TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  燕雲台  愛美麗狂想曲 (2/15)930pm  堅離地愛堅離地 
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠:白色強人2
13廠:拳王  
 合拍:把關者們  十月初五的月光
外判劇:
邵氏:
即將開拍:黯夜守護者 
楼主: lily123

《愛‧回家》相關報導

版主

活跃会员推广达人优秀版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
胡楓開心開工 度過89歲大壽

圈中一向人緣極佳的胡楓(修哥)於1月18日踏入89歲生日,於正日生日,修哥為《愛.回家之開心速遞》客串演出,電視廣播有限公司助理總經理(戲劇製作)曾勵珍、助理總經理(藝員管理及發展)樂易玲及總監(戲劇製作)徐正康、《愛.回家之開心速遞》監製林建祥,聯同一班藝人,包括羅樂林、林淑敏、湯盈盈、許家傑、陳俊霆、趙希洛、歐瑞偉、李偉健、沈可欣及楊證樺,相當有心,為修哥送上生日蛋糕,慶祝修哥邁向90歲生日的大日子。湯盈盈在會上,送上一份生日禮物,原來盈盈曾在台慶中贏得一萬獎金,更向修哥承諾請飲咖啡。誰知事隔十年,盈盈仍未請修哥飲咖啡。為了賠罪,盈盈送上一部咖啡機,讓修哥想飲幾多咖啡也成。修哥感謝公司為他慶生,表示拍攝完畢,夜晚便會同一眾仔孫塞在家食飯慶祝。

由於疫情關係,今年修哥未有辦生日宴慶祝,所以他的媳婦早前為他安排網上生日派對,找來身處世界各地親友及一眾圈中好友,包括修哥兩名契仔張學友、張家輝、呂慧儀、湯盈盈、鄭俊弘等,透過視像平台,與修哥隔空慶祝。此外,苗僑偉、羅蘭、米雪、黃日華及Joe Junior等亦拍下短片,為壽星慶祝,氹得修哥笑逐顏開,坦言看到這麼多老友,令他十分開心。談到生日願望,修哥表示每年的願望也是差不多,希望人人開心,身體健康,最重要家人能夠平安,朋友亦平安大吉。

版主

(on.cc)
牛一冇得飛!滕麗名去荒山野嶺同「熊家」慶生

藝人滕麗名前年聖誕節去日本旅行,點知樂極生悲,唔小心跌親搞到入醫院,住咗兩個星期有多,舊年要傷住過生日!今日45歲生日,雖然冇得搭飛機去旅行,但為劇集《愛.回家之開心速遞》拍外景嘅佢,獲呂慧儀同周嘉洛等人同佢喺荒山野嶺慶祝生日,眾人更齊齊送上印有佢個樣嘅蛋糕,非常有愛,佢喺社交網留言:「熊家人好有愛!」

其實《愛》劇成班演員真係戲內戲外都咁有愛,幾乎每個演員生日,都會由其他演員負責買蛋糕慶祝,堪稱佢哋嘅「傳統習俗」!

版主

(on.cc)
《愛回家》深水埗拍攝!王俊棠唔覺搵演員較飛:要連戲

新冠肺炎疫情繼續爆發,油尖旺最近更成重災區,昨日就傳出「封區」消息,政府今日(23日)凌晨表示,於佐敦劃出「受限區域」,限制區內人士須留在其處所並接受強制檢測。

有指無綫劇《愛.回家之開心速遞》於日前(21日)喺深水埗九江街及醫局街交界拍攝,與深水埗指定檢測區域相隔一條大馬路,亦同喺區域內需要強制檢測嘅大南街355至357號相近。當日有份拍攝嘅演員有「池美麗」鍾凱琪、「池子孝」阮政峰及「池富」王俊棠一家三口,加上幕後工作人員大約10多人,令不少人擔心眾人有感染風險。

王俊棠接受東網就表示唔係所指嘅「搵演員較飛」,佢透露當日拍攝位置係「池家」屋企樓下,一向都要喺嗰個位置做拍攝場景!問到佢係咪近封鎖區域時,佢就話唔係,都有少少距離,身處位置都好空曠,空氣好流通,大家都做足防疫措施,所以覺得問題唔大!而且拍劇始終都要連戲,所以都明白!

而鍾凱琪就話劇情需要好正常,一停機大家都保持距離及戴口罩,而且因為要經常出去拍攝,所以有定期做深喉唾液測試。佢又澄清拍攝時冇玩手機,只係劇情需要佢望手機!

版主

(on.cc)
張景淳生日!《愛.回家》熊家送驚喜

處境劇《愛.回家之開心速遞》嘅一班演員相處融洽,今日40歲生日嘅「龔燁」張景淳,日前就獲「熊家」呂慧儀、滕麗名、劉丹等人為佢驚喜慶生,佢喺社交網大晒當日片段及合照,並留言:「謝謝熊家們,謝謝劇組,謝謝安排驚喜。希望大家身體健康,任何難熬的日子亦能捱過去,大家時常提醒防護,期盼疫情早日結束。《愛回家》長拍常有。」

佢接受東網訪問,指一早知道今日生日正日不用開工,故本以為劇組會喺尋日為佢慶祝,豈料比想像中再提早一日,令佢非常驚喜,佢話:「因為我唔知佢哋要慶生,『大龍生』(羅樂林)、『大家姐』(滕麗名)佢哋其實收咗工,但都留低陪我慶祝,但我又唔知佢哋喺廠入面等緊,所以自己喺出面做自己嘅準備工作,遲遲都未入去,佢哋又不斷叫我快啲入去,我又唔知點解要咁急,冇即刻衝入去,搞到要佢哋等我。」
講到佢外形不似已經「4字頭」,問到有何保養方法,佢話:「其實冇乜保養,我諗都係做運動,同埋可能仲有份童心,都係鍾意玩具、睇卡通。」

版主

(on.cc)
孫慧雪驚喜出場發姣功!邊位御用阿媽登陸《愛回家》?

