TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  燕雲台  愛美麗狂想曲 (2/15)930pm  堅離地愛堅離地 
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:白色強人2
13廠:拳王  
 合拍:把關者們  十月初五的月光
外判劇:
邵氏:
即將開拍:黯夜守護者 
楼主: lily123

[活动预告] 衝上雲霄大選

金牌会员

最佳新人

Mingpao

衝上雲霄大選|盛勁為行Catwalk零經驗 預打天才波 (15:34)

無綫《衝上雲霄大選》15名男女參賽者,昨晚身穿特色飛機師或機艙服務員制服行Catwalk,為明晚比賽綵排。

本身是副機長的盛勁為自稱行Catwalk零經驗,還要應付才藝表演及問答環節,覺得新鮮好玩,預了打天才波。他坦言如有機會,不介意轉行入娛樂圈發展:「想試另一個事業發展,做機師和演員兩者都沒有衝突,如不適合日後再做回機師也沒有問題。」他已有心理準備如果入行,薪酬會比做機師少,但為興趣都會一試。

自認性格害羞的史穎喬表示努力訓練口才,穿上空姐制服行Catwalk方面信心較大:「讀書時行過一次著韓服的騷,不過是業餘性質,我亦對演戲有興趣,之前拍過微電影,跟劇本做戲都OK。」

金牌会员

最佳新人

Singtao

【衝上雲霄大選】空姐機師恨入娛樂圈 盛勁為史穎喬預人工大縮水

TVB選秀節目《衝上雲霄大選》將於明天(26日)舉行,15名參賽者昨晚分別以不同年代的飛機師及空中服務員制服進行綵排。受訪時,早前跟麥明詩傳緋聞的盛勁為(Keith),表示第一次行Catwalk,覺得相當有趣,問到節目中有甚麼環節?他笑謂:「有catwalk、才藝表演、問答環節,其他就未知,到時要打天才波。(仲有兩日開騷喎!)可能要保持神秘感。」Keith又坦承有意入娛樂圈,希望事業上有另一番發展,並指即使有機會再做飛機師,跟TVB簽約也沒有太大影響。那麼可有心理準備人工比以前相差很多?他說:「完全冇諗過會搵番之前份人工,但可以做自己有興趣嘅事。」

至於空姐史穎喬透露有一次行Catwalk經驗,不過自己比較怕醜,口才方面要再努力一點,又直言最有興趣演戲。談到預期入行初期人工比較少,她表示:「航空業因疫情影響嚴重,之前好多月都係出底薪,我相信會習慣到。(過5位數?)唔過呀,預咗捱麵包。」

金牌会员

最佳新人

Singtao

【做多咗】為贏比賽餵食提子奪司儀歡心 李鉅峰反被Do姐請食檸檬

TVB選秀節目《衝上雲霄大選》的15位參賽者今日進行聖誕前哨戰,眾人即場被司儀鄭裕玲(Do姐)和農夫測試口才,最終史穎喬、陳國麟、李傑志及朱凱薇獲選為口才最好,大會向4人送上禮物。

在對答時,獲8位參賽者投票而勝出的李鉅峰,為奪取Do姐歡心,笑言要餵Do姐食提子,惜Do姐不太受落。事後問到何時餵Do姐食提子?李鉅峰稱留待私下才做,記者隨即提議他盡快做,可讓Do姐加分,他笑稱:「太急了,沒時間準備,下一刻便要開始排練及綵排,沒有機會出去買提子。」並透露明晚(26日)才藝表演會彈琴及唱歌。

金牌会员

最佳新人

Singtao

【衝上雲霄大選】無懼同《造星lll》對撼 農夫:參賽者最大壓力

鄭裕玲(Do姐)和農夫今日為TVB選秀節目《衝上雲霄大選》聖誕前哨戰擔任司儀,該比賽將於明晚(26日)舉行,恰巧與近期Hit爆的ViuTV選秀真人騷《全民造星III》打對台,對此,近年鍾意追韓星、迷上「小鮮肉」的Do姐,表示不知道ViuTV明晚做甚麼節目,但認為有競爭是好事,自己也會把工作做到最好。面對兩台競爭,追問對收視可有壓力?身旁的農夫即搶答:「應該參賽者最大壓力。」至於疫情下主持節目,可有特別防疫措施?Do姐表示:「明晚會戴上透明口罩,也會留意明天疫情狀況,若感染數字增加的話,可能改戴正常防疫口罩出鏡。」

金牌会员

最佳新人

Mingpao

衝上雲霄大選|林盛斌上載搞笑機師Look相望刺激收視 (16:08)

無綫《衝上雲霄大選》今晚跟ViuTV《全民造星III》總決賽對撼,身為主持人之一的林盛斌(Bob),在社交平台上載搞笑機師Look來宣傳自己節目,見他一身腩肉將上衣也逼爆。蔡卓妍忍不住笑他是「米芝連」,而張繼聰則說:「腹肌上到心口」。

林盛斌留言:「為咗刺激吓今晚節目個收視,真係要攞返呢張經典相出嚟!八點半,《衝上雲霄大選》。」

金牌会员

最佳新人

Mingpao

衝上雲霄大選|謝嘉怡被網民封東莞小姐:我沒有選過 (20:10)

【今晚直擊】港姐冠軍謝嘉怡是《衝上雲霄大選》的星級評判團之一,她表示評分著重才藝,近日見過一眾參賽者,對麥大力讚不絕口,皆因大家鬼聲鬼氣很好傾。同樣單身會否有機會發展?謝嘉怡說:「現在不是揀男朋友,是來做評判工作,但揀男友不是睇樣子,雖然他幾靚仔有型,揀男友是睇性格。」

提到她當選港姐後跟爸爸參加東莞同鄉會活動而被網民封「東莞小姐」,謝嘉怡表示:「我不知道跟什麼人食飯的,是爸爸帶我一齊去,影了張相就走,我不是『東莞小姐』,是香港小姐,我沒有選過。(爸爸自封星爸開微博?)只知他有玩,但不知他上載了什麼,都無所謂的,不介意。」

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
馮盈盈第2次轉軚 轉撐陳國麟:佢好童顏!

