TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲 930pm  大步走   伙記辦大事 (4/12) 
11廠: 愛.回家之開心速遞    12廠: 
13廠:黯夜守護者 
 合拍:十月初五的月光    外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉  十八年後的終極告白2.0
童時愛上你 
邵氏:
即將開拍:
楼主: lily123

[拍摄中] 『十月初五的月光』拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

米雪LVVM :"十月初五的月光"今日除夕早收工,大家開心吃團年飯!

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
羅天宇炒車踩牛「金」 何依婷周旋3男最有艷福
02月17日(三) 21:14

藝人何依婷及羅天宇去到上水為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景,劇情交代2人初相識經過,女方踩單車追上男方「講數」,期後因急剎搞到炒車,飾演司徒禮信的羅天宇即向「祝君好」何依婷發爛。受訪時,何依婷透露雙方因誤會而相識,之後會慢慢化解,至於問到會否跟原劇一樣最終結成夫妻?他們即封口扮傻。羅天宇自爆反車倒地一刻,不慎誤中「黃金」︰「現場有好多牛,周圍都係牛屎,條褲掂到少少,但唔緊要,因為係『財』!」

提到早前何依婷於訪問時笑說寧願跟羅天宇演親熱戲,都不跟「初哥哥」胡鴻鈞,女方聞言怕醜「縮沙」︰「我講笑㗎咋!佢依家喺我前面。」羅天宇抵死笑說︰「我迴避吓等你講真話。」繼而2人透露劇中最大尺度的親熱戲只是攬攬錫錫,當中以何依婷1人分飾3角,包括祝君好、其母朱莎嬌及孖生妹妹萬朱莎華年輕版最為有「艷福」,周旋3男胡鴻鈞、羅天宇及余德丞的「花叢」中,令她不禁高呼開心!

不過有「苦」自己知,何依婷擔心3角的性格不夠鮮明而甚有壓力,故花了不少時間鑽研各角的語氣、眼神以及肢體動作,希望觀眾能容易分辯,正因為戲份較重要密密開工,就連下星期生日都要在工作中度過:「冇人約到我慶祝,依家將時間奉獻晒畀工作。(身邊有冇追求者?)有好多朋友,大家會一齊出街食飯,冇特別諗邊啲係追求者。(新一年想拍拖滋潤吓?)有就梗係好,但唔會特別強求,希望可以專心工作。」

至於剛拍畢另一套新劇《把關者們》的羅天宇,亦自言要逼自己盡快投入新角色,又謂因自我要求高,所以通常開劇前夕都會大壓力到失眠:「有翻睇原劇做參考,不過監製希望我哋有新嘅化學反應,所以改咗啲劇情。(驚有比較?)相信播出幾集之後觀眾會適應到,係另一種好睇嘅感覺。」並笑說私下是胡鴻鈞的歌迷,經常送點擊率,又大讚對方好Nice,會相約出去食飯。

另外,全城熱傳前度湯洛雯將於8月被嫁衣、跟男友馬國明拉埋天窗,對此羅天宇表示未有收到消息:「佢有嘢都會同我分享,所以如果結婚我應該會知道。(會出席對方婚禮?)有時間都會!」

版主

(on.cc)
怕整衰經典!「初哥哥」胡鴻鈞挑戰手語冇信心
02月17日(三) 21:29

無綫翻拍21年前的神劇《十月初五的月光》,「初哥哥」胡鴻鈞跟「司徒禮信」羅天宇現身上水為新劇取景,2人同樣過年後首日開工,前者更有感返工好過放假︰「連續幾日周圍去拜年仲攰,又有好多親朋戚友上嚟,唔係有好多時間休息,但開心嘅,因為大家都冇見好耐,可以聚吓舊。」講到被爆孖緋聞女友蔡思貝「糖黐豆」拜年,他一聽見即抵死扮閃人,然後說︰「係趁呢個喜慶嘅日子去朋友屋企拜年。」幾時派雙封利是?他笑推好兄弟馬國明做「擋箭牌」︰「我比較期待收佢嗰封,睇咗好多報道都話佢今年會雙喜臨門,希望下年可以收到佢嘅雙封利是!(咁你有咩計劃?)未咁快!專心工作先,希望新一年喺工作上可以更上一層樓,有多啲唔同嘅嘗試。(你同思貝有互相去屋企拜年?)我返工啦,冇啦!哈哈!」

