喜歡這份祝福。她說:「我一抽到支籤,全場人起哄,我覺得大家比我仲開心。順其自然啦!」追問到何時添丁,「啋!未,師傅話我轉運,係殺破狼運,所以我要行性感路線!」同場薛家燕補充,行性感路線只限對住男朋友,不用對公眾,靚湯即時掩嘴大笑,非常受落。

玄學家陳定幫師傅透露2021年和2022年,靚湯和馬國明輪流紅鸞星動,意味有喜事發生,靚湯表示:「之前單身咗一段時間,我問過幾時會有,幫幫師傅批到我上年有嘅,(仲要月份都中埋!)係呀,個月份都準,前前後後嗰段時間啦!」主持人問陳定幫師傅到底靚湯的婚期是何時,靚湯、高海寧即時阻止他爆料,陳定幫說:「呢啲係客人私隱,唔講得!」

節目中靚湯一身鬆身冷衫上陣,遮掩住近日被指「幸福肥」的身形。她近日在IG直播,繼續狂食零食,網友讚她靚時,「多謝你讚我靚,不過都有人話我幸福肥,咁我係幸福嘅......」當介紹零食時,大家都瘋狂留言「馬國明」,「下次睇吓有冇機會我同佢一齊開直播啦,各位廣告客戶,歡迎你哋邀請。」趁機會搲情侶檔廣告,認真叻女!

靚湯透露大約3至4月會拍新劇,希望到時回復狀態。她表示拍劇時飲食不定時,所以成日為食食零食,令到身體肥胖,「自己易肥易瘦,減肥餐單是早餐食西柚、午餐如常食澱粉質,晚餐只吃肉類,就自然可以減磅!」認真得天獨厚!

版主

日期: 30/1/2021
活動: 『金牛吉祥耀保良』錄影探班
嘉賓: 汪明荃、鄧梓峰、馮盈盈、安德尊、
          區永權、陳潔靈、區瑞強、菊梓喬、
          衛蘭、鄭融、譚嘉儀、糖兄妺、
          雷深如、黎耀祥、胡楓、謝雪心、
          何遠東、翟威廉、周志康、吳沚默、
          容天佑、林正峰、游嘉欣、徐文浩、
          謝嘉怡、何超鳳、林潞、陳正欣、
          陳黎惠蓮、譚毓楨、顏肇臻、蔡加敏、
          卓歐靜美。
時間: 14:00
地點:

版主

(on.cc)
馮盈盈唔會學江嘉敏賣二手衫 原因係身材?

前港姐馮盈盈為無綫賀年節目《金牛吉祥耀保良》錄影,對於去年工作方面多嘗試,收入亦有進帳,算是豐收年,雖然未想再投資買樓,但就有意買人生第一份保險,她說:「我對呢方面係一無所知,主要原因係人大咗要錫多啲屋企人,如果我工作上有咩意外,家人都要有保障。(屋企人都冇保險?)佢哋有買,只係冇幫我買啫。」

談到昔日好姊妹江嘉敏於網上賣贈品及二手物品作慈善用途,但卻未有詳細解釋惹來批評,盈盈也有撐對方:「佢個Idea唔錯,環保之餘仲做慈善,將收益捐畀有需要嘅人,相信只係溝通上有啲誤會,佢出發點係好,亦啟發到我善用多餘嘅資源,例如平時人哋送畀我嘅零食,會帶返公司同大家分享。(賣二手衫?)又冇,因為我着加細碼,相信冇乜人着到。」
而翟威廉對於開設在廣東道的酒舖,早前因接近佐敦疫區影響生意,他坦誠整體生意跌2、3成,零街客,幸好有熟客及批發客支撐,問到可有向業主要求減租?他說:「唔需要,同業主係好朋友,佢亦係股東,都話即使冇錢唔畀租都冇所謂,但作為租戶會盡力交租,一齊渡過難關。」

版主

(on.cc)
被封新一代姣精 馮盈盈勁自信:新聞多有人氣
02月01日(一) 16:55

藝人馮盈盈在將軍澳電視出席節目《天天開運王》記招,年頭忙到年尾的她希望新年事業更上一層樓,問到可希望減少是非?她笑說:「都想嘅,都會請教節目5位大師,大家到時睇節目。(有得化解?)呢個世界冇嘢係解決唔到、冇得化解嘅,佢哋話我新聞比較多係好事,證明我有人氣、有talking point,可以好自信咁講,永遠有我嘅新聞瀏覽數、討論度、share、like都特別多,多謝大家關注。(話你係新一代姣精?)話我,唔代表我係。(咁邊個係?))冇。(想行桃花運?)主要同師傅請教事業,佢哋話我個勢好好,事業運有排行運,桃花運就隨緣,依家好享受單身生活。」講到舊愛醫生男友結婚,她則表示祝福他。

版主

日期: 8/2/2021
活動: 「送鼠迎牛開運王」拜神
嘉賓: 薜家燕、林盛斌、區永權、馮盈盈、
          張秀文、丁子朗、陳嘉慧、衛志豪、
          伍樂怡、鄧智堅、陳欣茵、黃建東、
          張子丰、游嘉欣、蔡嘉欣、鄭雋熹、
          陳詩欣、李丞責、麥玲玲、楊皓雲、
          陳定幫。
時間: 12:15
地點:

版主

日期: 12/2/2021
活動: 『金牛獻瑞賀新禧』現場直播
嘉賓: 汪明荃、鄧梓峰、陳庭欣、崔建邦、
          陸浩明、馮盈盈、丁子朗、陳展鵬、
          黃智賢、蔡思貝、高海寧、龔嘉欣、
          胡楓、陳山聰、郭政鴻、朱敏翰、
          蔣家旻、楊詩敏、何遠東、羅天宇、
          陳曉華、江嘉敏、林凱恩、鄧卓殷、
          林穎彤、黃建東、林景程、游嘉欣、
          林正峰、徐文浩、黃庭鋒、呂靜文、
          謝嘉怡、陳楨怡、郭柏妍、鄺美璇、
          麥玲玲、許濤。
時間: 12:00 - 13:00
地點:

版主

(明報)
曾志偉首度以高層身分出席無綫賀年節目 孖杜之克並排而坐 (12:20)
文章日期:2021年02月12日

曾志偉今日以TVB副總經理兼行政委員會特別顧問身分,出席無綫賀年節目《金牛獻瑞賀新禧》,志偉跟無綫一眾行政人員團拜,並講賀年說話,之後志偉跟無綫電視副總經理(節目及製作)杜之克並排而坐欣賞節目,而樂易玲和余詠珊則坐在志偉和杜之克後一排。

而陳山聰和郭政鴻亦有負責醒獅,贏得掌聲,主持汪明荃將郭政鴻叫錯做郭晉安;另外,一眾藝員就玩遊戲賀牛年,而陳展鵬﹑蔡思貝﹑高海寧及黃智賢獻唱賀年歌,相當熱鬧。

(即時娛樂)