TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  燕雲台  愛美麗狂想曲 (2/15)930pm  堅離地愛堅離地 
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:白色強人2
13廠:拳王  
 合拍:把關者們  十月初五的月光
外判劇:
邵氏:
即將開拍:黯夜守護者 
楼主: lily123

[活动预告] 衝上雲霄大選

金牌会员

最佳新人

HK01

【衝上雲霄大選】空姐古濼欣擅長做大戲:學咗8年粵劇!

《衝上雲霄大選》今日(17/12)於無綫電視舉行記者會,大會特別安排十五位入圍參賽者身穿正齊的航空服會晤傳媒。其中現職機倉服務員女參賽者古濼欣(Nicole),被問到參選原因,她表示:「因為疫情影響,航班被迫停飛,就想趁呢個機會,參與幕前嘅工作,因為本身都係一個兼職模特兒,自少受媽咪影響都好鍾意做大戲,而且都跟咗師傅學咗8年粵劇,主要係做小生角色,咁所以決賽當晚,我會喺才藝方面表現做大戲,希望到時會畀到驚喜大家。」

金牌会员

最佳新人

on.cc

矮身形好輸蝕?麥大力才藝表演賣關子玩驚喜

無綫舉辦的《衝上雲霄大選》於本月26日晚上直播,今日舉行記者會,15名參賽者見傳媒,其中有從事航空業界10年多的機長麥大力(Derek),是另外兩名參賽者李傑志及盛勁為的同事,他稱成功入行的話希望拍劇。他透露是英國、愛爾蘭及香港混血兒,問到有否信心時?他說:「都ok。(但覺唔覺得自己較矮身形上輸蝕?)或者啦!但要睇吓最後個結果囉!」問到比賽當日會表演甚麼及有甚麼才藝時,他都大賣關子:「睇吓26號就知。」

金牌会员

最佳新人

日期: 20/12/2020
活動: 『衝上雲霄大選』外景探班
嘉賓: 十五位參賽者、馮盈盈、鄭衍峰 林穎彤、
          戴祖儀、黃美琪、陳詩欣、蔡嘉欣、
          吳天佑、黃庭鋒、丁子朗、郭子豪、
          何依婷、黃凱儀、游嘉欣、林正峰、
          陳欣茵、杜穎珊、徐文浩、曾展望、
          王虹茵、鄧智堅、謝嘉怡、陳楨怡、
          郭柏妍。
時間: 13:00
地點:

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
唔貪靚仔!何依婷謝嘉怡擇偶睇性格

藝人何依婷(Regina)與應屆港姐謝嘉怡(Lisa)今日出席《衝上雲霄大選》外景探班,Regina笑言見到參賽者大飽眼福:「我平時搭飛機都遇唔到,佢哋好高質,今日係第1次見,性格係點要睇比賽了解吓。」Lisa亦大讚參賽者吸引:「佢哋個個都好靚。(你靚過晒佢哋?)唔係,我聽到佢哋唱歌跳舞都好叻。」Regina笑言想不到做空中服務員都要多才多藝。

至於會否對空中服務員或穿制服的異性特別有遐想?Lisa表示:「我冇諗過,不過我覺得着制服嘅人好專業,好靚。(想識個機長做男友?)鍾意着制服嘅人。」Regina亦認為無論男女穿制服也特別醒目及吸引,問到會否想識個空少或機長男友?她笑言:「我本身冇諗,但見到佢哋咁靚之後就唔好喇,會冇安全感。(即係男友唔靚?)唔使太靚,OK正常就得。揀男友係睇性格唔係睇樣。」Lisa認同對方:「男仔太靚會好自戀,唔要呢啲男友,性格重要啲。」

版主

(on.cc)
齊撐麥明詩緋聞男友 鄭衍峰口甜舌滑冧馮盈盈

緋聞男女馮盈盈與鄭衍峰今日出席《衝上雲霄大選》外景探班,在15位參賽者之中,盈盈坦言睇好麥明詩的緋聞男友盛勁為(Keith):「絕對係因為麥明詩,佢之前上過《#後生仔傾吓偈》做嘉賓,佢無論對答或者對鏡頭都好有經驗。」鄭衍峰就盛讚Keith上進,曾邀對方到自己家中一齊做健身。問到麥明詩有否叫兩人要好好對待Keith?盈盈說:「咁又冇,我好公正,我都係睇當晚表現,佢哋到時有才藝表演,佢哋都多才多藝,睇吓邊個畀到驚喜我。(會唔會覺得做過航空服務業嘅人特別吸引?)都係,佢哋喺待人接物上有受過訓練,對人有禮貌同舒服,就算同參賽者第一次見,都好快打成一片。」又指所有參賽者都很吸引,今次讓她有機會閱空姐空少無數。

而曾經做過空少11個月的鄭衍峰認為在疫情下,今次比賽不失為1個轉行機會,問到他曾從事相關行業,評分上會否較嚴謹?他坦言:「又冇話係咪特別手緊,反而我想了解3位機師,因為平時都比較難接觸佢哋。」又點名讚參賽者之一的麥大力。

另外,盈盈透露要扮演乘客去刁難參賽者,被問到現實中是麻煩乘客?她自言:「我上到飛機我由頭瞓到落尾,長途機可以瞓足10個鐘,連飛機餐都過埋,廁所都唔使去。」鄭衍峰即時大讚女方是最受歡迎乘客,盈盈笑謂:「我攞唔到最受歡迎女角色,我攞到呢個最受歡迎乘客獎。」