藝人馮盈盈早前力撐麥明詩緋聞男友盛勁為,她以「星級評判團」身份出席《衝上雲霄大選》時,卻突然轉軚撐講有味笑話「濕滑跑道」的李傑志,她說:「因為跑道濕滑我轉咗軚喇!我揀咗陳國麟,因為我睇咗佢綵緋才藝表演,對佢印象好深刻,佢表演唱歌真係唱得好好,佢唱咗《讓愛高飛》唱得好貼題,不過我都繼續支持盛勁為嘅,其實每個參賽者經過門口,我都叫佢加油㗎!」
她對陳國麟有讚無彈,說:「雖然佢35歲,但真係Keep好好,佢真係童顏,個樣好Young,就算素顏都OK,佢思想上成熟,個樣又好年輕,真係Best of the both,兩方面都好好,(睇中咗佢?)我睇中佢好有潛力囉,會勝出啫!(同鄭衍峰差幾多?)邊方面先?唔可以咁比較嘅。」問到是否不撐盛勁為?她說:「唔係,驚佢會嬲,(驚麥明詩還是盛勁為嬲?)我驚盛勁為嬲,麥明詩遠在境外唔介意嘅,佢好大方。」

版主

(on.cc)
羅天宇擔心地位不保 龔嘉欣預告同機師上床

羅天宇與龔嘉欣出席《衝上雲霄大選》時接受訪問,龔嘉欣指今晚會跟參賽者一起重演《香港愛情故事》中的情節:「會有床戲,喺床上嗌交嘅戲,同理求婚戲。(點解唔演番真床戲?)可能對參賽者嚟講太難,呢啲唔係個個人都做到,如果參賽者好過羅天宇,續集佢就會被取代,我覺得佢仲拍醜過啲參賽者。」

羅天宇承認:「佢哋好犀利,好放,完全冇怯場,我依家都會有小小緊張,綵排都會NG,麥大力有一場求婚戲,佢(龔嘉欣)開心過同我拍。」龔聽完即笑言:「係呀,不過,兩回事嚟嘅,麥大力原來除咗係機師,仲係醫生,雖然中文差啲,但佢講對白好真誠,綵排時,都講到我眼濕濕。(會唔會想搵佢做男友?)吓,我想佢成為我嘅新同事,希望將來有機會一齊拍戲,公司需要新人加入。」

羅天宇指廣東話不靈光並一定是壞事,他亦指自己比麥大力輸蝕,至於邊方面輸蝕?他謂:「各方面。(咁啲空姐吸唔吸引到你呀?)冇呀!」

版主

(on.cc)
傅嘉莉把口支持李傑志 其實心裏暗撐麥大力

一早已揚言睇好參賽者李傑志的藝人傅嘉莉,受訪時仍不忘幫對方拉票,她表示:「佢當初退出幕前去做機師,一啲都唔易,我對佢係有感情分嘅。佢喺幕前演出好有經驗,才藝表演方面佢又以詠春一打十,好精彩。」
不過當問到是否覺得李傑志贏硬,她卻突然「改口」:「咁又唔一定,佢哋個個都多才多藝,好似麥大力咁,佢好sweet,佢有沖咖啡畀我飲。(你把口支持李傑志,心其實支持麥大力?)我希望同李傑志做同事㗎,佢係我模特兒界嘅大師兄,又未試過同佢合作。」

版主

(on.cc)
連詩雅自爆冇乜男人上過佢屋企:周柏豪都冇嚟過!

歌手連詩雅以「星級評判團」身份出席《衝上雲霄大選》,穿上套裝,內裏配皮革Tube top的她,中性又帶點性感,她說:「平時畀人感覺女仔啲,今日選機師空姐,所以想畀人感覺型啲,經理人和媽咪已過目,最重要經理人和媽咪,(星級評判團有乜準則?)睇佢哋臨場反應,會問佢哋啲問題點處理,好似空姐遇鹹豬手會點搞呢!」

她稱曾聽聞有朋友做空姐,遇上醉酒乘客拉空姐坐大髀事件,又指做歌手前,也曾考慮過做空姐,她說:「不過做空姐要腦筋急轉彎,我未必得,身邊啲朋友話我咁高,可以考空姐,笑我咁高可以換燈膽都得。」
另外,有傳緋聞男友陳家樂夜訪其香閨,她笑說:「覺得好好笑,好笑到冇回應,總之報道好多嘢唔係真,其實自己睇番條片,片中有4/5係以前嘅舊嘢,聖誕節當娛樂吓大家,我冇嘢回應。」她更搞笑地說:「我同媽咪住,其實我屋企冇男仔嚟過,除咗裝修師傅外,連老闆和師兄周柏豪都冇嚟過。」