提起日前出席該劇拜神儀式時因腳傷要撐拐杖,他報平安指康復進度良好,雖然骨裂比想像中嚴重,但幸好不用打石膏處理,紮繃帶便可︰「今日都拍咗啲單車戲,又有輕跑兩步,踎低、起身都冇見頭暈,只係踎得耐會有啲痛,相信好快就會好番。(就住拍劇?)頭個禮拜唔係咁方便,要用拐杖,依家好番好多,可以揸車,等佢自己慢慢復原。」

他說能夠參演新版神劇,感覺好不可思議,又話起初都擔心自己未能完美Handle,甚至怕搞垮經典︰「信心唔係好大,角色又要做手語,係個好大嘅挑戰,不過開咗工一個月,自己都拍得好開心、好享受個過程,好多謝台前幕後嘅工作人員畀咗好多支持同鼓勵我,令我有番信心。」私下繼續轉做手語少說話?自認是「開籠雀」的他大笑話︰「唔會,我好多嘢講,呢套劇辛苦在唔可以講嘢,所以平時會講更多!」

超级版主

超级版主

版主

(on.cc)
米雪收藏三級密照 石修嘆欠床戲美中不足
02月21日(日) 16:04

藝人石修正忙於為無綫新劇《十月初五的月光》開工,佢不但與劇中一班後生演員,包括胡鴻鈞、何依婷及羅天宇等打成一片,與飾演「Q姨」嘅拍檔米雪更係默契十足,2人於劇中對手戲多多,仲有一齊跳舞嘅溫馨場口,不過石修就指獨欠床戲,笑言美中不足。而石修亦不時喺社交網上載拍劇花絮照,其中佢更踢爆米雪原來非常崇拜佢,竟然收藏其「密照」,令佢相當驚喜:「原來雪姐手機珍藏了多張我的相片,還有三級的。」

版主

(on.cc)
客串《十月初五》!余德丞大讚何依婷分飾3角犀利
02月21日(日) 20:34

藝人余德丞有份客串演出無綫新劇《十月初五的月光》,飾演海俊傑的「祝展輝」青年版,他表示能夠參與翻拍神劇,即使是小角色都已經好開心︰「21年前都有睇原版,係非常經典嘅劇集,當時係喺澳門取景,而今次就主要喺香港嘅流浮山,都開咗幾日工。」

他透露跟何依婷最多對手戲,又大讚對方1人分飾3角相當犀利︰「對住佢1個人,其實等於對住2個角色,一時溫柔、一時野蠻。(有冇被打?)咁又未去到咁被虐待,不過會經歷由未做情侶、戀上、到分手,有齊喜、怒、哀、樂。」之後會想嘗試1人分飾多角?他表示︰「咁就梗係想,作為演員都想挑戰自己,喺戲劇入面係經歷另一身,分飾多角就係經歷幾個人,所以係好特別!」

版主

(on.cc)
何依婷27歲生日 胡鴻鈞送紮草賀壽
02月23日(二) 16:01

藝人何依婷在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。今日是女主角依婷的27歲生日,劇組送上蛋糕祝賀,胡鴻鈞則以草代花,代監製向壽星女送花賀壽,十分搞笑。

何依婷被問到生日是否有不少追求者約會慶生?她笑謂:「全日都要開工,不過話冇人約咪好瘀,哈哈!有朋友約食生日飯,但係要等到4月拍完劇先。

何依婷被問到戲中可有親熱戲?她笑謂戲中大家也很純潔,故沒咀戲,但有場她主動「壁咚」羅天宇,她笑說:「今次有櫈坐,唔使坐大髀。」她又指當胡鴻鈞、羅天宇及郭子豪聚在一起就有化學作用,拍攝過程相當歡樂。

版主

(on.cc)
無綫與三大唱片破冰!林穎彤唔怕競爭大
02月23日(二) 15:55

藝人林穎彤在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。無綫人事大變陣,何哲圖將離任星夢娛樂行政總裁,旗下歌手未來方向受到關注。身為星夢歌手的Bella表示昨日與何麗全及無綫助理總經理樂易玲見面,她說:「唱片公司老闆轉咗,但係對我哋冇乜影響,都會有唱歌機會,都有表達咗自己嘅意願,希望多方面發展,大家都傾得好開心。」她又指何哲圖公布離職前已經向歌手交代工作安排,稱對未來工作安排沒有影響,故到正式公布也沒有感到突然。

講到有傳星夢歌手將缺席無綫與三大唱片公司明天舉行的「破冰」記招,她則否認說:「星夢歌手會去,但我同胡鴻鈞聽日要開工拍劇就去唔到。」問到可擔心多了三大唱片歌手競爭大?她說:「唔會影響機會,多啲人競爭可以百花齊放,觀眾都想見到多啲歌手喺TVB亮相,所以係開心事。」