金牌会员

最佳新人

Mingpao

扮Nice…|鄭衍峰口快快激親馮盈盈被怒視 急急補鑊 (19:00)

【今日直擊】「緋聞男女」馮盈盈及鄭衍峰今日聯同無綫《衝上雲霄大選》的參賽者,於電視城內進行拍攝,二人受訪時鄭衍峰口快講錯說話,一度惹馮盈盈不滿,要急急補鑊才冇事。

當馮盈盈透露會扮坐頭等機艙的客人考驗參賽者,被鄭衍峰笑指扮nice客,她即怒視對方,稱平時坐飛機會飲少少酒,由起飛睡到落機,所以是一名nice客;鄭衍峰在旁即連忙補鑊說:「這種乘客是最受空中服務員歡迎的。」馮盈盈即笑番說:「攞唔到『最受歡迎電視女角色』,都可以先攞『最受歡迎乘客』大獎。」

馮盈盈直認因麥明詩的關係,睇好對方的朋友盛勁為,但強調麥明詩沒要求要對盛勁為好一點。鄭衍峰亦指盛勁為因上過節目《#後生仔傾吓偈》任嘉賓,所以是他、馮盈盈及麥明詩的共同朋友,大讚盛勁為很勤力,經常到他家中一齊健身。

金牌会员

最佳新人

Singtao

盛勁為參賽獲麥明詩教路:佢叫我再操好身形

《衝上雲霄大選》參賽者盛勁為(Keith)和陸煥恆(Godwin)感謝被馮盈盈、鄭衍峰看好,Keith表示沒有壓力,因比賽在boxing day舉行,笑言會當成參加派對去玩,又指身邊朋友一看到他上電視就不斷恥笑他,更表示比賽當日會留在家看電視。問到麥明詩有沒有笑他?他說:「沒有,她有給我意見,叫我可以把身形再操好點,我都要向Godwin學習。」
才藝表演方面,Keith謂到時會唱歌,對自己歌喉有信心。問到是否唱歌冧女?他笑說:「不用,靠傾偈更好,始終不會無啦啦向女仔唱歌,我無向麥明詩唱過歌,她很忙,唱給家人聽攞意見就行。」
Godwin自言健身一直都是其興趣,一日不做運動就不自在。不時都會在社交網大晒健身成果的他透露,比賽當日會騷少少肌肉,希望讓大家看到他有活力和陽光的一面。

金牌会员

最佳新人

Sky post

鄭衍峰曾做空中少爺 馮盈盈自認好容易服侍

《衝上雲霄大選》將於本周末晚上舉行,昨日15位參賽者於電視城古裝街進行外景拍攝,馮盈盈、鄭衍峰、林穎彤、戴祖儀及黃美琪等將會扮機艙乘客考驗各參賽者,馮盈盈笑言一上機就會瞓覺,本身是個好nice乘客,又自爆不會厚待好姊妹麥明詩的緋聞男友盛勁為(Keith)。

馮盈盈對參賽者盛勁為的印象比較深刻,因他曾經上《#後生仔傾吓偈》做嘉賓,面對鏡頭有經驗。而鄭衍峰就盛讚Keith夠上進,他說︰「之前試過上嚟我屋企做gym,所以同佢比較熟絡。」問到會否因為麥明詩(Louisa),而給予盛勁為較高分?馮盈盈直言︰「唔會,我好公正嘅,不過Louisa工作比較忙碌,好少提及佢,我都會睇臨場表現,好多參賽者臨場會好吸引。可能參賽者習慣面對人,所以我哋好快打成一片。」

入行前曾經做過空中少爺的鄭衍峰表示︰「其實連埋訓練,我只係做過11個月,之後就收到TVB嘅offer,依家睇番啲同行,我覺得呢個比賽對佢哋嚟講都係一個新嘅體驗。(會否對參賽者特別手緊?)其實無話係咪特別手緊,反而我想了解三位飛機師,因為平時比較難接觸佢哋。」

馮盈盈被問到是否麻煩乘客?她即表示︰「我反而覺得自己好容易服侍,因為通常上到飛機我就會瞓覺,就算長途機我都可以瞓十個鐘,有時瞓醒連飛機餐都冇食。」身旁的鄭衍峰盛讚盈盈這一類乘客最容易服侍,笑指對方是最受歡迎的乘客,盈盈回應︰「所以就算今年我攞唔到最受歡迎電視女角色,我都贏到呢一個最受歡迎乘客!」

麥明詩向盛勁為教路

此外,盛勁為和陸煥恆(Godwin)一同受訪,Keith表示比賽當晚適逢是Boxing Day,就當去參與party。問到Keith的朋友可有給予意見?他卻稱︰「佢哋不停咁笑我,甚至cap圖去恥笑,個個都話要等到26號晚大笑一餐。(有冇請教麥明詩?)佢都有畀意見我,但就無笑我。」

至於任職健身教練的空少Godwin表示健身教練只是興趣,對於喜歡在社交網上載騷肌照,他解釋︰「習慣做運動,如果無做運動就會囉囉攣,希望大家睇到自己陽光活力嘅一面,決賽當晚係咪騷肌就要保留啲神秘感。」

版主

日期: 22/12/2020
活動: 『衝上雲霄大選』記者會
嘉賓: 十五位參賽者、龔嘉欣、羅天宇 林景程、
          鄭衍峰。
時間: 20:30
地點:

金牌会员

最佳新人

日期: 23/12/2020
活動: 『衝上雲霄大選』網上直播探班