無綫處境劇《愛.回家之開心速遞》不時都會搵嚟藝員客串,尋日就有做咗人母都係宅男女神嘅孫慧雪呀!佢飾演麻煩富家女「朱茜」,劇情講述Terry(李偉健)同KC(歐瑞偉飾)約咗佢傾生意,點知朱茜原來極難服侍,咁啱佢邂逅上John(何啟南飾)仲一見鍾情,要求KC介紹佢識作為交易條件!雪雪喺劇中盡展姣功,見到John時心花怒放,仲色誘對方挨身挨勢,嗲到爆!

雪雪喺社交網大晒龍蝦合照,留言:「好好玩!希望下次再玩過」網民都大讚佢做得好好,「挑戰大小姐的勁敵!」、「希望繼續有雪雪」、「好搞笑呢!」

而另邊廂,無綫有位「長青樹」都上載同熊氏家一家、朱凌凌(吳偉豪飾)、高柏菲(湯盈盈飾)等《愛》演員大合照,仲話:「真開心同一班年青同事開工!」佢就係無綫「御用阿媽」程可為喇,唔知佢係加入劇組定客串呢?

版主

日期: 3/2/2021
活動: 『愛.回家之開心速遞』之「喜迎新春」
嘉賓: 劉丹、單立文、羅樂林、滕麗名、
          呂慧儀、蘇韻姿、林淑敏、許家傑、
          袁文傑、周嘉洛、樊亦敏、吳偉豪、
          區瑞偉、李偉健、張景淳、鄭世豪、
          湯盈盈、阮政峰、陳浚霆、蘇恩磁、
          林凱恩、黎彼得、繆家慶、招浩明、
          沈可欣、何綺雲、姚瑩瑩、杜大偉、
          崔錦棠、鄧永健、葉蒨文、焦浩軒、
          趙希洛、王子涵、張明偉、林建祥。
時間: 12:30
地點:

版主

(on.cc)
再搞《獎門人》?湯盈盈爆料:偷聽到有提過!
02月03日(三) 14:37

藝人湯盈盈、滕麗名及呂慧儀等出席《愛.回家之開心速遞》之「喜迎新春」活動,向觀眾拜個早年。盈盈表示正為即將到來的農曆新年感到「頭痛」:「因為要安排節目畀2個囡囡,但疫情邊度都唔去得,諗住買啲食材返屋企搞Cooking Class,同埋跟我媽咪學整盆菜,依家醒起我兩個女原來未食過湯圓!」

談到老公錢嘉樂,她謂:「好多朋友嘅老公返咗內地工作,成年都見唔到,我就唔想老公咁辛苦,佢一直留咗喺香港。(咁佢做乜?)教我兩個女中文,同埋帶佢哋去行山,不過嚟緊佢喺香港都要開工喇。(拍英皇電影《金手指》?)唔係要保密咩?我好想去現場探班,見吓偶像,不過畀我老公拒絕,佢驚我失禮呀。」

提到曾志偉即將返港,盈盈笑說:「我都聽到好似係。(嘉樂會幫佢手?)只要有需要會嘅。(再開《獎門人》?)我偷聽到有提過,我都會練好啲身手,等住去同啲後生女玩遊戲鬥過。」她又笑言與錢嘉樂在《獎門人》結緣,所以覺得特別有意義。

版主

楼主| 发表于 前天 15:12 | 显示全部楼层
(on.cc)
麥皓兒同劉丹演忘年戀 原來佢哋早有淵源
02月28日(日) 09:18

無綫處境劇《愛‧回家之開心速遞》深受網民喜愛,其中早前元宵節播出嘅一集,藝人麥皓兒飾演嘅「桃姐」,為偷取財物不惜假扮「桃花精」接近「根叔」劉丹,上演一段忘年戀,唔少網友都大讚麥皓兒有喜劇天分,期待佢加入劇組成為常駐角色!

佢透露其實以往都有客串演出,但今次嘅單元角色相當有發揮,好開心劇集出街後反應不俗,又指過往曾拍攝喜劇《一屋老友記》,自此激起其喜劇細胞,希望未來有較多機會拍笑片。
講到今次與劉丹有感情戲,佢表示原來2人早有淵源,有「小鄧麗君」之稱嘅佢,早喺童年表演唱歌時,已同對方有一面之緣,佢話:「其實我11歲有次喺活動獨唱,丹爺就係嘉賓,嗰陣佢都有鼓勵我繼續表演,相隔咁多年再合作,佢都仲記得我,真係好感動。」